Domowe przetwory bez octu. Przecier pomidorowy na zimę


Domowe przetwory z pomidorów bez octu na zimę. Zdrowy przecier pomidorowy


Przepis na domowy przecier pomidorowy bez octu i bez oleju, przecier pomidorowy z olejem bez octu, przecier pomidorowy ze słodką papryką bez octu do słoików na zimę

Przecier pomidorowy przyprawiam niejodowaną solą, czarnym pieprzem, czasem ostrą papryką do smaku. Na 6 l przecieru daję 2 pełne łyżki soli niejodowanej. Zioła dodaję dopiero po otwarciu słoika, podczas przygotowywania potrawy. Ponieważ przecieranie pomidorów gotowanych ze skórką może być uciążliwe, warto zdjąć ją przed rozpoczęciem gotowania przecieru pomidorowego.

Jak zdjąć skórkę z pomidorów?
Wlać wodę do dużego garnka, doprowadzić do wrzenia. W tym czasie pomidory wymyć w ciepłej wodzie, naciąć skórkę na krzyż na końcu przeciwnym od strony łodyżki. Pomidory ostrożnie włożyć do wrzątku, garnek przykryć. Cały czas podgrzewać wodę. Kiedy skórka w miejscu nacięcia zacznie marszczyć się lub lekko odchodzić, zdjąć garnek z gazu, wylać gorącą wodę. Pomidory schłodzić zalewając je bardzo zimną wodą. Teraz łatwo zdjąć skórkę z pomidorów, wystarczy lekko pociągnąć ją w miejscu nacięcia.
Dobra rada: czas podgrzewania pomidorów zależy od grubości i twardości skórki, nie powinien być dłuższy niż 10 minut.

Przecier pomidorowy bez octu i bez oleju
Przecier_pomidorowy_domowySkładniki
5 kg dojrzałych mięsistych pomidorów
niejodowana sól kamienna do smaku
ew. pieprz czarny mielony do smaku
Obrane ze skórki pomidory zmielić w maszynce lub blenderem, masę wlać do garnka, przykryć i doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu przez kwadrans. Pomidory przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek (obecność pestek nie wpływa na szybsze psucie się przecieru). Do przecieru dodać sól i pieprz. Przecier pomidorowy bez octu i bez oleju gotować na małym gazie przez 40 minut do uzyskania masy o konsystencji gęstej śmietany. Mieszać drewnianą łyżką od czasu do czasu. Gotujący się przecier wlać do niedużych wysterylizowanych słoików (nie do pełna). Wytrzeć ich brzegi, szczelnie zamknąć suchymi przykrywkami. Słoiki z przecierem pomidorowym bez octu i bez oleju pasteryzować przez 10 minut. 

Przecier pomidorowy z olejem bez octu 
Składniki
5 kg dojrzałych mięsistych pomidorów
5 łyżek oleju
niejodowana sól kamienna do smaku
pieprz do smaku
Przecier przygotować jak przecier pomidorowy bez octu i bez oleju. Olej dodać do garnka na kilka minut przed zakończeniem gotowania.

Przecier pomidorowy ze słodką papryką bez octu na zimę

Gotowana_paprykaSkładniki
15 kg mięsistych pomidorów (Lima)
2-2,5 kg czerwonej słodkiej papryki
3 duże ząbki czosnku
niejodowana sól kamienna do smaku
15-20 ziaren pieprzu
olej
Pomidory i paprykę wymyć, usunąć niejadalne części, pokroić w kostkę. Do dużego garnka wlać kilka łyżek wody, zagotować. Włożyć pomidory i gotować pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Rozgrzać rondel o płaskim dnie, wlać 2 łyżki oleju. Wsypać paprykę na podgrzany olej i lekko podsmażyć stale mieszając. Papryka powinna tylko lekko zmięknąć nie zmieniając koloru. Dolać gorącej wody i gotować pod przykryciem, aż papryka całkowicie zmięknie.
Po ugotowaniu pomidory i paprykę zmielić blenderem, pomidory przetrzeć przez sito. Masę przełożyć do dużego garnka. Doprowadzić do wrzenia, dodać zmiażdżony czosnek i całe ziarna czarnego pieprzu, przyprawić solą. Gotować bez przykrycia na małym ogniu przez około 20 minut, aby sok lekko odparował i przecier się zagęścił. Mieszać od czasu do czasu. Gotujący się przecier z pomidorów i słodkiej papryki przelać do słoików, wytrzeć brzeg do sucha, nałożyć i dobrze dokręcić wygotowane, suche pokrywki. Słoiki postawić do góry dnem na ręczniku. Można przykryć kocykiem, aby ciepło dłużej się utrzymywało. Następnego dnia słoiki wstawić do rondla o szerokim dnie, wlać chłodną wodę do wysokości 2/3 słoików i powoli podgrzewać. Kiedy woda zacznie falować, zmniejszyć gaz i podgrzewać słoiki przez 20 minut w temperaturze bliskiej wrzenia. Po tym czasie wyłączyć gaz, słoiki zostawić w wodzie do ostygnięcia. Przecier pomidorowy bez octu przechowywać w ciemnym i suchym miejscu.

Tak przygotowany domowy przecier pomidorowy bez octu jest wyjątkowo bogaty w witaminę C. Przecier pomidorowy możemy wykorzystać do do przygotowania zupy, sosu do makaronu, do ryżu, do dań mięsnych i warzywnych…
Rada: Część przecieru pomidorowego na zimę można przygotować na ostro dodając niedużą ilość ostrej papryki chili.

Informacje o zasadach higieny w artykule Jak przygotować w domu zdrowe i smaczne przetwory? Podstawowe zasady. 

Spis przepisów na zdrowe domowe przetwory z owoców i warzyw, w tym przepisy na przetwory bez cukru, przepisy na przetwory bez octu można znaleźć na stronie Przetwory. 

 

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *