Sos pomidorowo-paprykowy bez octu na zimę

Rady jak przygotować dietetyczny sos z pomidorów, z papryki słodkiej i z papryki ostrej, z jabłek, z marchwi, z czosnku, z pora…


Jesienią robimy przetwory z pomidorów bez octu, bez cukru, bez soli. Przepisy na zdrowy sos z pomidorów i z papryki do słoików na zimę: słodko-ostry sos pomidorowo-paprykowy bez cukru i bez octu; łagodny sos pomidorowo-paprykowy bez cukru i bez octu; łagodny sos pomidorowo-paprykowy bez octu, bez soli, bez cukru; lekko ostry sos pomidorowo-paprykowy bez octu i bez cukru… 

Zdrowy sos bez sztucznych konserwantów i bez polepszaczy każdy chętnie zje. Listę składników sosu pomidorowo-paprykowego można poszerzać lub zmieniać. Aby uzyskać słodki i łagodny sos pomidorowo-paprykowy gotuje się go razem z marchewką i z jabłkami. Ostry sos pomidorowo-paprykowy zawiera czosnek, ostrą papryczkę, czarny pieprz. Sos do słoików na zimę można przygotować bez octu, a nawet bez soli i bez cukru tradycyjnie dodawanych do przetworów z pomidorów. 

Jak zrobić sos pomidorowo-paprykowy na zimę?
Warzywa wymyć dokładnie. Pomidory powinny być dojrzałe, wybarwione. Mięsiste odmiany (np. Lima) zawierają mało soku, który nie jest potrzebny w sosie. Z pomidorów wyciąć twarde części, miąższ zmielić. Zmielone pomidory można dodatkowo przetrzeć przez sito, aby usunąć skórkę i pestki, ale nie jest to konieczne. Słodka papryka to drugi niezbędny składnik sosu. Trzeba ją przekroić, oczyścić z nasion i białych żeberek, wyciąć oba końce. Oczyszczoną paprykę zmielić lub drobno pokroić. Marchew wymyć, oskrobać, odciąć końce, wypłukać i zetrzeć na tarce. Sos można przygotować z niewielką ilością kwaśnych jabłek. Jabłka trzeba dokładnie wymyć, wyciąć z nich gniazda nasienne. Cienko obrane ze skórki zetrzeć na tarce. Por zastąpi cebulę, która może się popsuć w słoikach. Wykorzystuje się tylko białą część, którą po oczyszczeniu kroi się drobno.
Pomidory zawierają substancje wydłużające czas gotowania innych warzyw, dlatego pozostałe składniki sosu lepiej osobno podgotować. Po doprowadzeniu do wrzenia sos gotuje się na małym ogniu pod przykryciem. Czas gotowania  liczy się od momentu zagotowania się sosu.

Czosnek i ostra papryczka zaostrzą smak sosu, ale dodaje się je dopiero pod koniec gotowania wszystkich składników. Po obraniu z łusek czosnek mieli się, w papryczce usuwa się końce i nasiona, można ją drobno pokroić lub zmielić. Niektórzy dodają do sosu jej nasiona, ale trzeba pamiętać o tym, że mają bardzo ostry smak. Podczas czyszczenia i krojenia ostrej papryki lepiej nosić gumowe rękawiczki, aby ochronić dłonie przed działaniem enzymów zawartych w miąższu i nasionach papryczki. Nie pocierać twarzy, aby enzymy nie dostały się do oczu lub na błony śluzowe ust albo nosa! Zioła, posiekaną bazylię, kolendrę, szałwię, natkę lub koperek, lepiej dodać po otwarciu słoika, przed serwowaniem sosu, ponieważ zioła gotowane razem ze składnikami skracają czas przechowywania przetworów i mogą nadać im gorzki posmak.

Aby zachować niezbędną higienę przy sporządzaniu przetworów najpierw trzeba dobrze wymyć słoiki i pasujące pokrywki. Czyste słoiki gotuje się we wrzącej wodzie przez kwadrans, a pokrywki przez 30-60 sekund. Do wygotowanych słoików wkłada się wrzący sos, szybko wyciera brzegi słoików i szczelnie go zamyka suchą pokrywką. Pikantny sos lepiej wkładać do słoików o mniejszych rozmiarach. Długo gotowany sos pomidorowo-paprykowy bez octu nie wymaga pasteryzacji.
Dobra rada: przed podaniem bardzo ostrego sosu można złagodzić jego smak dodając kwaśną śmietanę, mleko lub sok pomidorowy.

Przepisy na sos pomidorowo-paprykowy do słoików na zimę 


Słodko-ostry sos pomidorowo-paprykowy bez cukru i bez octu na zimę

Składniki:
5 kg mięsistych pomidorów
2 kg marchwi
2 kg słodkiej czerwonej papryki
4 strąki ostrej papryki
8 główek czosnku
1,5 szklanki oleju roślinnego
1/4 szklanki soli kamiennej niejodowanej
łyżka ziarenek czarnego pieprzu
Zmielone pomidory gotować przez godzinę. W tym czasie marchew zetrzeć, a słodką paprykę zmielić lub drobno pokroić. Marchew i paprykę wymieszać, na małym ogniu gotować w innym garnku przez 30 minut. Mieszać od czasu do czasu. Połączyć gotujące się pomidory, paprykę i marchew. Gotować razem około 30 minut. Ostrą paprykę przekroić, usunąć ogonek, obie końcówki i nasiona. Zmielić lub drobno pokroić. Czosnek obrać, zmielić. Papryczkę, czosnek dodać do gotującego się sosu, przyprawić go solą, wlać olej. Sos dokładnie wymieszać. Gotować 5 minut od momentu ponownego zagotowania. Wrzący sos szybko przelać do słoików. Słodko-ostry sos pomidorowo-paprykowy bez cukru i bez octu przechowuje się w ciemnym miejscu.
Dobra rada: zmieloną ostrą paprykę i zmiażdżony czosnek można dodać dopiero do ostudzonego sosu. Wtedy sos trzeba przechowywać wyłącznie w lodówce i zużyć w ciągu około 2 tygodni. Tak przygotowany sos ma silniejsze działanie wzmacniające.

Łagodny sos pomidorowo-paprykowy bez cukru i bez octu na zimę
Składniki:
2 kg mięsistych pomidorów
1 kg czerwonej słodkiej papryki
50 dag marchwi
pół szklanki oleju roślinnego
3 pełne łyżki soli kamiennej niejodowanej
kilka ziarenek czarnego pieprzu
Łagodny sos pomidorowo-paprykowy gotować tak jak sos słodko-ostry bez octu na zimę, ale bez dodawania ostrej papryczki i czosnku. Łagodny sos pomidorowo-paprykowy bez cukru i bez octu przechowuje się w suchym i ciemnym miejscu.

Łagodny sos pomidorowo-paprykowy bez octu, bez soli, bez cukru na zimę
Składniki:
4 kg mięsistych pomidorów
1 kg czerwonej papryki słodkiej
2 strączki ostrej papryki
2 duże kwaśne jabłka
0,5 kg marchwi
natka selera korzeniowego do smaku
niepełna szklanka oleju roślinnego

Paprykę, jabłka i marchew gotować osobno przez pół godziny. Po tym czasie dodać zmielone pomidory, pokrojona natkę selera, wymieszać i gotować razem na małym ogniu przez 1,5 godziny. Gotujący się sos szybko przełożyć do słoików. Łagodny sos pomidorowo-paprykowy bez octu, bez soli i bez cukru przechowuje się w suchym i ciemnym miejscu.
Dobra rada: natka selera korzeniowego ma działanie konserwujące. Podduszona w oleju ma bardziej intensywny smak i aromat. 

Lekko ostry sos pomidorowo-paprykowy bez octu i bez cukru na zimę, też dla dzieci
Składniki:
2,5 kg mięsistych pomidorów
3-5 strączków ostrej papryki
8 strąków czerwonej papryki słodkiej
2 marchewki
2 główki czosnku
2 pory (tylko biała część)
2 łyżeczki mielonego pieprzu
pół szklanki oleju roślinnego
sól kamienna niejodowana do smaku
Por dokładnie wyczyścić, wypłukać i pokroić w cienkie krążki. Lekko poddusić na oleju – powinien się tylko zeszklić, nie zbrązowieć. Zmieloną słodką paprykę, startą marchew i duszony por gotować osobno przez pół godziny. Dodać zmielone pomidory i gotować razem na małym ogniu przez 1,5 godziny. Przyprawić zmielonym czosnkiem, zmieloną ostrą papryką, solą, wlać resztę oleju. Mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować jeszcze przez 5 minut. Wrzący sos szybko przełożyć do słoików. Lekko pikantny sos pomidorowo-paprykowy bez octu i bez cukru przechowywać w suchym i ciemnym miejscu.

Artykuły powiązane:
Sos pomidorowy bez octu na zimę. 
Zdrowy przecier pomidorowy bez octu i bez cukru. 
Zdrowy, dietetyczny sok pomidorowy na zimę bez octu, bez cukru i bez soli.

Słodka i ostra papryka bez octu do słoików na zimę. 

Informacje o zasadach higieny zawarte są w artykule Jak przygotować w domu zdrowe i smaczne przetwory? Podstawowe zasady.
Spis przepisów na zdrowe przetwory z owoców i warzyw, także bez octu, soli i cukru znajduje się w zakładce Przetwory. 

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *