Pierwsze stałe posiłki dla niemowląt karmionych piersią w 7. miesiącu życia


Pierwsze przecierane posiłki dla niemowląt w 7. miesiącu życia 

 

Przepisy na przecier dla niemowląt karmionych piersią

W pierwszym roku życia niemowlęta powinny być karmione mlekiem matki na każde żądanie. Dzieci wykazują zainteresowanie posiłkami innych członków rodziny w różnym czasie. Jednak dla wszystkich obowiązuje zasada, że pierwsze przecierane posiłki powinno się wprowadzać dopiero od 7. miesiąca życia* (lecz nie później niż pod koniec 1. roku życia), kiedy dziecko jest jeszcze karmione piersią. Ważne jest także, aby dziecko w pozycji siedzącej na kolanach mamy potrafiło utrzymać pewnie główkę w pionie, kiedy ma oparcie. Głodne samo otwiera szeroko usta w poszukiwaniu pożywienia. Wszystkie posiłki i napoje powinny mieć temperaturę ciała. Do 12. miesiąca życia należy unikać

solenia i przyprawiania posiłków, podawania nie rozcieńczonego mleka krowiego i bulionów, gdyż te składniki pożywienia mogłyby uszkodzić nierozwinięte w pełni nerki niemowlęcia.

Nigdy nie wolno zmuszać malucha do jedzenia, nagradzać ani karać podczas posiłku. Ważna jest obserwacja jego reakcji, cierpliwość, pogodna atmosfera bez pośpiechu i pretensji. Nowe składniki należy wprowadzać pojedynczo, podając niewielkie ilości (pół łyżeczki) i obserwując reakcje organizmu. Jeśli dziecko źle toleruje nowy produkt, trzeba na jakiś czas zrezygnować z dodawania go do posiłku i zasięgnąć porady lekarza. Najlepiej wybierać warzywa i owoce bio z regionu lub zaopatrywać się w nie u zaprzyjaźnionego działkowca. Gotować na małym ogniu i krótko, w małej ilości wody (zawsze pod przykryciem), aby zachować dużo witamin.

Od 7. miesiąca życia można ostrożnie wprowadzać przecierany sok marchewkowy lub jabłkowy, przygotowany w domu. Pragnienie niemowlęcia najlepiej gasi przegotowana woda z kranu i niesłodzona herbata koperkowa przeznaczoną dla niemowląt**. Niewielkie ilości przegotowanej wody powinno się podawać zawsze – nie tylko w czasie gorączki, upałów czy zimą, w okresie intensywnego ogrzewania pomieszczeń. Nawet jeśli niemowlę jest często przykładane do piersi, można zacząć od pół łyżeczki (można podać na łyżeczce lub kroplomierzem, żeby nie oduczać go ssania piersi). Do gotowania należy pobierać wyłącznie bardzo zimną wodę z kranu, nigdy z brojlera czy studni. Soki przecierane są dla malucha formą posiłku a nie napoju.

Pierwsze stałe posiłki mogą zawierać tylko dobrze ugotowane warzywa. 
Wprowadzanie pierwszych przecieranych posiłków można rozpocząć od podania 1 łyżeczki przecieru z duszonej marchewki przed karmieniem w południe. Marchew jest dobrze tolerowana i bardzo rzadko wywołuje reakcje alergiczne. Jeśli niemowlę nie jest zainteresowane papką, trzeba odczekać 1-2 tygodnie z ponowną próbą podania przecieru. Jeśli dziecko zaakceptuje nową formę posiłku, można stopniowo zwiększać ilość przecieru, dodać gotowany ziemniak (stosunek marchewki do ziemniaka powinien wynosić 2:1). Wreszcie można opuścić jedno karmienie w południe zastępując je porcją 15-20 dag rzadkiego przecieru. Pozostałe posiłki będą się składały wyłącznie z mleka mamy.

Pierwszy przecierany posiłek warzywny – przepis podstawowy (7. miesiąc)

Składniki
10 dag marchewki
5 dag ziemniaka
woda
olej rzepakowy
Warzywa dokładnie umyć, obrać i opłukać pod bieżącą wodą. Pokroić i włożyć do garnuszka z małą ilością wody (powinna sięgać 1-2 cm ponad powierzchnię warzyw). Gotować do miękkości nie dłużej niż 5-10 min. Przestudzić, zmiksować, przetrzeć przez sitko i wmieszać kilka kropli oczyszczonego, rafinowanego oleju o neutralnym smaku (w pierwszym roku życia nie powinno się podawać olejów tłoczonych na zimno ze względu na ich intensywny smak i skład). Przed podaniem sprawdzić temperaturę posiłku.

Jeśli dziecko dobrze toleruje zupkę warzywną można po 2 tygodniach dodać do niej mięso. Będzie to pierwszy pełny posiłek składający się zawsze z warzyw, ziemniaków i mięsa. Powinno się wybierać chude i delikatne kawałki mięsa bez kości i skóry, samemu je zmielić lub drobno posiekać. Pierwsze pełne porcje posiłku powinny ważyć 10-15 dag. Wielkość porcji trzeba dostosować po apetytu dziecka – przybliżona wielkość porcji na początku może okazać się zbyt duża, a po pewnym czasie zbyt mała.

Pierwszy przecier mięsno-warzywny – przepis podstawowy (7. miesiąc)

Składniki
10 dag marchewki
5 dag ziemniaka
3 łyżki drobno siekanego lub mielonego mięsa z piersi kurczaka lub indyka
woda
olej rzepakowy
Warzywa dokładnie umyć, obrać i opłukać pod bieżącą wodą. Mięso wymyć w ciepłej wodzie, oczyścić z błon, zemleć i włożyć wraz z pokrojonymi warzywami do garnuszka. Zalać małą ilością wody (powinna sięgać 1-2 cm ponad ich powierzchnię). Gotować do miękkości przez ok. 15 min. Przestudzić. Warzywa i 2 łyżki mięsa zmielić w blenderze, przetrzeć przez sitko. Do papki dodać kilka kropli oleju i wymieszać. Przed podaniem sprawdzić temperaturę posiłku. Przecier ze składników w takich proporcjach powinno się podawać na początku 3 razy w tygodniu, co drugi dzień na zmianę z warzywnym przecierem zwiększając ilość oleju. Marchew można zastąpić w kolejnych posiłkach lekkostrawnymi warzywami sezonowymi, wprowadzając po kolei pasternak i dynię. Dodanie oleju poprawi przyswajalność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. W przecierze powinno się podać tylko jedno warzywo i obserwować reakcje na nowy składnik. Po jakimś czasie drób można zastąpić cielęciną, jagnięciną, a w późniejszych miesiącach wołowiną i wieprzowiną.
Posiłki zawierające niewielkie ilości glutenu należy wprowadzać później po konsultacji  z lekarzem i dokładnie obserwować reakcje organizmu dziecka.

*W niektórych krajach promuje się wprowadzanie pierwszych posiłków już w 4.-5. miesiącu życia, jednak te zalecenia są krytykowane przez lekarzy i wiele organizacji zajmujących się zagadnieniami żywienia. Przed ukończeniem sześciu miesięcy układ trawienny i nerki nie są jeszcze w pełni rozwinięte. Zbyt wczesne przestawienie dziecka na pokarmy stałe może w związku z tym zwiększyć ryzyko infekcji, alergii, astmy, egzemy, problemów trawiennych, cukrzycy i otyłości w późniejszym wieku. Dopiero po ukończeniu 6. miesiąca życia traci odruch wypychania pokarmu z ust językiem.
**Woda w butelkach nie nadaje się dla niemowląt, ponieważ może zawierać zbyt duże ilości składników mineralnych obciążających organizm dziecka. Gazowana woda mineralna odznacza się dużą kwasowością i może szkodzić zębom. Czarna herbata i kawa zbożowa mogą zmniejszyć ilość żelaza przyswajanego przez organizm. Kakao zawiera kwas szczawiowy i substancję pobudzającą, która nie jest odpowiednia dla niemowląt i małych dzieci. Słodzone napoje (cola, lemoniada), napoje gazowane (także niskokaloryczne) oraz soki do rozcieńczania powinno się podawać dopiero dziecku w wieku szkolnym i tylko okazjonalnie, gdyż nie zaspokoją pragnienia, a dostarczą zbędnych kalorii i mogą szkodzić zębom. Napoje niskokaloryczne i bez cukru zawierają duże ilości sztucznych słodzików, które nie są odpowiednie dla niemowląt i dzieci.
(c.d.n.)

Artykuły powiązane:
Pierwsze stałe posiłki dla niemowląt karmionych piersią w 8.–9. miesiącu życia.
Pierwsze stałe posiłki dla niemowląt w 10.-12. miesiącu życia przygotowane w domu.
Dieta karmiącej mamy. Co pić w czasie laktacji?
Dieta karmiącej mamy. Jak zdrowo odżywiać się w czasie karmienia piersią?
Dieta karmiącej mamy. Które można produkty jeść i których trzeba unikać w czasie karmienia piersią?

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *