Przetwory z jabłek bez cukru cz.2

Rady jak zrobić sok z jabłek na zimę


Przepisy na dietetyczny sok z jabłek bez cukru do słoików na zimę: sok z jabłek bez cukru i bez gotowania, pasteryzowany; sok jabłkowy bez cukru gotowany i bez pasteryzacji; sok z jabłek bez cukru i bez gotowania; sok jabłkowy bez cukru z sokownika…
Na sok z jabłek wybiera się tylko całkowicie dojrzałe, zdrowe, twarde i soczyste owoce. Nie nadają się jabłka niedojrzałe, zielone, nadgniłe i poobijane. Do przygotowania soku jabłkowego wykorzystuje się jabłka rożnych gatunków – zwykle biorę część kwaśnych i 3 części słodkich jabłek jesiennych i zimowych odmian. Dobre odmiany na sok to m.in. Reneta, Antonówka (jabłka kwaśne); Kortland, Gala, Jonagold, McIntosh (jabłka słodko-kwaśne); Malinówka (Kalwila Czerwona), Golden Delicious, Champion, Ligol (jabłka słodkie). Wyjątkowo smaczny sok uzyskuje się po zmieszaniu soku z jabłek i soku z gruszek. Bardzo wartościowy jest sok z jabłek z dodatkiem soku z owoców jagodowych, zwłaszcza dziko rosnących. Jabłka zawierają wystarczająco dużo naturalnych kwasów, cukrów i garbników, aby można było przygotować z nich dietetyczne przetwory bez cukru. 
Jabłoń rosnąca w sadzie przemysłowym jest opryskiwana pestycydami 20-30 razy w ciągu roku*, dlatego jabłka myje się dokładnie i koniecznie trzeba usunąć z nich skórkę. Jabłek z przydomowych upraw i dzikich sadów nie trzeba obierać. 

Jeśli sok jest uzyskiwany w sokowirówce trzeba systematycznie usuwać suchy miąższ z pojemnika i robić przerwy, aby podczas pracy sokowirówka nie nagrzewała się. Świeżo wyciśnięty sok jabłkowy odstawia się na 5 minut i drewnianą łyżką usuwa powstałą pianę.
Dobra rada: z 3 kg świeżych i soczystych jabłek uzyskuje się około 1,5 l soku jabłkowego.

Przed przygotowaniem soku słoiki trzeba dokładnie wymyć i gotować przez przynajmniej kwadrans. Pasujące pokrywki myje się i gotuje w czystej wodzie przez minutę.
Sok przelewa się do słoików, dokładnie wyciera ich brzegi i szczelnie zamyka suchymi pokrywkami. W zależności od metody przygotowania przetworów sok jabłkowy w słoikach można lub trzeba pasteryzować.
*Informacja uzyskana w prywatnej rozmowie z sadownikiem.

Przepisy na sok jabłkowy bez cukru do słoików na zimę


Sok z jabłek bez cukru i bez gotowania, sok pasteryzowany na zimę

Niefiltrowany sok przelać do emaliowanego garnka i podgrzać do temperatury 80°C-85°C, garnek wstawić do zimnej wody, aby szybko schłodzić sok. Po 2 godzinach sok przefiltrować przez sito wyłożone wygotowaną bawełnianą pieluchą. Przelać do słoików podobnej wielkości, wytrzeć ich brzegi, szczelnie zamknąć suchymi pokrywkami. Słoiki z sokiem wstawić do garnka, wlać do niego zimną wodę do wysokości 3/4 wysokości słoików, przykryć i podgrzewać. Kiedy woda zacznie lekko falować zmniejszyć gaz. Sok z jabłek w słoikach półlitrowych pasteryzować przez kwadrans, w słoikach litrowych przez 20-25 minut.
Dobra rada: przefiltrowany sok jabłkowy  zawiera tylko niewielki osad na dnie słoika.

Sok jabłkowy bez cukru gotowany i bez pasteryzacji na zimę
Składniki:
3 kg jabłek różnych gatunków
cytryna
Jabłka wymyć, obrać, pokroić na pół, usunąć rdzeń i twarde części. Miąższ pokroić na nieduże kawałki, wycisnąć sok, usunąć pianę. Sok z jabłek przelać do emaliowanego garnka, doprowadzić do wrzenia pod przykryciem. Zmniejszyć gaz, dodać przecedzony sok z cytryny i gotować przez 5 minut. Wrzący sok przelać do słoików.wytrzeć ich brzegi. Szczelnie zamknięte słoiki postawić do góry dnem do ostudzenia. Sok jabłkowy bez cukru gotowany i bez pasteryzacji przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Sok z jabłek bez cukru i bez gotowania na zimę
Składniki:
jabłka różnych gatunków
Z powierzchni świeżo wyciśniętego soku drewnianą łyżką usunąć piankę, sok przelać do emaliowanego garnka, przykryć. Sok powoli doprowadzić do wrzenia, nie gotować! Jeśli podczas podgrzewania na soku tworzy się piana, trzeba ją usuwać. Kiedy sok zacznie wrzeć natychmiast rozlać go do słoików, wytrzeć ich brzegi. Zamknięte postawić do góry dnem, okryć kocykiem i zostawić do ostudzenia. Sok jabłkowy bez cukru przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Sok jabłkowy bez cukru z sokownika na zimę
Składniki:
jabłka różnych gatunków
Dolny pojemnik wypełnić zimną wodą, nałożyć pozostałe części sokownika. Górny pojemnik z otworami wypełnić po brzegi jabłkami pokrojonymi w plastry, przykryć pokrywą. Upewnić się czy koniec rurki w drugim pojemniku jest zamknięty za pomocą zacisku. Włączyć gaz i podgrzewać. Kiedy woda w dolnym pojemniku zacznie gotować się, zmniejszyć gaz i podgrzewać tworzący się sok w sokowniku przez 50 minut. Po tym czasie ostrożnie zlewać gorący sok z jabłek do słoików przez rurkę. Wytrzeć brzegi słoików, słoiki szybko zamknąć, postawić do góry dnem do ostudzenia.
Przed przystąpieniem do napełniania sokownika następna partią jabłek uzupełnić wodę w dolnym pojemniku!
Dobra rada: sokownik ustawić na kuchence w taki sposób, aby rurka znajdowała się nad zlewem lub nad taboretem ustawionym przy kuchence, ponieważ podczas zlewania soku słoik powinien stać, najlepiej w zlewie lub na taborecie. Słoika nie powinno się trzymać w ręce!

Artykuły powiązane:
Domowe przetwory z jabłek bez cukru cz. 1. 
Domowe przetwory z jabłek bez cukru cz. 3. 
Informacje o zasadach higieny zawarte są w artykule Jak przygotować w domu zdrowe i smaczne przetwory? Podstawowe zasady. 

Spis przepisów na zdrowe przetwory znajduje się w zakładce Przetwory. 

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *