Przetwory z jabłek bez cukru

Rady jak przygotować przetwory z jabłek bez cukru na zimę

 

Przepisy dietetyczne przetwory z jabłek na zimę: kompot z jabłek bez cukru, sok jabłkowy bez cukru, jabłka krojone bez cukru w słoikach, dżem z jabłek bez cukru, dżem z jabłek i dyni bez cukru, mus jabłkowy bez cukru, ostry mus jabłkowy z czosnkiem i papryką, ostry mus jabłkowy z czosnkiem i ziołami, mus jabłkowy z głogiem bez cukru

Rady jak wybrać jabłka na przetwory do słoików na zimę
Jakość przetworów z jabłek zależy od stopnia dojrzałości owoców. Dlatego jabłka użyte do przetworów na zimę powinny być całkowicie dojrzałe, tzn. osiągnąć rozmiar, kolor, smak typowy dla danej odmiany. Z niedojrzałych owoców otrzyma się kwaśne i cierpkie przetwory, z przejrzałych – mętne, błotniste. Nie powinno się wykorzystywać owoców obitych, ani psujących się, z plamami lub nalotem, ponieważ, nawet po wycięciu nadpsutych miejsc, przetwory z nich nie będą świeżo pachniały i nie będą smaczne. Unikać jabłek woskowanych, pakowanych w worki foliowe. Najlepiej wybrać świeże jabłka na targu bezpośrednio u producenta. 
W przetworach warto łączyć ze sobą różne szlachetne odmiany jabłek, jabłka o kwaskowym smaku ze słodkimi, jabłka odmian szlachetnych z owocami dzikiej jabłoni czy owocami zerwanymi w zdziczałym sadzie (na pewno nie zostały opryskane). Trzeba pamiętać o tym, że niektóre gatunki jabłek szybciej rozgotowują, inne trzeba gotować dłużej. Na przetwory z jabłek polecane są odmiany Szara Reneta/Boskoop, Antonówka, Szampion (Champion), Papierówka, Kosztela, Close, Cortland (także na sok), Idared, Jonatan, Jonagold. Najchętniej wybierane są kwaśne i kwaskowe odmiany jabłek, ponieważ zawierają najwięcej pektyn, dzięki którym musy i dżemy z jabłek gęstnieją bez dodatku żelfixu.

Jak przygotować przetwory z jabłek bez cukru na zimę?
Zdrowe i całkowicie dojrzałe jabłka z błyszczącą, gładką skórką bardzo dokładnie wymyć w ciepłej wodzie, obrać ze skórki, przeciąć na pół, wyciąć resztki kwiatu, ogonek i gniazdo nasienne. Do przygotowania soku jabłkowego i przecieru nie trzeba obierać jabłek ze skórki. Postępować zgodnie z przepisem. Przygotowane przetwory z jabłek wkładać do słoików (wcześniej najlepiej je wygotować), koniecznie wytrzeć ich brzegi do sucha i szczelnie zakręcić wyparzonymi, suchymi pokrywkami typu twist-off. Ponieważ nie zawierają cukru ani innych substancji konserwujących najlepiej utrwalić je w kąpieli wodnej. Można je wtedy przechowywać nawet w kuchennej szafce.
Kompot z jabłek bez cukru i sok jabłkowy bez cukru są zdrowym i pysznym dodatkiem do posiłków (można je dosłodzić miodem), dżem z jabłek i mus jabłkowy bez cukru wykorzystuje się zimą do deserów, krojone jabłka bez cukru można wykorzystać do ciasta, ostre musy jabłkowe podaje się do potraw z tłustego mięsa lub tłustej ryby. Mus jabłkowy z owocami głogu ma działanie terapeutyczne.

Domowe przetwory z jabłek bez cukru na zimę są przeznaczone nie tylko dla cukrzyków, lecz dla wszystkich, którzy dbają o swoje zdrowie, chcą utrzymać zgrabną figurę.

Przepisy na przetwory z jabłek bez cukru na zimę

 

Kompot z jabłek bez cukru na zimę
Składniki
5 kg jabłek ulubionych odmian
2 duże cytryny
6-7 l wody
Cytryny wymyć, włożyć do bardzo ciepłej wody na kilka minut. Do dużego garnka wlać wodę, wycisnąć sok z połowy cytryny przez sitko. Jabłka dokładnie wymyć w ciepłej wodzie, obrać ze skórki, wyciąć twarde części. Miąższ pokroić w ósemki i szybko wrzucić do zakwaszonej wody, aby nie ciemniał. Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać resztę soku. Teraz można wrzucić mały kawałek kory cynamonu, 5 goździków lub kawałeczek obranego korzenia imbiru (nie jest to konieczne). Gotować pod przykryciem na średnim gazie przez 5-10 minut, aż jabłka zmiękną. Trzeba uważać, bo kompot lubi wykipieć. Kompot z jabłek na zimę przelać do słoików o pojemności litra, wytrzeć ich brzegi do sucha, szczelnie zamknąć i postawić do góry dnem do ostudzenia. Kompotu z jabłek bez cukru w słoikach nie trzeba już utrwalać.

Sok jabłkowy bez cukru z przyprawami
Sok jabłkowy można przygotować z letnich, jesiennych lub zimowych odmian jabłek. Aby zwiększyć w nim zawartość witamin sok najlepiej przygotować z owoców różnych odmian, np. na każde 3 kg szlachetnych odmian jabłek warto dodać 1 kg owoców rajskiej lub dzikiej jabłoni.
Jabłka bardzo dokładnie wymyć w ciepłej wodzie, wyciąć twarde części, pokroić i wycisnąć sok. Do soku jabłkowego wrzucić ulubioną przyprawę: gałązkę tymianku, goździk lub kawałek kory cynamonu. Sok podgrzać do temperatury 90°C, wyłowić przyprawy. Prawie wrzący sok jabłkowy szybko przelać do słoików lub do butelek z pokrywką typu twist-off, dokładnie wytrzeć brzegi, szczelnie zakręcić.
Słoiki/butelki z sokiem wstawić do garnka wypełnionego ciepłą wodą i podgrzewać na średnim ogniu. Kiedy woda zacznie falować zmniejszyć gaz. Sok jabłkowy utrwalać w słoikach/butelkach półlitrowych przez kwadrans, w litrowych przez 25 minut.

Jabłka krojone bez cukru w słoikach na zimę
Dokładnie wymyte jabłka przekroić na pół, usunąć rdzeń i pokroić w plastry o grubości 1-1,5 cm. Plastry włożyć jak najszybciej do roztworu soli o stężeniu 1% procent (w 6 l wody rozpuścić łyżeczkę soli). Jabłka nie powinny pływać w roztworze dłużej niż przez 15 minut. Następnie plastry blanszuje się w wodzie o temperaturze 85°C-90°C przez 3-8 minut (zależy od wielkości plastrów i twardości jabłek). Plastry przełożyć łyżką cedzakową do słoików, całkowicie zalać czystą wrzącą wodą. Wytrzeć ich brzegi, szczelnie zamknąć. Słoiki wstawić do ciepłej wody, podgrzewać. Kiedy woda zacznie lekko falować zmniejszyć gaz. Jabłka bez cukru w plastrach utrwalać w słoikach o pojemności 0,5 litra przez 10 minut, a w słoikach litrowych przez 15 minut.

Dżem z jabłek bez cukru
Składniki
jabłka
sok z pomarańczy
woda
Jabłka dokładnie wymyć, obrać i wyciąć twarde części. Miąższ pokroić w cienkie plasterki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Aby jabłka nie ciemniały i dla poprawy smaku skropić je sokiem z pomarańczy lub cytryny. Soki te mają także działanie konserwujące. Na każdy kilogram jabłek potrzeba do 1/3 szklanki wody. Jabłka doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem przez 10 minut. Zdjąć pokrywkę i gotować przez przynajmniej 5 minut mieszając aby trochę zgęstniały i nie przypaliły się. Wrzący dżem rozłożyć do słoików, wytrzeć brzegi i szybko szczelnie zamknąć. Słoiki wstawić do rondla z ciepłą wodą, podgrzewać na średnim gazie. Kiedy woda zacznie lekko falować podgrzewać słoiki półlitrowe jeszcze przez kwadrans. Tak utrwalony dżem z jabłek bez cukru może być przechowywany w chłodzie nawet przez kilka lat.
Dobra rada: dżem z jabłek można przygotować także z jabłek pieczonych w piekarniku, przetartych przez sito i podgrzanych w rondlu na gazie do temperatury 90°C. 

Dżem z jabłek i dyni bez cukru na zimę
Składniki:
1 kg jabłek
0,5 kg dyni
kora cynamonu
duża pomarańcza z pępkiem
100 ml wody
Jabłka, dynię, pomarańczę dokładnie wymyć w ciepłej wodzie. Wycisnąć sok z pomarańczy przez sitko. Dynie obrać cienko ze skórki, przekroić, usunąć pestki. Miąższ pokroić w małą kostkę. Przełożyć do rondla i dusić z sokiem i niewielką ilością wody na średnim ogniu przez 10 minut. Jabłka obrać ze skórki, miąższ pokroić w plastry i dodać do dyni. Jeśli potrzeba dodać kilka łyżek wody. Gotować z niewielkim kawałkiem kory cynamonu pod przykryciem przez 30-40 minut, mieszać od czasu do czasu. Korę wyjąć, wrzący dżem przełożyć do słoików. Zakręcone słoiki postawić do góry dnem. Ostudzone przechowywać w lodówce. Jeśli dżem z jabłek i dyni chcemy dłużej przechować, trzeba go utrwalić przez podgrzewanie w gotującej się wodzie.

Mus jabłkowy bez cukru na zimę
Składniki
2 kg kwaskowych soczystych jabłek
200-250 ml wody (część wody można zastąpić sokiem z pomarańczy)
ew. przyprawy
Dojrzałe jabłka dokładnie wymyć w ciepłej wodzie, obrać, wyciąć twarde części, miąższ pokroić w ósemki. Wsypać do rondla z wodą/sokiem, przykryć, doprowadzić do wrzenia. Można dodać ulubioną przyprawę, np. mały kawałek strąka wanilii, 2 goździki czy małą szczyptę cynamonu. Gotować przez 15 minut na średnim ogniu mieszając. Rozgotowane jabłka przetrzeć przez sito o drobnych oczkach, przełożyć do rondla i zagotować bez pokrywki stale mieszając. Mus z jabłek powinien być gęsty, ale nie może przypalić się. Wrzący przełożyć do słoików. Słoiki wstawić do garnka z ciepłą wodą i podgrzewać na średnim ogniu. Mus jabłkowy bez cukru na zimę utrwalać w gotującej się wodzie przez 15-20 minut.

Ostry mus jabłkowy z czosnkiem i pieprzem do mięsa
Składniki
1,5 kg kwaśnych jabłek
150-200 ml wody
mała główka czosnku
pełna łyżka soli
płaska łyżeczka czarnego pieprzu
łyżka otartego majeranku
Jabłka dokładnie wymyć, wyciąć twarde części, sam miąższ pokroić w plasterki. Przełożyć do rondla, dusić pod przykryciem w niewielkiej ilości wody, aż zmiękną. Przetrzeć przez sito, dodać pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, sól. Ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować przez 5 minut bez pokrywki. Wrzący przecier z jabłek przełożyć do słoików. Mus na zimę w słoikach półlitrowych utrwalać przez 10-15 minut. Ostry mus jabłkowy z czosnkiem i pieprzem podawać do potraw z tłustego mięsa.

Ostry mus jabłkowy z czosnkiem, papryką i ziołami 
Składniki
2,5 kg kwaskowych jabłek
25 dag słodkiej czerwonej papryki
3-4 ząbki czosnku
40 dag świeżych ziół: koperku, natki pietruszki, selera korzeniowego, kolendry.
sól kamienna niejodowana do smaku
400 ml wody
Jabłka i paprykę dokładnie wymyć w ciepłej wodzie, usunąć twarde części i nasiona. Jabłka pokroić w kostkę, wrzucić do małej ilości wody i dusić, aż zmiękną. Przetrzeć przez sito. Paprykę pokroić bardzo drobno (można ją zmielić). Zioła dokładnie wypłukać, strzepnąć wodę, drobno pokroić, oprószyć solą. Czosnek obrać, drobno posiekać. Wszystkie składniki dodać do przetartych jabłek. Mieszając gotować bez przykrycia przez 10-15 minut. Wrzący mus jabłkowy przełożyć do słoików, na wierzch można wlać kilka kropli oleju. Zakręcone słoiki postawić do góry dnem do ostudzenia. Ostry mus jabłkowy z czosnkiem, papryką i ziołami podawać do potraw z tłustego mięsa i ryb.

Mus jabłkowy z owocami głogu bez cukru, dla wzmocnienia serca
Składniki
1,5-2 kg jabłek
50 dag owoców głogu
cytryna lub pomarańcza
300-400 ml wody
Dojrzałe ale jeszcze twarde owoce głogu zebrać pod koniec lata/na początku jesieni, przed przymrozkami, ale nie zbierać owoców pobrudzonych spadzią mszyc i przyklejonym do niej kurzem. Dobrze wymyć w ciepłej wodzie (można wcześniej wymoczyć przez 20-30 minut), Przełożyć do rondla, dodać 200-300 ml wody, gotować pod przykryciem. Lekko rozgniatać drewnianą łyżką. Jabłka dokładnie wymyć, można je obrać ze skórki. Pokroić w plasterki, szybko przełożyć do rondla z kilkoma łyżkami wody z sokiem, wymieszać. Pod przykryciem gotować do miękkości. Ugotowany głóg dodać do jabłek, owoce przetrzeć przez sito. Mus z jabłek i głogu podgrzać do temperatury 95°C, natychmiast przełożyć do słoików. Słoiki postawić do góry dnem do ostudzenia. Mus jabłkowy z głogiem można utrwalić przez krótkie gotowanie i przechować w piwnicy na zimę.
Dobra rada: przejrzałe owoce głogu są niesmaczne i mogą popsuć przetwory.

Spis przepisów na zdrowe domowe przetwory z owoców i warzyw, w tym przepisy na przetwory bez cukru, przepisy na przetwory bez octu można znaleźć na stronie Przetwory. 

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *