Domowe przetwory z aronii na zimę

Aronia bez cukru do słoików na zimę

 

Przepisy na dietetyczne domowe przetwory z aronii bez cukru na zimę:

– sok z aronii na zimę bez cukru, bez gotowania,
– sok z aronii z sokiem jabłkowym krótko gotowany, bez cukru,
– aronia w soku własnym bez cukru na zimę,
– aronia w soku jabłkowym lub porzeczkowym bez cukru, bez gotowania.

Najwięcej biologicznie czynnych substancji ma świeży sok, oraz świeże i mrożone owoce. Część owoców warto dokładnie obsuszyć wykładając je cienką warstwą na stole (na papierze, ponieważ sok brudzi), zamrozić i podjadać zimą po kilka sztuk dziennie. Podczas gotowania aronia traci część leczniczych właściwości, mimo to warto włożyć do słoików domowe przetwory z aronii na zimę. Chętnie dodajemy aronię do dżemów i kompotów z innych owoców, jednak można pokusić się o przygotowanie domowych przetworów na zimę z aronią jako głównym składnikiem. Wprawdzie aronia poleży długo w lodówce, jednak do przetworów trzeba wybrać jagody świeżo zerwane z krzaka. Powinny być w pełni dojrzałe, soczyste i lekko słodkie. Owoce aronii są najsmaczniejsze po przymrozkach.
Owoce wypłukać pod bieżącą wodą, usunąć liście i szypułki, pomarszczone, uszkodzone i niedojrzałe jagody oraz insekty. Aby owoce zachowały jak najwięcej cennych biologicznie czynnych składników trzeba dodać do nich sok z kwaśnych owoców (witamina C chroni antocyjany przed utlenieniem). Domowymi przetworami z aronii na zimę bez cukru można delektować się do następnego sezonu.

Sok z aronii na zimę bez cukru, bez gotowania
Składniki
5 kg owoców aronii (po oczyszczeniu)
4 szklanki wody
Owoce zmielić, przełożyć do emaliowanego garnka, zalać wodą. Garnek włożyć do większego i przykryć, postawić na gaz. Kiedy woda w większym garnku osiągnie temperaturę około 60°C podgrzewać jeszcze przez 10 minut na bardzo małym gazie. Owoce przełożyć na sito, po krótkim czasie wycisnąć z nich sok (w sokowirówce na niskich obrotach). Sok z aronii podgrzać do temperatury 80°C-90°C, szybko przelać do słoików, wytrzeć ich brzegi, szczelnie zamknąć i postawić do góry dnem do ostygnięcia. Przechowywać w lodówce. Jeśli sok z aronii bez cukru chcemy długo przechowywać, trzeba go utrwalić w kąpieli wodnej wstawiając słoiczki do rondla z wodą. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszyć gaz do minimum i podgrzewać (słoiki 0,4 l przez 15 minut, a litrowe słoiki przez 25 minut). Domowe przetwory przechowywać w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu.

Sok z aronii z sokiem jabłkowym krótko gotowany, bez cukru
Sok z aronii przelać do garnka. Na każdy litr soku z aronii dodać 0,5 l świeżo wyciśniętego kwaśnego soku jabłkowego i sok z 2 pomarańczy (bez miąższu i pestek). Sok z aronii z sokiem jabłkowym i pomarańczowym bez cukru podgrzać, gotować tylko przez 3 minuty. Od razu przelać do wygotowanych słoiczków lub butelek.

Aronia w soku własnym bez cukru na zimę
Składniki
1 kg owoców aronii (po oczyszczeniu)
800 ml soku z aronii
wrząca woda
Do 4 półlitrowych wygotowanych słoików wsypać przygotowane owoce aronii, zalać wrzącą wodą i po 5 minutach wodę odlać. Czynność powtórzyć dwukrotnie. Jeszcze gorące owoce zalać wrzącym sokiem z aronii (przepis wyżej), wytrzeć brzegi słoików, szczelnie zamknąć suchymi pokrywkami. Domowe przetwory z aronii bez cukru na zimę utrwalić w kąpieli wodnej jw. Aronia w soku własnym doskonale obniża ciśnienie tętnicze krwi.

Aronia w soku jabłkowym lub porzeczkowym bez gotowania, bez cukru
Przygotowane owoce aronii wsypać do emaliowanego garnka, zalać niedużą ilością przegotowanej gorącej wody, przykryć i moczyć je przez 3 godziny. Owoce przełożyć na sito, potrząsnąć od czasu do czasu. Kiedy przeschną przesypać do słoików i zalać wrzącym czystym kwaskowym sokiem jabłkowym lub sokiem z porzeczek (czarnych lub czerwonych). Wytrzeć brzegi słoików do sucha, słoiki z aronią w soku bez cukru szczelnie zamknąć. Aronie w soku utrwalić w kąpieli wodnej (słoiki 0,4l – 0,5l przez kwadrans, litrowe przez 25 minut).

Artykuły powiązane:
Aronia. Wartości odżywcze i lecznicze właściwości. Przepisy na świeży sok z aronii.
Zdrowotne i lecznicze zastosowanie aronii. Przepisy lecznicze.
Nalewka z aronii. Przepisy.
Jak przygotować w domu zdrowe i smaczne przetwory na zimę? Podstawowe zasady.

Rady jak mrozić aronię i inne owoce jagodowe, aby zachowały swoje wartości i wygląd można przeczytać w artykule Zamrażanie owoców jagodowych na zimę.

Spis przepisów na zdrowe domowe przetwory z owoców i warzyw, w tym przepisy na przetwory bez cukru, przepisy na przetwory bez octu można znaleźć na stronie Przetwory. 

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *