Sok z czerwonych buraków
Sok z buraka
Rady jak przygotować i pić sok z czerwonych buraków. Przepisy na sok z buraka dla poprawy trawienia, wzmocnienia odporności, uzupełnienia witamin, na nadciśnienie tętnicze, dla zwiększenia energii u starszych osób, w przeziębieniu, podczas grypy, na ból gardła, na płukankę na ból gardła z powodu anginy, w zapaleniu migdałków u dzieci. Przeciwwskazania do stosowania soku z buraka
WARTOŚCI ODŻYWCZE SOKU Z BURAKA
Prawidłowo przechowywane czerwone buraki długo zachowują wszystkie składniki odżywcze, nawet po obróbce cieplnej. Sok z buraków zawiera wszystkie składniki odżywcze czerwonych buraków, charakteryzuje się wysoką zawartością soli magnezu i potasu, kwasu foliowego, jest dobrym źródłem witaminy A, B, C, jodu, wapnia, magnezu, fosforu, miedzi i cynku. Poza tym w burakach i soku z nich można znaleźć molibden, mangan, bor, fluor, wanad, cez, rubid oraz kobalt. Burak zawiera sporo żelaza, niestety w formie słabo przyswajalnej przez niestety organizm człowieka.
WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE SOKU Z BURAKA
Zawarte w korzeniach i soku z czerwonych buraków sole magnezu i potasu są niezbędne do normalnego funkcjonowania mięśnia serca, zapobiegają tworzeniu się zakrzepów i odkładaniu płytek cholesterolu w naczyniach krwionośnych, a także przyczyniają się do wzmocnienia ścianek drobnych naczyń krwionośnych. Sok z buraka ze względu na swój skład wspomaga procesy krwiotwórcze w organizmie.
Dlatego picie soku z buraków zaleca się w chorobach układu sercowo-naczyniowego, przy żylakach, zakrzepowym zapaleniu żył, przy nadciśnieniu tętniczym w celu obniżenia ciśnienia krwi.
Zawarta w nich betaina wraz z witaminą B6, B12 i kwasem foliowym obniża w organizmie poziom homocysteiny, prawdopodobnie przyczyniającej się do rozwoju groźnych chorób m.in. nadciśnienia, zawału, miażdżycy. Poza tym zawarte w burakach i ich soku antocyjany chronią przed chorobami nowotworowymi.
Czerwone buraki (i sok z nich) w diecie przyczyniają się do poprawy pracy jelit, pobudzają perystaltykę jelit i hamują w nich wzrost drobnoustrojów chorobotwórczych. Ponieważ zawierają kwasy organiczne (jabłkowy, cytrynowy, winny, szczawiowy) mające korzystny wpływ na trawienie, zaleca się stosować je na zaparcia i w leczeniu otyłości. Ponadto sok z buraków pomaga oczyścić organizm z nagromadzonych toksyn.
Świeży sok z czerwonych buraków ma właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwnowotworowe.
Zawarty w czerwonych burakach jod wpływa na poprawę funkcjonowania tarczycy, a witaminy pomagają wzmocnić układ nerwowy i układ odpornościowy. Sok z buraków zawiera wszystkie składniki odżywcze czerwonych buraków, lecz nie zawiera błonnika. Sok z buraków jest powszechnie stosowany jako środek wzmacniający i terapeutyczny, zwłaszcza dla osób starszych.
Sok z buraków jest naturalnym napojem energetycznym, dlatego jego regularne spożywanie zwiększa kondycję fizyczną. Wspiera także regenerację organizmu po wysiłku fizycznym i sytuacjach stresowych, powoduje lepsze dotlenienie mięśni i mózgu, polepsza pamięć.
Ginekolodzy zalecają picie soku z czerwonych buraków na bolesne miesiączki oraz zmniejszenie nieprzyjemnych objawów menopauzy.
Jak przygotować sok z buraka?
Do przygotowania soku trzeba wybrać soczyste ciemnoczerwone buraki odmian sałatkowych bez białych pierścieni (te nadają się na barszcz). Przed wypiciem świeżego soku z buraków powinno się go wstawić w otwartym naczyniu do lodówki na przynajmniej 2 godziny, ponieważ sok z buraków zawiera związki lotne, które powodują dyskomfort, nudności, osłabienie. Najlepiej rano przygotować dzienną porcję soku i przechować ją w lodówce.
Świeży sok z buraków można przechowywać w zamkniętej butelce przez 5-7 dni, nie straci swoich cennych właściwości.
Dobra rada: jeśli surowy sok z buraka wywołuje dolegliwości, warto przygotować napój z gotowanego soku z buraczków z dodatkiem soków owocowych.
Jak pić sok z czerwonych buraków?
Sok z buraków ma działanie krwiotwórcze. Przed rozpoczęciem terapii sokiem z buraków powinno się skonsultować z lekarzem (najlepiej z nefrologiem i hepatologiem). Ponieważ sok z buraków jest mdły, miesza się go z innymi sokami, rozcieńcza ciepłą przegotowaną wodą. Na początku kuracji dodaje się do niego sok z marchwi, sok jabłkowy w stosunku 1:5, a nawet w stosunku 1:10. Następnie stopniowo zwiększa ilość soku z buraków.
Na początku kuracji powinno się pić nie więcej niż 1-2 łyżki dziennie soku z czerwonych buraków, aby sprawdzić reakcję układu trawiennego. Jeśli organizm dobrze go toleruje, można stopniowo zwiększać ilość soku buraczanego do maksymalnie 120 ml-250 ml dziennie. Większa ilość może spowodować zawroty głowy, nudności, kołatanie serca, gorączkę.
Podgrzany i rozcieńczony wodą sok pić na pół godziny przed posiłkiem. Do soku warto dodać kilka kropel oleju lub łyżeczkę śmietany, aby organizm mógł przyswoić karotenoidy i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.
Kuracja sokiem z czerwonych buraków powinna trwać nie dłużej niż 3 miesiące z przerwami co 2 tygodnie.
PRZEPISY TERAPEUTYCZNE Z SOKIEM Z BURAKA
Świeży sok z buraka, sok z marchwi i sok z rzepy dla poprawy trawienia, wzmocnienia odporności, uzupełnienia witamin
Codziennie przez 10-14 dni pić przed posiłkiem 100-200 ml mieszanki soku z buraka, soku z marchwi i soki z rzepy w stosunku 1:1:1. Mieszanka soków normalizuje pracę żołądka, jelit i wątroby.
Świeży sok z buraka na nadciśnienie tętnicze, dla zwiększenia energii u starszych osób
Rano przygotować szklankę świeżego soku, przechowywać w otwartej butelce w lodówce. Sok z buraków osłodzony miodem wypić w ciągu dnia w 3-4 dawkach przed posiłkami. W przypadku nudności porcję zakwasić 1-2 łyżkami soku z cytryny. Sok pić przez 4 dni.
Świeży sok z buraka z miodem na obniżenie ciśnienia, przy zmęczeniu pracą fizyczną i umysłową
W słoiku wymieszać drewnianą łyżką 0,5 l soku z buraków z 0,5 l miodu. Codziennie przed głównymi posiłkami zażywać po 2 łyżki stołowe mieszanki 2 tygodnie.
Świeży sok z buraka z sokiem z marchwi na wzmocnienie, przy braku energii i witamin
Do 200 ml świeżego soku z marchwi dodać 50 ml soku z buraków. Wypić rano jedną porcję.
Świeży sok z buraka w leczeniu osłabienia odporności organizmu, w przeziębieniu, zwłaszcza podczas grypy
Pić dwa razy dziennie po pół szklanki soku na 20-30 minut przed posiłkiem.
Świeży sok z buraka z dziką różą na podniesienie odporności w okresie grypowym
Do 100 ml gorącego wywaru z dzikiej róży dodać 50 ml świeżego soku z buraków. Wzmacniający napój pić raz dziennie.
Sok z gotowanych buraczków
Ugotowane buraczki obrać, pokroić w plastry, zmiksować, przełożyć na sito i łyżką wycisnąć sok. Sok z gotowanych buraczków zmieszać z sokiem z ananasa w stosunku 1:2, przyprawić sokiem z cytryny, imbirem i solą, rozcieńczyć niedużą ilością chłodnej wody.
Świeży sok z buraka na ból gardła
W szklance nierozcieńczonego soku z buraków rozpuścić łyżkę miodu. Porcja wystarczy do płukania gardła 4 razy dziennie.
Świeży sok z buraka z octem, płukanka na ból gardła z powodu anginy, owrzodzenia błony śluzowej jamy ustnej
Do szklanki drobno startych świeżych buraków dodać łyżkę octu jabłkowego, dokładnie wymieszać, odstawić na 30-60 minut. Z tartych buraków wycisnąć sok, nie rozcieńczać. Sokiem podgrzanym do temperatury 35ºC-37ºC wypłukać gardło.
Świeży sok z buraka z sokiem z cytryny, płukanka w zapaleniu migdałków u dzieci
W płukance dla dzieci ocet zastąpić sokiem z cytryny.
Świeżego soku z buraka używa się do smarowana niegojących się ran, owrzodzeń, a także różnych stanów zapalnych skóry. Zmieszany z octem leczy łupież, strupy, wypadanie włosów.
Uwagi do stosowania soku z czerwonych buraków
- Nie powinno się pić soku buraczanego w dużych ilościach, ponieważ może to prowadzić nawet u zdrowych ludzi do zaburzeń trawiennych, nudności i wymiotów. Ze względu na barwniki zawarte w burakach, po wypiciu nawet niewielkiej ilości soku z buraków mocz i kał mogą mieć różowawy lub czerwonawy kolor. Jest to zjawisko normalne i nie świadczy o złej pracy wątroby czy nerek. Jednakże na tydzień przed oddaniem moczu lub kału do analizy lepiej powstrzymać się od spożywania soku z buraków, aby nie wprowadzać w błąd laboratorium.
- Osoby z niskim ciśnieniem mogą się źle poczuć po wypiciu soku z buraków.
- Buraki z niewiadomego źródła mogą zawierać dużą ilość azotanów, spożywanie świeżego soku może doprowadzić do zatrucia.
- Surowy sok z buraków można ostrożnie podawać dzieciom dopiero powyżej 1. roku życia, najlepiej po konsultacji z pediatrą. Nawet kilka kropli soku z buraków może wywołać u dzieci reakcję alergiczną. Jeśli wystąpiły objawy uczulenia u dziecka powtórnie można podać go nie wcześniej iż po 2-3 miesiącach. Szczególnie w przypadku dzieci powinno się podawać tylko warzywa (i soki z nich) z uprawy własnej lub ekologicznej.
Przeciwwskazania do picia soku z buraka
- Soku z buraka nie powinni pić cierpiący na reumatoidalne zapalenie stawów, dnę moczanową, kamicę nerkową, kłębuszkowe zapalenie nerek, odmiedniczkowe zapalenie nerek, zespół nerczycowy, przewlekłe biegunki, wzdęcia, zgagę.
- Osoby cierpiące na zapalenie błony śluzowej żołądka, chorobę wrzodową żołądka i jelit nie mogą pić soku z buraków w czasie zaostrzeń choroby, a w okresach remisji pić go z dużą ostrożnością.
- Ze względu na wysoką zawartość cukrów (gł. sacharozy) w soku z czerwonych buraków napój nie jest wskazany dla diabetyków. Natomiast mogą oni spożywać nieduże porcje gotowanych buraczków, ale nie częściej niż 2 razy w tygodniu.
- Pacjenci cierpiący na nowotwory złośliwe powinni skonsultować picie świeżego soku z lekarzem onkologiem.
Rady jak gotować buraki na sałatkę, ćwikłę lub barszcz znajdują się w artykule Jak gotować buraki?
Przepisy na buraczki bez octu do słoików na zimę zebrane są w artykule Domowe przetwory bez octu. Buraczki na zimę.
Rady jak wykorzystać w kuchni liście buraków przeczytasz w artykule Botwina, czyli liście buraków dla zdrowia. Dietetyczne dania z botwiny,
Cześć!
Czy możesz mi powiedzieć co oznaczają „duże ilości soku”? Piję codziennie szklankę soku z buraków i odczuwam sporą różnice w ogólnej kondycji organizmu (mam więcej sił witalnych, lepsze samopoczucie). Jednak trochę mnie zaniepokoiło to, że można buraki „przedawkować”. Czy jedna szklanka soku z buraka to już za dużo czy to optymalna ilość?
Regularne picie soku z buraków w celach terapeutycznych trzeba skonsultować z lekarzem. Szklanka soku codziennie to dużo.
Ja pije od 1 marca i wczoraj straszne wymioty i biegunka oraz bol glowy, myslalam, ze umre, tak mna targalo. Nie wiem czy pic dalej, na pewno bede uwazac i mieszac teraz, wieczorem pic, a juz zabronione na czczo.
Musi Pani skonsultować się z lekarzem
A pół szklaniki ? bez przewsady przeciesz to zwykłe warzywo ? nie siejcie paniki..Troche soku z warzywa na pewno nie zaszkodzi.
Czy na wzrost hemoglobiny można wypić 1 szklankę soku buraka czerwonego, raz dziennie.
Nie ma potwierdzenia w badaniach naukowych, że picie soku z buraków powoduje poprawę poziomu hemoglobiny we krwi. Sok z buraków ma na pewno działanie wzmacniające organizm.
tak, ja piłam na anemie i już po miesiącu poprawiły mi się wyniki badania krwi.
ani burak, ani sok z buraka NIE MA ma w swoim skladzie żelaza, burak ułatwia przyswajanie żelaza, co poprawia wyniki krwi. Aby uniknac klopotow trawiennych i aby sok nabral smaku,NIE NALEZY go pic tuż po zrobieniu tak jak inne soki, lecz odstawic na min.1 h pod przykryciem i dopiero pic.
Uwielbiam buraki, piłbym chętnie sok z buraków ale mam cukrzycę i mi nie wolno
Dzisiaj wypiłam 0,2 l soku z buraków z dodatkiem soku jabłkowego. Po chwili dostałam nudności po czym w ciągu godziny wielokrotnie wymiotowałam i miałam objawy zatrucia pokarmowego. To był tzw. świeżotłoczony sok z lodówki, który odstał 3 godziny przed wypiciem, ale go nie rozcieńczyłam, niestety.
Wolę drobno zetrzeć buraczka, dodać do porcji zupy i tylko zagotować. nie ważne jaką zupę robię, nie zmienia jej smaku a daje ładny kolor i nie powoduje problemów gastrycznych.