Przetwory z malin bez cukru

Maliny na zimę bez cukru

 

Wkładam do słoików maliny bez cukru na zimę… Myślisz, że to fikcja?
Przepisy na przetwory z malin na zimę. Sok z malin bez cukru, maliny w soku własnym bez cukru, maliny w soku z czerwonej porzeczki bez cukru, maliny w soku z białej porzeczki bez cukru, nalewka z malin (malinówka) na wódce bez cukru, nalewka z malin na koniaku bez cukru
Przy przygotowywaniu przetworów z malin bez cukru na zimę powinno się zachować szczególną higienę. Maliny powinny być dojrzałe, zdrowe i nieuszkodzone. Aby pozbyć się larw chrząszczy wsypać je do zimnej osolonej wody (2 pełne łyżeczki soli na 1 litr wody). Po 10-15 minutach wyłowić pływające larwy. Wylać słoną wodę, maliny ostrożnie wypłukać czystą i zimną wodą.
Rada: Przetworów z malin nie powinno się przygotowywać w czasie upału. Maliny zrywa się w słoneczny i suchy dzień, zebrane w okresie deszczów są mniej smaczne i tracą aromat. 

Sok z malin bez gotowania bez cukru (przepis tradycyjny)
Na sok z malin bez gotowania wybierać dojrzałe, świeże i nieuszkodzone maliny. Przebrane owoce umieścić w emaliowanym naczyniu, dobrze rozgnieść drewnianą pałką. Ręcznie wycisnąć sok przez czyste płótno do garnka z emalii lub szkła, podgrzewać powoli do temperatury 85°C i utrzymywać w tej temperaturze przez 5 minut. Gorący sok szybko przelać do butelek lub słoików, brzegi dokładnie wytrzeć i szczelnie zamknąć. Słoiki czy butelki wstawić do rondla z wodą podgrzaną do temperatury około 60°C, przykryć pokrywką. Kiedy woda w rondlu zacznie falować, sok z malin utrwalać: butelki 0,5 l przez 10 minut, butelki 1 l przez 15 minut.
Rada: Przy tak przygotowywanym soku z malin trzeba zachować szczególną higienę.

Sok z malin bez cukru
Składniki
1 kg świeżych malin
150 ml wody
Zdrowe maliny przebrać, dokładnie umyć, osuszyć na sicie. Zdjąć szypułki. Maliny rozgnieść drewnianym tłuczkiem i przełożyć do szklanego lub ciepłego emaliowanego garnka z ciepłą, ale nie wrzącą wodą. Maliny dobrze wymieszać z wodą, rozgnieść drewnianym tłuczkiem (nie podgrzewać). Następnie garnek zdjąć z ognia, przykryć i kiedy lekko ostygnie wycisnąć sok przez czyste płótno. Sok doprowadzić do wrzenia (nie gotować), od razu wlać do słoików lub do butelek, wytrzeć brzegi i szczelnie zamknąć. Słoiki lub butelki z sokiem z malin wstawić do rondla z wodą o temperaturze 85°C, butelki i słoiki o pojemności 0,5 l-1 l utrwalać przez 15-20 minut.

Zagęszczony sok z malin bez cukru, gotowany
Zdrowe maliny przebrać, dokładnie umyć, osuszyć na sicie. Zdjąć szypułki. Przesypać do emaliowanego garnka, podgrzewać na wolnym ogniu bez przykrycia. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5-10 minut, zdejmując pianę drewnianą łyżką. Wrzący sok przelać przez sitko z gazą do słoików. Wytrzeć brzegi słoików, szczelnie je zamknąć i postawić do góry dnem.

Maliny w soku własnym bez cukru na zimę
Maliny muszą być bez szypułek i czyste od kurzu, ponieważ w tym przypadku nie powinno się ich płukać w wodzie. Świeże i pobrane maliny wsypywać do słoików lekko przygniatając drewnianą łyżką, aby wydzieliły sok. Słoiki powinny być wypełnione do wysokości 4/5. Wytrzeć brzegi słoików, szczelnie zamknąć je wygotowanymi i suchymi pokrywkami. Słoiki z malinami bez cukru wstawić do rondla z ciepłą wodą (45-50°C), podgrzewać powoli. Kiedy woda zacznie falować małe słoiki podgrzewać jeszcze przez 3-5 minut, słoiki o pojemności 0,5 l przez 10 minut, a litrowe o 5 minut dłużej. Słoiki wyjąć z wody, postawić do góry dnem.

Maliny w soku z białej porzeczki bez cukru
Składniki
1 kg świeżych malin
200 ml soku z białej porzeczki
Przygotować sok z białej porzeczki. Porzeczki przebrać, dobrze wypłukać, osączyć na sicie. Koniecznie zdjąć z szypułek, inaczej sok będzie miał posmak trawy. Przełożyć do emaliowanego garnka, zgnieść drewnianą pałką. Podgrzewać pod przykryciem na małym gazie. Gotować tylko przez 5 minut, odstawić. Kiedy lekko przestudzi się, z porzeczek wycisnąć w rękach sok przez czyste płótno.
Zdrowe, czyste i suche maliny bez szypułek wsypać do słoików, powinny się szczelnie ułożyć. Sok z białej porzeczki podgrzać do wrzenia, szybko zalać nim maliny. Brzegi słoików dokładnie wytrzeć. Słoiki szybko zamknąć suchymi pokrywkami, wstawić do garnka z wrzącą wodą i podgrzewać przez 5 minut. Słoiki wyjąć i postawić do góry dnem.
Rada: Jeśli nie możemy od razu utrwalić soku w gorącej wodzie, wystudzone słoiki można wstawić do zimnej wody, doprowadzić ją do temperatury 80°C. Słoiki o pojemności 0,5 l podgrzewać przez 7 minut, a litrowe przez kwadrans.

Maliny w soku z czerwonej porzeczki bez cukru
Przygotować sok z czerwonej porzeczki w dowolny dogodny sposób.
Świeże maliny przebrać, opłukać, osuszyć na sicie, zdjąć je z szypułek. Zalać sokiem z czerwonej porzeczki i odstawić na 2 godziny. Na małym ogniu doprowadzić do wrzenia i szybko przelać do słoików, wytrzeć ich brzegi i szczelnie zamknąć. Słoiki wyjąć i postawić do góry dnem.

Nalewka z malin bez cukru, malinówka na wódce
Do nalewki przygotować dojrzałe zdrowe i czyste maliny. Butelkę lub słoik wypełnić malinami do 2/3 objętości, całkowicie zalać czystą wódką dobrej jakości o mocy 40-45%, zamknąć i postawić w kuchennej szafce na 3 miesiące. Od czasu do czasu wstrząsnąć. Nalewkę z malin przefiltrować przez kilka warstw gazy bezpośrednio przed podaniem, przelać do butelki lub zamykanej karafki. Gotową malinówkę bez cukru przechowywać w chłodnym miejscu. Niewielkie ilości nalewki z malin bez cukru dodawać do ciepłego napoju podczas przeziębienia.

Nalewka z malin bez cukru, malinówka na koniaku
75 dag malin zalać w słoju litrem dobrego koniaku, koniak powinien całkowicie przykryć owoce. Słój szczelnie zamknąć i postawić w ciepłym, ciemnym miejscu na 2 miesiące. Po tym czasie dobrze przefiltrować malinówkę, przelać ją do butelek i przechowywać w ciemnym miejscu. Smak koniaku dobrze współgra ze smakiem malin. Zaleca się, aby nalewkę z malin na koniaku zrobić bez cukru, aby zachować naturalny smak koniaku i malin. Pić niewielkie ilości dla poprawy krążenia.

 

Przepisy na sok z malin z cukrem (na zimno i gotowany) oraz na syrop z malin na zimno znajdują się w artykule Przepisy na domowe przetwory z malin. 

O zdrowotnych właściwościach owoców i liści malin można przeczytać w artykule Malina. Wartości odżywcze, lecznicze przepisy i przeciwwskazania. 

Informacje o zasadach higieny w artykule Jak przygotować w domu zdrowe i smaczne przetwory? Podstawowe zasady. 

Przepisy na domowe przetwory można znaleźć przez stronę Przetwory. 

Rady jak mrozić maliny i inne owoce jagodowe, aby zachowały swoje wartości, kolor i kształt można przeczytać w artykule Zamrażanie owoców jagodowych na zimę.

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *