Domowe przetwory z rabarbaru na zimę


Jak przygotować domowe przetwory z rabarbaru na zimę?


Przepisy na domowe przetwory z rabarbaru:

– syrop z rabarbaru z cytryną,
– syrop z rabarbaru z imbirem,
– sok z rabarbaru bez cukru,
– sok z rabarbaru i truskawek,
– kompot z rabarbaru i hibiskusa,
– dżem z rabarbaru z imbirem,
– dżem z rabarbaru z wanilią, cynamonem i goździkami,
– dżem z rabarbaru i jabłek,
– dżem z rabarbaru, pomarańczy z białym winem,
– dżem z rabarbaru z wódką, duszony rabarbar z pomarańczą
RabarbarOgonki liściowe rabarbaru (potocznie zwane łodygami), po odcięciu liści można krótko przechować w lodówce owinięte w wilgotny papierowy ręcznik (nie w folię), powinno się je jak najszybciej wykorzystać. Po usunięciu liści (liście rabarbaru zawierają szkodliwe substancje) ogonki rabarbaru umyć. Przed pokrojeniem na małe kawałki zdjąć z nich skórkę, która zawiera więcej szkodliwego kwasu szczawiowego niż sam miąższ rabarbaru. Do gotowania rabarbaru powinno się używać garnków emaliowanych, ze stali nierdzewnej lub szklanych, których powłoka nie wchodzi w reakcję z kwasem szczawiowym. W naczyniach z aluminium podczas gotowania rabarbaru wytwarzają się szkodliwe substancje. Pokrojony rabarbar warto najpierw zblanszować, aby pozbyć się części kwasu szczawiowego, tzn. wrzucić do gotującej się wody na nie dłużej niż kilka minut. Następnie po przecedzeniu gotuje się go pod przykryciem na średnim ogniu przez około 10 minut. Rabarbaru nie powinno się długo gotować.
Przetwory z rabarbaru miesza się i przekłada do wygotowanych i suchych słoików drewnianą łyżką. Dżem najlepiej wkładać do małych słoiczków, kompot większych. Po dokładnym wytarciu brzegów słoika zamyka się je szczelnie czystymi i suchymi pokrywkami i stawia na płóciennym ręczniku do góry dnem. Ostudzone przetwory z rabarbaru w słoikach przechowuje się w ciemnym i zimnym miejscu (w lodówce lub zimnej piwnicy) i spożywa na bieżąco.
Jeśli przygotowujemy przetwory z rabarbaru do słoików na zimę, trzeba je utrwalić wkładając słoiki do rondla wypełnionego wodą do wysokości 1/3-3/4 słoika, podgrzewać, aż woda zacznie falować. Od tego momentu liczy się czas utrwalania przetworów w temperaturze ok. 90°C.

Do rabarbaru pasują wanilia, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, imbir, cytryna, pomarańcza. Do przetworów z rabarbaru dodaje się jabłka (zawarte w nich pektyny naturalnie zagęszczają rozgotowany rabarbar) lub słodkie truskawki dla poprawy smaku.
Ogonki rabarbaru swój kwaskowo-słodki smak zawdzięczają zdrowym kwasom owocowym, jabłkowemu i cytrynowemu oraz występującym w nich cukrom. Gatunki rabarbaru z czerwonym miąższem zawierają mniej kwasu szczawiowego niż gatunki z zielonymi łodygami.

Przepisy na domowe przetwory z rabarbaru


Syrop z rabarbaru

Składniki
1,5 kg oczyszczonych czerwonych ogonków rabarbaru ze skórką
30 dag cukru
0,5 l wody
duża cytryna
Łodygi rabarbaru pokroić w cienkie plasterki, wsypać do emaliowanego garnka, zasypać cukrem, wymieszać drewnianą łyżką. Przykryć i odstawić na 3-4 godziny, żeby rabarbar puścił sok. Zalać go wodą, doprowadzić do wrzenia. Gotować około 15 minut, wcisnąć sok z cytryny (bez pestek i miąższu), gotować przez 5 minut. Rabarbar musi rozpaść się. Przełożyć go na sito o drobnych oczkach. Zebrać sok do garnka, resztę soku dokładnie wycisnąć ręcznie z musu (najlepiej przez złożoną gazę lub płótno), przecedzić. Syrop z rabarbaru tylko zagotować, szybko przelać do słoików. Po ostudzeniu przechowywać w zimnie. Syrop z rabarbaru ma piękny różowy kolor. Z tej ilości składników uzyskuje się  ok. 2 l syropu z rabarbaru.

Syrop z rabarbaru z imbirem
Składniki
15 oczyszczonych młodych ogonków rabarbaru ze skórką
litr wody
20 dag cukru
imbir bez skórki (kawałek o dł. 2-3 cm)
Ogonki rabarbaru pokroić w cienkie plasterki, wsypać do rondla. Zalać wodą i gotować pod przykryciem przez 10 minut. Ostudzoną masę przecedzić przez gęste sito wyłożone bawełnianym materiałem (np. pieluchą), dokładnie wycisnąć sok ręką. Sok wlać do rondla, dodać cukier, imbir i gotować nie dłużej niż przez 15 minut. Wyjąć korzeń imbiru. Gotujący się syrop wlać do słoików, szczelnie zakręcić suchymi nakrętkami i postawić do góry dnem do ostudzenia. Wykorzystywać do przygotowania orzeźwiających napojów. Woda mineralna z syropem jest dobra na kaca.

Sok z rabarbaru bez cukru
Oczyszczone łodygi pokroić na kawałki o długości 2 cm, wrzucić do wrzącej wody na 2-3 minuty. Szybko przełożyć do czystej przegotowanej i zimnej wody.
Po ostudzeniu wycisnąć z kawałków rabarbaru sok, podgrzać go do temperatury 90°C. Szybko przelać do słoików. Słoiki o pojemności 0,5 l pasteryzować przez 10-15 min., słoiki 1 l przez 20-30 min. Sok z rabarbaru przechowywać w lodówce.
Rada: Przed podaniem sok z rabarbaru można połączyć z sokiem z malin, truskawek, wiśni lub czarnej porzeczki.

Sok z rabarbaru i truskawek z sokownika
Składniki
1,5 kg umytych ogonków rabarbaru bez skórki
30 dag cukru
1,5 kg truskawek
Truskawki bardzo dokładnie wymyć, usunąć zielone części. Przygotowane ogonki rabarbaru drobno pokroić, wymieszać z truskawkami, wsypać do sokownika i zasypać cukrem. Po 45 minutach wrzenia wody na dnie sokownika zlać gorący sok z rabarbaru i truskawek do słoików lub małych butelek z zamknięciem twist off. Utrwalać przez 15 minut.

Kompot z rabarbaru i hibiskusa z przyprawami
Składniki (4 litrowe słoiki)
30 dag łodyg rabarbaru
pomarańcza (sok)
4 l wody
10 dag cukru
2 łyżki suszonego kwiatu hibiskusa
4 goździki
ew. skórka cytryny
Rabarbar dokładnie wymyć, obciąć końce, zdjąć skórkę i pokroić w cienkie talarki. Zagotować wodę z cukrem, dodać składniki, przykryć i szybko doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz, gotować przez 5-7 minut. Kompot z rabarbaru przecedzić, przelać do słoików o pojemności 1 litra, wytrzeć brzegi, nałożyć suche pokrywki. Dokładnie zakręcić, słoiki postawić do góry dnem do ostudzenia. Kompotu nie trzeba utrwalać na zimę.

Dżem z rabarbaru z imbirem
Przygotowane łodygi pokroić na małe kawałki, umieścić w emaliowanym naczyniu, wlać 2-3 łyżki wody, dodać cukier i plaster świeżego imbiru bez skórki (lub suszony imbir do smaku). Rabarbar dusić do miękkości pod przykrywką, mieszać od czasu do czasu. Po 10 minutach dodać sok z cytryny (bez pestek i miąższu), gotować przez 5-10 minut bez przykrycia. Słoiki z dżemem z rabarbarem o pojemności 0,3 l – 0,5 l utrwalać przez 25 minut, litrowe przez 35 minut.
Rada: Przed włożeniem do słoików gorącego dżemu z rabarbaru wyjąć kawałek imbiru.

Dżem z rabarbaru z wanilią, cynamonem i goździkami
Składniki
2 kg oczyszczonych łodyg rabarbaru
duża pomarańcza
15 dag cukru

3 łyżki domowego cukru waniliowego
pół łyżeczki cynamonu
2-3 goździki
Przygotowane łodygi pokroić na kawałki o długości 2 cm, wrzucić do wrzącej wody na 5 minut. Szybko przełożyć na durszlak i włożyć do zimnej wody. Po ochłodzeniu powoli i dokładnie odcedzić potrząsając durszlakiem. Rabarbar przełożyć do rondla, dodać cukier, cynamon, goździki.  Gotować przez 10 minut stale mieszając. Wlać sok z pomarańczy, gotować przez 5-10 minut. Wyjąć goździki. Gotujący się dżem z rabarbaru przełożyć do słoików.  Przechowywać w lodówce.

Dżem z rabarbaru i jabłek
Składniki
2 kg oczyszczonych łodyg rabarbaru
1 kg jabłek (bez skórek i gniazd nasiennych)
15 dag cukru
pół łyżeczki cynamonu
woda
Ogonki rabarbaru pokrojone w cienkie plasterki wrzucić do garnka z gotującą się wodą. Blanszować przez 3 minuty, przenieść na sito, poczekać kilkanaście minut, aż ociekną. Rabarbar zmielić w maszynce do mięsa lub blenderem, dodać starte na tarce jabłka. Masę zmieszać z cukrem i cynamonem, przełożyć do rondla. Gotować stale mieszając, aż jabłka zmiękną. Gorący dżem z rabarbaru przełożyć do słoików, przechowywać w lodówce.

Dżem z rabarbaru i pomarańczy z dodatkiem białego wina
Składniki
1 kg łodyg rabarbaru
2 pomarańcze (tylko sok)
15 dag cukru
10 łyżek białego wytrawnego wina
Rabarbar dokładnie wymyć, obciąć końce, zdjąć skórkę i pokroić w cienkie talarki. Wrzucić do rondla, dodać sok z pomarańczy i dusić pod przykryciem na małym gazie. Po 5 minutach duszenia dodać cukier i gotować mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodać wino, mieszając gotować chwilę. Dżem z rabarbaru włożyć do słoików, brzegi słoików wytrzeć. Słoiki zakręcić i postawić do góry dnem na suchym płóciennym ręczniku. Po ostudzeniu słoiki z dżemem z rabarbaru i pomarańczy wstawić do lodówki lub zimnej piwnicy.

Dżem z rabarbaru skropiony wódką
Składniki
2 kg oczyszczonych ogonków rabarbaru
15 dag cukru
duża pomarańcza
czysta wódka lub rum

Łodygi rabarbaru pokroić na plasterki, przełożyć do rondla, dodać 2 łyżki wody. Dusić pod przykryciem przez 10 minut. Dodać cukier i sok z pomarańczy. Ciągle mieszając, gotować bez przykrycia, aż do zgęstnienia. Wrzącą przełożyć do słoików, na wierzch wlać niewielką ilość alkoholu.

Duszony rabarbar z sokiem z pomarańczy
Rabarbar_i_pomaranczeSkładniki
1 kg umytych ogonków rabarbaru bez skórki
10 dag cukru
2 łyżki domowego cukru waniliowego
sok z pomarańczy
Przygotowane łodygi pokroić na kawałki o długości 2 cm. Składniki przełożyć do rondla, pod przykryciem ogrzewać na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Kiedy rabarbar zacznie zmieniać kolor, przełożyć gotującą się masę do słoików. Duszony rabarbar na zimę w słoikach o pojemności 300 ml utrwalać przez 20 minut, w większych przez pół godziny.

Przepisy na domowe zdrowotne preparaty z rabarbaru można przeczytać w artykule „Właściwości lecznicze rabarbaru ogrodowego”.  

Spis przepisów na zdrowe domowe przetwory z owoców i warzyw, w tym przepisy na przetwory bez cukru, przepisy na przetwory bez octu można znaleźć na stronie Przetwory. 

Informacje o zasadach higieny w artykule Jak przygotować w domu zdrowe i smaczne przetwory? Podstawowe zasady”. 

Dodaj do zakładek permalink.

Jedna odpowiedź na „Domowe przetwory z rabarbaru na zimę

  1. Ela mówi:

    Zrobiłam dżemy z imbirem i z wanilią. Mają wspaniały smak! Do tej pory gotowałam tylko kompot.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *