Kompot z suszu nie tylko na Wigilię
Kompot z owoców suszonych
Wartości i właściwości kompotu z suszonych owoców. Jak przygotować kompot z suszu aby zachować dużo witamin? Rady jak przygotować zdrowy kompot z suszu bez gotowania. Przepisy na: tradycyjny wigilijny kompot z suszu; wykwintny wigilijny kompot z suszu; kwaskowy kompot z suszonych owoców; kompot z suszu i świeżych owoców; kompot z dyni i suszonych owoców…
Dlaczego warto pić kompot z suszu?
Kompot z suszonych owoców ma korzystny wpływ na naczynia krwionośne (wzmacnia i oczyszcza je), poza tym normalizuje procesy trawienne. Kompot z suszonych śliwek, moreli, rodzynków ma lekkie działanie przeczyszczające, natomiast kompot z suszonych gruszek jest dobrym środkiem na biegunkę. Regularnie stosowany pomaga usunąć toksyny i sole metali ciężkich z organizmu, ma dobry wpływ na stan skóry.
Ma wyraźny aromat i smak, może być stosowany jako napój rozgrzewający szczególnie w zimnych porach roku. Kompot z suszonych owoców jest dobrym źródłem witamin i minerałów, jest stosowany profilaktycznie w czasie przeziębień i gryp. Jest stosowany jako napój wzmacniający i przeciwzapalny. Przyprawia się go do smaku sokiem z cytryny i pomarańczy, odrobiną mięty lub estragonu, goździków, cynamonu, anyżu, kardamonu albo startą gałką muszkatołową czy kawałkiem laski wanilii. Najsmaczniejszy jest kompot przygotowany poprzedniego dnia.
Jak przygotować kompot z suszu i zachować dużo witamin?
Najlepiej używać owoców suszonych na słońcu lub w piekarniku czy w domowej suszarce, ponieważ dostępne w handlu mogą być traktowane sodą kaustyczną, konserwowane związkami siarki. Owoce ługowane i siarkowane mają mniej odżywczych składników, mogą uczulać, powodować podrażnienia, poparzenia przewodu pokarmowego (ból przełyku, brzucha, rozwolnienie). Dlatego suszone owoce zawsze trzeba dokładnie kilkakrotnie wypłukać i wymoczyć w letniej wodzie. Suszonych owoców nie powinno się długo gotować! Aby skrócić czas gotowania kompotu z suszu, twarde owoce (np. gruszki) moczy się najpierw w przegotowanej chłodnej wodzie przez godzinę (1 l wody na 30 dag suszu). Wodę z owocami doprowadza sie tylko do zawrzenia lub krótko gotuje. Delikatne rodzynki, suszoną żurawinę, suszone morele dodaje się pod koniec gotowania kompotu. Krótko gotowany kompot powinien się długo studzić się, wtedy jest bardziej intensywny i smaczny. W tym celu garnek można owinąć w ciepły koc lub wstawić do ciepłego piekarnika.
Dobra rada: aby uzyskać kompot wzmacniający i witaminizujący wodę z owocami doprowadza się tylko do zagotowania (jeszcze zdrowszy jest napar przygotowany w termosie). Kompot normalizujący trawienie gotuje się dłużej, aby wzmocnić jego działanie.
Zdrowy kompot z suszu bez gotowania
Kompot zachowa więcej witamin jeśli nie będzie gotowany. Jego przygotowanie wymaga jednak więcej czasu. W tym celu wypłukane w ciepłej wodzie zdrowe suszone owoce wkłada się do dużego garnka, zalewa przegotowaną chłodną wodą i zostawia na noc. Następnego dnia całość doprowadza się pod przykryciem do zawrzenia, szybko zdejmuje z ognia i odstawia na kilka godzin. Przed podaniem można go posłodzić miodem. Suszone owoce są znacznie bardziej kaloryczne niż świeże. Aby kompot był mniej kaloryczny słodzi się go tylko sokiem z pomarańczy.
Przepisy na kompot z suszu nie tylko na Wigilię
Tradycyjny wigilijny kompot z suszu z przyprawami
Składniki:
2 l wody
20 dag suszonych jabłek
10 dag suszonych śliwek (kwaśnych)
5 suszonych moreli
3 suszone gruszki
laska cynamonu
2 świeże goździki
sok z cytryny
miód do smaku
Suszone owoce dobrze wypłukać w czystej wodzie. Na godzinę zalać przegotowaną letnią wodą, wypłukać. W dużym garnku zagotować 2 l wody, wrzucić jabłka, gruszki, goździki i laskę cynamonu, a po 5 minutach gotowania na małym ogniu dodać suszone morele i suszone śliwki. Po 3 minutach zdjąć garnek z ognia. Wyjąć cynamon i goździki. Długo studzić pod przykryciem.
Mimo, że to tradycyjny wigilijny kompot, warto rozgrzwać się nim regularnie przez całą zimę.
Wykwintny wigilijny kompot z suszonych owoców
Składniki:
1,5 l wody
20 dag fig
10 suszonych moreli
15 suszonych śliwek (kwaśnych)
10 dag rodzynków
pomarańcza
Opłukane owoce moczyć przez godzinę w przegotowanej chłodnej wodzie. W garnku zagotować 1 l wody, wymoczone i wypłukane owoce wsypać do wrzątku, przykryć garnek i gotować na małym gazie 5 minut licząc czas od momentu ponownego zagotowania się wody. Zdjąć z ognia do powolnego ostudzenia. Przed podaniem do wigilijnego kompotu z suszu wcisnąć sok z pomarańczy.
Kwaskowy kompot z suszonych owoców
Składniki:
1 l wody
10 dag suszonych jabłek
10 dag suszonych gruszek
10 dag suszonych śliwek
5 dag rodzynek
cytryna
Suszone owoce wypłukać dokładnie w ciepłej wodzie. Jabłka i gruszki zalać przegotowaną chłodną wodą na godzinę, rodzynki na 30 minut. Po moczeniu wypłukać w czystej wodzie. Zagotować wodę w garnku, wsypać jabłka, gruszki i śliwki, garnek przykryć. Kompot gotować 5 minut na małym ogniu (czas gotowania liczy się od momentu ponownego zagotowania się wody). Na koniec gotowania dodać rodzynki. Następnego dnia napój przecedzić, przed podaniem dodać sok z cytryny.
Kwaskowy kompot z suszonych owoców pije się dla wzmocnienia i normalizacji trawienia.
Kompot z suszu i świeżych owoców
Składniki:
3 l wody
świeża pigwa lub duże jabłko
świeża duża gruszka
30 dag mieszanki suszonych owoców (morele, śliwki, żurawina lub rodzynki)
pomarańcza
Suszone owoce wypłukać w czystej wodzie, moczyć w letniej wodzie przez pół godziny. Zagotować wodę. Gruszkę, pigwę lub jabłko wymyć, usunąć ogonek i gniazdo nasienne, miąższ pokroić w cienkie plastry. Przełożyć do garnka, zalać wrzącą wodą. Gotować pod przykryciem przez 7 minut. Wymoczone suszone owoce wypłukać w czystej wodzie, wsypać do wrzątku ze świeżymi owocami. Kiedy woda ponownie zagotuje się szybko zdjąć z ognia.
Kompot z suszu i świeżych owoców serwuje się następnego dnia posłodzony sokiem z pomarańczy.
Wzmacniający kompot z suszonych jabłek, imbiru i kwiatów lipy
Składniki:
1 l wody
pełna szklanka suszonych jabłek
5 suszonych moreli
korzeń imbiru o dł. 2,5 cm
duża cytryna
ew. miód do smaku
2 szklanki naparu z kwiatów lipy
Suszone jabłka wypłukać, zalać przegotowaną letnią wodą na godzinę. Zagotować 2 l wody. Wymoczone jabłka wrzucić do wrzątku, gotować 5 minut na małym ogniu. Obrać korzeń imbiru, posiekać bardzo drobno. Garnek zdjąć z ognia, dodać imbir. Napój studzić pod przykryciem. Przed podaniem przecedzić, dodać sok z cytryny i posłodzić miodem.
Kompot z suszonych owoców, imbiru i kwiatów lipy warto pić nie tylko podczas przeziębienia.
Kompot z dyni i suszonych owoców
Składniki:
1,5 litra wody
30 dag dyni
2 jabłka
1/2 łyżeczki cynamonu
5 suszonych śliwek
3 suszone morele
łyżka rodzynek
ew. miód do smaku
Suszone owoce przesypać na sitko, dobrze wypłukać pod bieżącą wodą. W naczyniu zalać je czystą wodą o temperaturze pokojowej i moczyć przez pół godziny. Wylać wodę, wymoczony susz wypłukać jeszcze raz. W garnku zgotować 1,5 l wody, wsypać wymoczone owoce, cynamon i gotować przez 5 minut. Startą na tarce dynię (około półtorej szklanki) i plasterki jabłek wsypać do gotującego się kompotu. Gotować 5 minut licząc czas od momentu ponownego zawrzenia wody. Schłodzony kompot można posłodzić miodem.
Przeciwwskazania do picia kompotu z suszu
Kompotu z suszonych owoców nie powinny pić kobiety w pierwszych tygodniach karmienia piersią. Później można pić kompot z jednego suszonego owocu (jabłka, gruszki) i tylko w bardzo ograniczonej ilości (max. 700 ml tygodniowo).
Pacjenci z zapaleniem trzustki i zapaleniem pęcherzyka żółciowego powinni unikać suszonych bananów, daktyli, rodzynek i fig (także kompotu z suszu).
Spis przepisów na zdrowe napoje znajduje się na stronie Napoje.
Kompot z suszu kojarzy mi się wyłącznie z Wigilią. Koniecznie z polskimi śliwkami!