Jak gotować buraki
Sztuka gotowania buraków czerwonych (buraków ćwikłowych)
Jak gotować buraki czerwone w całości na sałatkę i na ćwikłę, a jak gotować buraki na barszcz, żeby nie straciły koloru? Od czego zależy czas gotowania buraków? Rady jak usunąć pestycydy, bakterie i grzyby ze skórki buraków…
Do gotowania powinno się wybrać młode, jędrne i nieduże buraki podobnej wielkości, aby ugotowały się w tym samym czasie. Czas gotowania buraków zależy od ich wielkości, stopnia dojrzałości, odmiany i pory roku. Dojrzałe i soczyste buraki można poznać po ich cienkiej i delikatnej, ciemnej i równomiernie wybarwionej skórce. Ponieważ starsze buraki zawierają więcej błonnika (po przekrojeniu widać twarde włókna), są mniej soczyste i gotują się dłużej. Buraki myje się w ciepłej wodzie, ostrożnie czyści miękką szczotką okolice korzenia, aby usunąć resztki ziemi. Trzeba uważać, aby nie uszkodzić przy tym skórki. Ściąć liście, nie wyrywać! Zdrowe liście wykorzystać na zupę lub do sałatki. Nie powinno się gotować buraków z całkowicie wyciętymi korzeniami. Uciąć tylko końcówki korzeni, aby buraki nie traciły soku w czasie gotowania.
Jeśli są to buraki z nieznanego źródła, powinno się usunąć środki ochrony roślin, bakterie i grzyby z ich skórki. Mycie warzyw w ciepłej wodzie, moczenie w osolonej wodzie lub tarcie skórki ściereczką to za mało. Dużą część pestycydów neutralizują soda oczyszczona czyli sodka kuchenna, sok z cytryny oraz ocet. Ponadto ocet niszczy 98% najczęściej występujących bakterii.
Warto przygotować domowy roztwór do czyszczenia warzyw korzeniowych z pestycydów, bakterii i grzybów. W litrze letniej wody rozpuścić 2 łyżki sodki kuchennej lub 7 łyżek octu. Buraki zanurzyć w roztworze na 10-15 minut, następnie dokładnie opłukać pod bieżącą ciepłą wodą. Idealnie byłoby najpierw zanurzyć buraki w roztworze sodki a następnie w kwaśnej wodzie z octem.
Jak gotować buraki w całości na sałatkę i na ćwikłę?
Ułożyć buraki w dużym emaliowanym garnku, zalać je zimną wodą tak, aby je całkowicie zakrywała. Zalanie buraków zimną wodą pozwala zachować w nich więcej wartościowych składników, poza tym buraczki nie tracą czerwonego koloru, nie bledną ani nie brązowieją. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszyć gaz, garnek przykryć.
Aby buraki nie wyblakły, wodę trzeba zakwasić. Na każdy litr wody, w której gotują się buraki, dodaje się 2 łyżeczki soku z cytryny. Do wody nie dodaje się soli ani przypraw. Soli się dopiero potrawę przygotowywaną z buraków. Do gotujących się buraków można wsypać łyżeczkę nasion kminku, który nie tylko poprawia smak potraw z gotowanych buraków, ale również przyczynia się do lepszego trawienia buraków, wchłaniania witamin i składników odżywczych.
Aby pozbyć się silnego zapachu gotujących się buraków, włożyć do garnka skórki razowego chleba. Po 30-40 minutach gotowania buraków można sprawdzić, czy buraki są miękkie. Buraki są ugotowane jeśli skórka przy korzeniu łatwo odchodzi po potarciu. Zimą buraki gotuje około 20 minut dłużej niż młode buraczki latem i wczesną jesienią. Większe lub starsze buraki gotuje się nawet przez 90 minut, lecz trzeba pamiętać o tym, że zbyt długo gotowane buraki są mniej smaczne i wyblakłe.
Dobra rada: nie powinno się ich przebijać buraków, aby nie straciły soku.
Wodę, w której gotowały się buraki trzeba odlać (rozpuszczone są w niej pestycydy), ugotowane buraki natychmiast zalać kilka razy zimną wodą i pozostawić do ostygnięcia przez kwadrans. Ugotowane buraki powinno się jak najszybciej ostudzić i obrać. Garnek szybko umyć, aby uniknąć silnych przebarwień.
Dobra rada: gotowane buraki przechowuje się wyłącznie w lodówce, ponieważ na ich skórce szybko rozmnażają się bakterie powodujące silne zatrucie.
Jak długo gotować buraki w szybkowarze?
Czas gotowania całych buraków w szybkowarze wynosi 25-35 minut (czas gotowania buraków zależy od ich wielkości). Buraki pokrojone w paski gotują się kwadrans krócej.
Jak gotować buraki na barszcz?
Buraki do zupy gotuje się osobno. Włożyć wyczyszczone, całe i nieobrane buraki do osobnego garnka, ugotować, szybko ostudzić i obrać ze skórki (przepis wyżej). Podczas gotowania pozostałych składników zetrzeć buraki na tarce o grubych oczkach, dodać je do barszczu przed końcem gotowania, gotować krótko przez 1-2 minuty (wystarczy, że puszczą sok). Garnek zdjąć z ognia, barszcz zakwasić cytryną, aby barszcz miał ładny czerwony kolor, garnek przykryć. Nie powinno się zakwaszać barszczu kwaskiem cytrynowym, a tym bardziej gotować go z kwaskiem.
Do zupy można wykorzystać także pokrojone zamrożone buraki.
Dobra rada: dla nadania koloru do gotującej się zupy można dodać obrane młode buraczki, starte na drobnej tarce i gotować razem z warzywami. Ale to nie będzie barszcz!
Jak długo można przechować ugotowane buraki?
Ugotowane i obrane ze skórki buraki można przechować w lodówce w zamkniętym pojemniku przez 2 dni. Przechowywane dłużej zaczynają wysychać, tracą smak.
Przepisy na buraczki bez octu do słoików na zimę znajdują się w artykule Domowe przetwory bez octu. Buraczki na zimę.
Rady jak przygotować sok ze świeżych buraków i jak go pić można przeczytać w artykule Sok z czerwonych buraków.
Rady jak wykorzystać w kuchni liście buraków są zebrane w artykule Botwina, czyli liście buraków dla zdrowia. Dietetyczne dania z botwiny.
Dziękuję za rady, dobrze się czyta Pani artykuły
Dziękuję, nadal będę się starała 🙂
Diabeł tkwi w szczegółach!
Dziękuję za obszerne rady, teraz już wiem jak gotować buraki.
Moja babcia też tak gotowała buraki, bardzo ważne jest też, żeby odmiana była smaczna
Świetne porady, chyba najlepiej wytłumaczone ze wszystkich porad, które do tej pory zdarzyło mi się przeczytać (dla porównania Olga Smile nie napisała właściwie nic konkretnego, a wyświetla się pierwsza w wynikach wyszukiwania…).
Tylko czemu całkiem brak zdjęć!? Przydałyby się, żeby chociaż zanotować sobie adres Pani strony i tej porady np. na Pintereście… Dziękuję, teraz wreszcie wiem, jak prawidłowo ugotować buraczki!:-)
gotuję buraczki 3 godziny i jescze są lekko twarde, co inni piszą, że 35 minut? Jak to się robi????????????????
Jeśli długo gotowane buraki są jeszcze twarde to znaczy, że są stare albo odmiana zawiera wyjątkowo dużo twardego błonnika. Do gotowania wybiera się nieduże i młode buraki, te są najsmaczniejsze. Jeśli o takie trudno, warto sięgnąć po przetwory lokalnych producentów.
„Dla nadania koloru do gotującej się zupy można dodać obrane młode buraczki, starte na drobnej tarce i gotować razem z warzywami. Ale to nie będzie barszcz!” – nie rozumiem : ) Chodzi o to, że barszcz opiera się o buraczki starte na tarce o grubych oczkach, tak ? Dlatego te na cienkich oczkach już nie będą przypominać barszczu, tak ?