Sprzątamy kuchnię. Jak wyczyścić kuchenkę i okap kuchenny?


Jak czyścić kuchenkę gazową, elektryczną, płytę ceramiczną?

 

Kuchenka

Rady jak wyczyścić płytę kuchenki gazowej i kuchenki elektrycznej a jak czyścić płytę ceramiczną. Jak wyczyścić okap kuchenny? 
Przed przystąpieniem do czyszczenia kuchenki każdego typu trzeba koniecznie zapoznać się z informacjami producenta.
Powierzchnie płyt kuchenki elektrycznej trzeba czyścić przeznaczonymi dla niej środkami, natomiast do czyszczenia powierzchni płyt ceramicznych wystarczy wilgotna ściereczka z dodatkiem płynnego szarego mydła lub niedużej ilości mleczka. Zewnętrzne ścianki kuchenki powinny być gruntownie myte przynajmniej dwa razy w miesiącu ciepłą wodą z octem (w stosunku 1:1) lub wodą z płynem do naczyń. Następnie wytrzeć je czystą ściereczką zmoczoną w wodzie i wytrzeć do sucha.

Powierzchnia płyty kuchenki powinna być zmywana po każdym zabrudzeniu – pod ręką zawsze powinny być gąbka, ściereczka, nylonowy czyścik, płyn do mycia naczyń, mleczko.

Szczególną ostrożność trzeba zachować podczas czyszczenia płyty ceramicznej. 

  1. Płytę ceramiczną zwilżyć płynnym szarym mydłem, pozostawić na 30 minut i zmyć wodą – na płycie nie będzie smug.
  2. Na przypalone resztki jedzenia na płycie ceramicznej nałożyć papkę z wody i sody kuchennej. Po jakimś czasie zetrzeć brud ściereczką.

Płyty emaliowane kuchenki gazowej i kuchenki elektrycznej są znacznie bardziej wytrzymałe.

  1. Nie powinno się dopuścić do przypalenia rozlanego na nią jedzenia. Jeszcze podczas gotowania się potrawy wysypać sól na zalaną powierzchnię kuchenki. Najłatwiej czyści się płytę, kiedy jest jeszcze ciepła.
  2. Przypalone i wyschłe resztki jedzenia nigdy nie powinny być usuwane nożem, ponieważ można trwale uszkodzić urządzenie! Lepiej spróbować usunąć je „na sucho” sreberkiem po czekoladzie lub folią  aluminiową zwiniętą w kulkę. Szczególnie trudne zabrudzenia zalać gorącą wodą z płynem do naczyń i ostrożnie czyścić plastikowym lub metalowym czyścikiem.
  3. Powierzchnie palników w kuchence gazowej powinny być wycierane i suszone po każdym większym gotowaniu, a przynajmniej raz w miesiącu. Nie powinno się ich nigdy czyścić twardą szczotką drucianą, gdyż łatwo porysować ich powierzchnię i je uszkodzić! Najlepsza jest wilgotna gąbka, ściereczka, gorąca woda z płynem do naczyń. Otwory można przeczyścić szpilką lub cienką igłą krawiecką.
  4. Pokrętła kuchenki moczyć przez 30 minut w misce z ciepłą wodą z płynem do mycia naczyń (stosunek 3:1), następnie przetrzeć gąbką i wypłukać (silniejsze środki i mycie w zmywarce do naczyń powoduje zmycie oznaczeń).
  5. Usunąć brud w szczelinach między kuchenką a zlewem czy szafką za pomocą drutów do robótek ręcznych, patyków do szaszłyków (można owinąć je w papierowy ręcznik .

Na podłodze wokół kuchenki szybko tworzą się trudne do usunięcia plamy. Dlatego podłogę trzeba zmywać codziennie wieczorem, aby zaoszczędzić sobie pracy i wydatków na silne środki odplamiające.

Jak wyczyścić okap kuchenny?

Jego stan zabrudzenia powinien być regularnie kontrolowany (filtr, siatka). Jeśli gotujemy codziennie, kontrola jest konieczna nawet co 1-2 tygodnie. Najwięcej zabrudzeń powstaje z dań gotowanych na płycie gazowej.

  1. Przed przystąpieniem do czyszczenia okapu odłączyć go od źródła prądu, a z kuchenki usunąć wszystkie naczynia.
  2. Okap kuchenny, jego obudowę i siatki najlepiej czyścić ciepłą wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń, który nie wchodzi w szkodliwe reakcje z materiałem.
  3. Zewnętrzne ścianki okapu kuchennego powinny być regularnie myte, aby zapobiec tworzeniu się trudnej do osunięcia tłustej warstwy powstałej pod wpływem działania pary wodnej, aromatów, oparów gazu, kurzu i wilgoci. Można wykorzystać też detergenty przeznaczone specjalnie do materiałów, z których zbudowany jest okap (do stali nierdzewnej, szkła, plastiku, aby nie powstały na powierzchni nieestetyczne ślady.
  4. Do wymycia okapu kuchennego wewnątrz wystarczy ciepły wodny roztwór zwykłego płynu do mycia naczyń i ściereczka. Składać go można tylko po dokładnym osuszeniu wszystkich części.
  5. Jeśli gotujemy codziennie, filtr powinien być regularnie czyszczony i często zmieniany. Jeśli gotujemy okazjonalnie, powinien być wymieniany co 6-12 miesięcy lub według instrukcji producenta (najmniej wydajne są filtry akrylowe i papierowe). Filtry metalowe (stalowe, aluminiowe) powinno się czyścić, a przed założeniem dokładnie wysuszyć.
  6. Siatki okapu kuchennego należy delikatnie ściągnąć i umieścić w wiadrze lub zlewozmywaku napełnionym bardzo ciepłą wodą z płynem do mycia naczyń na godzinę lub dłużej. Następnie powierzchnie siatek z obu stron należy delikatnie oczyścić szczotką lub gąbką.
  7. Do czyszczenia bardzo silnych zabrudzeń okapu kuchennego można wykorzystać preparaty do czyszczenia płyt grzewczych lub piekarników (zawsze wykonać próbę na niewidocznej części siatki, by sprawdzić czy preparat nie niszczy jej struktury). Podobnie trzeba wykonać próbę działania rozpuszczalnika do farb.
    (c.d.n.)

Artykuły powiązane:
Sprzątamy kuchnię. Jak czyścić piekarnik i mikrofalówkę?
Sprzątamy kuchnię. Jak czyścić lodówkę, zamrażarkę i zmywarkę?
Sprzątamy kuchnię. Jak utrzymać porządek i czystość w kuchni?
Sprzątamy kuchnię. Jak czyścić kuchenkę i okap kuchenny?

Podobne wpisy

3 komentarze

  1. ewnętrzna powierzchnia okapu powinny być czyszczona miękką ściereczką nasączoną środkiem do pielęgnacji. Okapy wykonane z blachy chromoniklowej należy czyścić wzdłuż linii szlifu stali – unikniemy wówczas zacieków i zarysowań stali. Niedopuszczalne jest stosowania agresywnych środków czyszczących takich jak płyny na bazie octu, proszki do szorowania, granulat ścierny oraz ostrych i szorstkich przedmiotów do szorowania.

  2. Można użyć w/w środków, ale ja od wielu lat stosuję jedną metod do czyszczenia okapu, płytek,paneli-ponieważ po różnych środkach, nawet po zwykłym proszku dostaję uczulenia na rękach-gorąca woda i szare mydło.Tanio i eko.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *