Domowe przetwory z derenia bez cukru
Domowe przetwory bez cukru. Dereń nie tylko dla cukrzyków
Przepisy na dietetyczne domowe przetwory z derenia bez cukru na zimę: mus z derenia gotowany bez cukru; mus z derenia gotowanego w soku wiśniowym bez cukru; sok z derenia bez cukru z sokownika; sok z derenia bez cukru tradycyjny; sok z derenia i jabłek bez cukru; kompot z derenia i gruszek bez cukru; kiszone owoce derenia z ziołami w oliwie; kiszone owoce derenia na zimę…
Popularny dereń jadalny (Cornus mas L.) jest uprawianym krzewem o atrakcyjnych, a jednocześnie smacznych i zdrowych owocach. Spożywanie owoców derenia i przetworów z derenia są zalecane m.in. dla chorych na cukrzycę i zagrożonych tą chorobą. Zawierają one dużo cennych kwasów organicznych i antocyjanów pozytywnie wpływających na wzrost wydzielania insuliny przez trzustkę, a tym samym na lepszy metabolizm węglowodanów. Spożywanie owoców derenia nie tylko powoduje wzrost aktywności trzustki, ilości produkowanych przez nią enzymów trawiennych, obniżenie poziomu glukozy we krwi, lecz także zmniejszenie uczucia męczącego pragnienia, normalizację przemiany materii, poprawę trawienia i wzmocnienie odporności organizmu. Warto przełożyć smaczne przetwory z derenia do słoików, ponieważ jego owoce również po ugotowaniu zachowują swoje terapeutyczne właściwości. Do przetworów przygotowywanych bez cukru wybiera się mocno dojrzałe owoce późnych odmian derenia, ponieważ takie są najsłodsze. Można je przygotowywać we wrześniu i październiku.
Przepisy na przetwory z derenia bez cukru na zimę nie tylko dla cukrzyków
Mus z derenia gotowany bez cukru
Składniki
1 kg owoców derenia
200 ml wody lub świeżego soku z pomarańczy
Dojrzałe, ale nie przejrzałe owoce derenia dokładnie wymyć, wsypać do emaliowanego garnka, dodać chłodną wodę lub sok, doprowadzić do wrzenia. Gotować do miękkości przez około 20 minut, przetrzeć przez sito, aby odrzucić pestki i skórki. Przecier przelać do rondla bez pokrywki i na małym ogniu doprowadzić do wrzenia stale mieszając. Jeśli jest zbyt gęsty dodać niewiele wody, jeśli zbyt rzadki gotować do pożądanej gęstości. Wrzący mus z derenia przelać do słoików, wytrzeć ich brzegi i szybko szczelnie zamknąć. Odwrócić do góry dnem do przestudzenia. Przechowywać w lodówce lub utrwalić w gorącej wodzie i przechowywać w piwnicy. Mus z derenia gotowany bez cukru można spożywać słodzony miodem akacjowym, wykorzystać do wypieków, deserów, jako nadzienie.
Mus z derenia gotowanego w soku wiśniowym bez cukru
Składniki
1 kg owoców derenia
300 ml świeżego soku wiśniowego
szczypta cynamonu
Duże, zdrowe i mocno dojrzałe owoce derenia wymyć w ciepłej wodzie, przełożyć do rondla z sokiem, przykryć i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz, gotować przez 10 minut. Miękkie owoce przetrzeć przez sito. Mus połączyć z sokiem wiśniowym, dodać cynamon, podgrzać. Gotować na małym ogniu przez 10 minut stale mieszając. Wrzący mus z derenia przełożyć do słoików, wytrzeć ich brzegi, szczelnie zakręcić i postawić do góry dnem. Przykryć kocykiem.
Sok z derenia bez cukru dla cukrzyków (z sokownika)
Wybrać mocno dojrzałe owoce derenia w ciemnoczerwonym kolorze, wymyć w ciepłej wodzie, nie drylować. Przełożyć do sokownika. Gorący sok przelać do słoików lub butelek z zamknięciem typu twist-off, szczelnie zakręcić i wstawić do rondla z ciepłą wodą. Wodę podgrzewać na średnim ogniu. Kiedy zacznie lekko falować zmniejszyć gaz. Butelki półlitrowe z sokiem z derenia bez cukru podgrzewać przez 10 minut, a litrowe przez 15 minut. Wyjąć z wody, otulić kocykiem i zostawić do ostygnięcia. Sok z derenia pić lekko słodzony miodem akacjowym.
Dobra rada: picia soku z derenia nie zaleca się przy dużej kwasowości soku żołądkowego.
Sok z derenia i jabłek bez cukru (z sokownika)
Sok z derenia i jabłek bez cukru przygotować tak jak sok z derenia bez cukru z sokownika wykorzystując 2 części wagowe jabłek na część owoców derenia.
Sok z derenia bez cukru (bez sokownika), przepis tradycyjny
Składniki
4 kg owoców derenia
litr przegotowanej wody
Wybrać mocno dojrzałe owoce derenia w ciemnoczerwonym kolorze, wymyć w ciepłej wodzie, wysuszyć na sicie lub rozłożone na stole. Niedrylowane owoce ugnieść drewnianą pałką w emaliowanym garnku, dodać 2 szklanki gorącej wody, wymieszać i pozostawić na kilka godzin. Sok odlać. Owoce przetrzeć przez sito, przecier zalać 2 szklankami gorącej wody i wymieszać. Po kilku godzinach przelać powstały płyn przez sitko wyłożone gazą lub watą. Płyny połączyć, podgrzać do temperatury 95°C, szybko przelać do małych słoików. Szczelnie zamknąć suchymi pokrywkami, odwrócić do góry dnem do ostygnięcia. Jeśli sok będzie długo przechowywany, utrwalić go w kąpieli wodnej: słoiki półlitrowe przez 10 minut, litrowe przez kwadrans.
Kompot z derenia i gruszek bez cukru
Składniki
1 kg derenia
1 kg gruszek
duża pomarańcza z pępkiem
3 l wody
W dużym emaliowanym garnku doprowadzić wodę do wrzenia. W tym czasie bardzo dojrzałe, mięsiste, późne owoce derenia w ciemnoczerwonym kolorze dokładnie wymyć w ciepłej wodzie. Usunąć z nich pestki. Wycisnąć sok z pomarańczy. Gruszki obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w plastry i włożyć do soku, żeby nie ściemniały. Owoce z sokiem z pomarańczy wkładać powoli do gotującej się wody, gotować pod przykryciem na średnim gazie przez około 20 minut, aż gruszki zmienią kolor. Wrzący kompot z derenia i gruszek przelać do słoików, wytrzeć ich brzegi, szczelnie zamknąć i postawić do góry dnem do ostudzenia. Tak przygotowanego kompotu nie trzeba dodatkowo utrwalać.
Kiszone owoce derenia z ziołami w oliwie
Składniki:
25 dag niedojrzałych owoców derenia jadalnego
0,5 l wody
pełna łyżka soli kamiennej niejodowanej
suszony rozmaryn
oliwa
świeże zioła: tymianek, majeranek, oregano
Do wrzątku wsypać sól i mieszać, aż się całkowicie rozpuści. Odstawić do ostudzenia. Żółto-pomarańczowe owoce derenia trzeba wymyć, usunąć wszystkie zielone części. Przesypać do dużego, wyparzonego słoika, dodać igły rozmarynu, zalać solanką i przykryć pokrywką – nie dokręcać. Słoik wstawić do szafki na miesiąc. Solone owoce derenia są gotowe, kiedy opadną na dno słoika. Przełożyć je na sitko, następnie do nowego słoika, przekładając świeżymi liśćmi ziół. Zalać oliwą. Słoik zamknąć, wstawić do lodówki. Owoce derenia à la oliwki można spożyć od razu jako przekąskę.
Kiszone owoce derenia na zimę
Składniki:
żółto-pomarańczowe owoce derenia
przegotowana woda
sól niejodowana
olej słonecznikowy
Solankę przygotowuje się z litra wody i 2 łyżek soli kamiennej niejodowanej. Lekko niedojrzałe, czyste i zdrowe owoce derenia wsypuje się do wyparzonego słoika do wysokości 2/3. Następnie zalewa ostudzoną solanką prawie po brzeg. Wierzch zalewa się olejem (przynajmniej 2 łyżki oleju na każdy słoik).
Słoik zamyka się pokrywką, stawia na słonecznym parapecie na 1-2 dni. Następnie wstawia do lodówki. Kiszone owoce derenia dodaje się do świątecznych mięsnych potraw, spożywa zimą i wiosną, aby dostarczyć organizmowi witamin. Dereń kiszony bez przypraw postoi w lodówce do następnego sezonu zbiorów. Im dłużej kisi się, tym jest smaczniejszy.
Dobra rada: owoce derenia można kisić jak ogórki małosolne z grubo pokrojonymi ząbkami czosnku i ziarnami pieprzu.
Artykuły powiązane:
Domowe przetwory z derenia dla zdrowia.
Nalewki z derenia.
Spis przepisów na zdrowe domowe przetwory z owoców i warzyw, w tym przepisy na przetwory bez cukru, przepisy na przetwory bez octu można znaleźć na stronie Przetwory.