Nalewki z derenia


Rubinowa nalewka z derenia dla zdrowia

 

Przepisy na terapeutyczną dereniówkę: tradycyjna nalewka z derenia, nalewka z derenia z miodem, dereniówka z jagodami jałowca, nalewka z derenia i czosnku, nalewka z derenia i szałwii, nalewka z derenia i dzikiego bzu czarnego, nalewka z derenia z koniakiem, delikatna dereniówka z miodem
Do przygotowania nalewki z derenia powinno się wybrać ciemnoczerwone, dojrzałe, zdrowe i nieuszkodzone owoce. Opadające z gałęzi pod koniec lata i w październiku mają najwięcej aromatu i słodyczy, choć nadal są lekko kwaśne i cierpkie. Trzeba je dokładnie wymyć w ciepłej wodzie, usunąć ogonki, osuszyć na sicie lub rozkładając cienką warstwą na papierowym ręczniku na stole. Usuwanie pestek nie jest konieczne. Aby do nalewki przeszło więcej soku i aromatu świeże owoce pokłuć drewnianą wykałaczką lub lekko zmiażdżyć drewnianą pałką w szklanym lub emaliowanym naczyniu. Do nalewki ze zgniecionych owoców można dodać mniejszą ilość cukru.
Do przygotowania dereniówki wybiera się dobrą jakościowo wódkę żytnią o mocy 40%-50%. Spirytus zdominuje smak i aromat owoców derenia. Dla wzmocnienia zdrowotnego działania napoju dodaje się zioła i przyprawy. Nalewka z derenia nie powinna dojrzewać w słońcu, ponieważ promienie słoneczne powodują niekorzystną zmianę składu i barwy zdrowotnej nalewki. Najlepsza będzie zamykana szafka w ciepłej kuchni. Dereniówkę przefiltrować kilka razy przez płócienny ręcznik, grubą warstwę gazy, waty lub filtr do kawy. Odstawić w ciemne miejsce do dojrzenia i zażywać zgodnie z zaleceniami.
Popularne likiery przygotowywane z gotowanych owoców nie mają właściwości terapeutycznych.
Przeciwwskazania
Nalewki z derenia nie powinno się spożywać przy nadwrażliwości na składniki derenia, w zapaleniu żołądka z powodu nadkwasoty, przy wrzodach, w ostrym lub przewlekłym zapaleniu dwunastnicy, skłonności do zaparć, przy podnieceniu nerwowym, zaburzeniach snu.

Przepisy na terapeutyczne nalewki z derenia

 

 

Tradycyjna nalewka z derenia na lekkie zaburzenia pracy żołądka i jelit, słabe wydzielanie kwasów żołądkowych, wzmacniająca w przeziębieniu
Składniki
1,5 kg owoców derenia (waga po oczyszczeniu)
500 ml żytniej wódki 40%-50%
50 dag cukru
mały strąk wanilii
cynamon
Rozgniecione owoce wsypać do słoja, można dodać do nich szczyptę cynamonu, przekrojony wzdłuż strączek wanilii. Całość zasypać cukrem. Słój szczelnie zakręcić pokrywką, postawić w ciemnym miejscu (można owinąć go kilkoma warstwami papieru i postawić na parapecie). Po 10-14 dniach zlać powstały syrop do słoika przez sito z gazą, dodać do niego szklankę wódki, aby nie fermentował, zamknąć go szczelnie i wstawić do lodówki. Pozostałe w dużym słoju owoce zalać resztą wódki, słój szczelnie zakręcić, postawić w ciepłym miejscu. Lekko kołysać słojem co kilka dni. Po 4-5 tygodniach zalane owoce wycisnąć, połączyć z syropem z lodówki. Dereniówkę przefiltrować kilkakrotnie, przelać do butelki i szczelnie ją zamknąć. Nie pić od razu, lecz odstawić na przynajmniej pół roku, bo długo dojrzewająca nalewka z derenia jest najsmaczniejsza.

Terapeutyczna nalewka z derenia z miodem na artretyzm, ból pleców w okolicy lędźwiowej, poprawę pracy pęcherza moczowego
Składniki:
1 kg owoców derenia (waga po oczyszczeniu)
0,7 l – 1 l żytniej wódki o mocy 40%-50%
2 łyżki miodu (do smaku)
Owoce muszą być bardzo dojrzałe. Całe owoce lekko rozgnieść drewnianym tłuczkiem w emaliowanym garnku, przełożyć do słoja i zalać wódką. Słój szczelnie zamknąć, odstawić na minimum 3 tygodnie, a najlepiej na 3 miesiące. Co jakiś czas lekko wstrząsnąć słojem. Zalane owoce wycisnąć, dereniówkę przefiltrować kilkakrotnie, przelać do butelek, dodać miód, wstrząsnąć. Terapeutyczna nalewka z derenia z miodem ma rubinowy kolor i cierpki smak. Nalewkę z derenia przechowywać szczelnie zamkniętą w ciemnym miejscu. Zażywać po 4 łyżeczki (20 ml) dereniówki zmieszanej z wodą 2 razy dziennie.
Dobra rada: nalewka z dodatkiem 10 dag miodu jest stosowana w stanach zapalnych dziąseł, jamy ustnej, w profilaktyce przeziębień.

Dereniówka z jagodami jałowca na poprawę trawienia
Składniki
1 kg owoców derenia (waga po oczyszczeniu)
litr wódki żytniej o mocy 40-50%
30 dag cukru
2-3 świeże jagody jałowca
Przygotowane składniki zalać wódką, słój szczelnie zamknąć i postawić w ciepłym ale ciemnym miejscu na co najmniej 2 tygodnie. Następnie do nalewki należy dodać cukier, dobrze wymieszać i odstawić ją na kolejne 7 dni. Co jakiś czas lekko kołysać słojem, aby cukier całkowicie rozpuścił się. Zalane owoce wycisnąć, nalewkę przefiltrować kilkakrotnie. Nalewkę z dereniem i jałowcem wstawić do szafki do dojrzenia na sześć miesięcy. Pić po 50 ml dereniówki przed głównym posiłkiem.

Nalewka z derenia i czosnku na obniżenie ciśnienia, wzmacniająca w okresie grypowym  
Składniki
10 dag derenia (waga po oczyszczeniu)
2 duże główki fioletowego czosnku
200 ml żytniej wódki o mocy 40%-50%
Czosnek obrać z łusek, odkroić piętki, zmiażdżyć trzonkiem noża. Składniki wymieszać w słoju. Słój szczelnie zamknąć, schować na 10 dni w ciemnym miejscu. Po tym czasie nalewkę przefiltrować kilkakrotnie i rozpocząć terapię. Zażywać przed każdym posiłkiem po 3 krople czosnkowej dereniówki w mleku lub napoju mlecznym.

Nalewka z derenia i szałwii na uspokojenie, jako środek antyseptyczny
Składniki
1 kg owoców derenia (waga po oczyszczeniu)
0,75 l wody
30 dag cukru
2 l wódki żytniej o mocy 40-50%
gałązka świeżej szałwii
Owoce derenia zgnieść, zalać wódką, dodać szałwię. Postawić w szczelnie zamkniętym słoju w ciepłym i ciemnym miejscu na 3 tygodnie. Zagotować wodę, w gorącej rozpuścić cukier, ostudzić. Nalewkę przefiltrować kilkakrotnie, dodać zimny syrop. Szczelnie zamknąć, odstawić na tydzień. Wstrząsnąć kilka razy. Nalewka z derenia i szałwii ma czerwono-brązowy kolor. Pić po 50 ml.

Nalewka z derenia i dzikiego bzu czarnego o działaniu moczopędnym
Składniki
1 kg owoców derenia (waga po oczyszczeniu)
5 łyżek suszonych owoców dzikiego bzu czarnego
20 dag cukru
1,5 l wódki żytniej o mocy 40-50%
ew. mały strąk wanilii, kawałek kory cynamonu, 3 goździki do smaku
Wybrać mocno dojrzałe owoce derenia z ciemnoczerwoną skórką, wymyć dokładnie w ciepłej wodzie, usunąć ogonki i liście. Wkładać partiami do emaliowanego naczynia, rozgnieść drewnianą pałką. Owoce przełożyć do dużego słoja, dodać pokrojony strąk wanilii, korę cynamonu, goździki zgniecione trzonkiem noża, cukier i alkohol. Słoik szczelnie zamknąć, owinąć gazetami i postawić przy kaloryferze. Po 3-4 tygodniach wyjąć przyprawy, zalane owoce wycisnąć, nalewkę przefiltrować kilkakrotnie. Nalewkę z derenia i bzu przelać do butelek, przechowywać w ciemnym miejscu. Spożyć w ciągu 6 miesięcy.
Dobra rada: zamiast suszonych owoców dzikiego bzu czarnego do dereniówki można dodać suszone czarne jagody.

Orzeźwiająca nalewka z derenia z koniakiem
Składniki:
50 dag owoców derenia (waga po oczyszczeniu)
700 ml koniaku o mocy 40-45%
5 dag-15 dag miodu
Do tej delikatnej nalewki można wykorzystać świeże lub mrożone owoce derenia. Zmiażdżone owoce zalać ulubionym koniakiem lub wódką, w szczelnie zamkniętym słoju postawić w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej na 2-3 tygodnie.
Co 2-3 dni lekko wstrząsnąć. Dereniówkę przefiltrować kilkakrotnie przez sitko z gazą, dodać miód do smaku, wymieszać. Rozlać do butelek, spożywać najwcześniej po tygodniu. Nalewka z derenia z koniakiem i miodem lekko pobudza, dlatego nie powinno się jej pić przed snem. Jest dobrym dodatkiem do deseru.

Delikatna dereniówka na poprawę nastroju, na wzmocnienie
Składniki
20 dag owoców derenia (waga po oczyszczeniu)
150 ml wódki żytniej o mocy 40-50%
1,2 l przegotowanej i ostudzonej wody
miód do smaku
Owoce zgnieść w słoju, zalać wódką, słój szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce na 3 tygodnie. Nalewkę przefiltrować kilka razy. Dodać wodę, posłodzić miodem, wstrząsnąć. Dereniówkę przechowywać w ciemnym miejscu.

Spis przepisów na terapeutyczne nalewki i zdrowe przetwory na zimę znajduje się na stronie Przetwory.

Dodaj do zakładek permalink.

2 odpowiedzi na „Nalewki z derenia

  1. koneser mówi:

    przy użyciu 50% alkoholu otrzyma się wino, a nie nalewkę – pozdrawiam

    • Mama Dobra Rada mówi:

      Zamieściłam przepisy na delikatne, lecznicze napoje, w których alkohol jest tylko środkiem konserwującym. We wszystkim wskazany jest umiar. Pozdrawiam, Mama Dobra Rada

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *