Kuchenne S.O.S. Udane wypieki mimo błędu. Jak uratować ciasto?
Ciasto można uratować, mimo że…
Wierzch ciasta zbyt szybko brązowieje podczas pieczenia
- Przykryć go papierem do pieczenia lub folią do pieczenia (wyciąć odpowiednio do kształtu formy).
- Wstawić do piekarnika żaroodporny pojemnik z zimną wodą.
- Jeśli ciasto przypaliło się, można zeskrobać ciemne miejsca tarką lub nożem, następnie udekorować ciasto np. cukrem pudrem, posypką lub polewą czekoladową.
Nie wiadomo, czy ciasto się upiekło
- Pomoże „próba suchego patyczka” – głęboko nakłuć ciasto wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu na drewnie jest mokre ciasto, to znaczy, że trzeba je jeszcze (krótko) piec. Jeśli spód jest niedopieczony, dopiec ciasto na niższym poziomie. Do próby nie nadaje się makaron spaghetti ani drut.
- Biszkopt i niskie ciasta pieczone na blasze wystarczy lekko nacisnąć palcem – ciasto jest upieczone, jeśli lekko poddaje się naciskowi i nie pozostaje w nim wgniecenie.
- Ciasto drożdżowe i ciasto serowo-olejowe powinny mieć złoto-żółte brzegi i suchy spód.
- Chleb po opukaniu spodu powinien wydać pusty dźwięk.
Nie można wyjąć upieczonego ciasta z formy
Ciasto w formie dobrze schłodzić. Kiedy forma i ciasto zupełnie ostygną, ciasto ostrożnie podważyć nożem przy krawędzi formy. Jeśli ciasto nadal tkwi mocno w formie, owinąć całą formę ręcznikiem kuchennym zmoczonym w lodowatej wodzie i zostawić.
Ciasteczka są zbyt suche i twarde
Pozostawić je na kilka dni w szczelnie zamkniętym słoiku z kilkoma plasterkami jabłek. Pochłoną wilgoć z jabłek i zmiękną. Jabłka wymienić po jakimś czasie, żeby nie spleśniały.
Ciasto jest niedopieczone i wystygło
Niedopieczonego ciasta, które wystygło, nie można dopiec. Można przekroić je na pół, wykroić łyżeczką surowe miejsca, włożyć w nie bitą śmietanę lub budyń, krem czy marmoladę. Ciasto „złożyć”, całe pokryć bitą śmietaną posypaną np. mielonymi orzechami, aby dobrze zatuszować miejsce przecięcia.
Niedopieczony biszkopt włożyć do mikrofalówki.
Ciasto biszkoptowe nierówno wyrosło
Jeszcze ciepłe ciasto wyjąć z formy i położyć na 15 minut na desce. Po tym czasie biszkopt włożyć do formy – powierzchnia ciasta będzie idealnie gładka.
Ciasto biszkoptowe pękło
- Szczeliny ciasta na spód tortu posmarować białkiem jaja. Po wyschnięciu białka nałożyć bitą śmietanę lub krem.
- Podobnie można postąpić kiedy popęka ciasto na roladę, strucla, pieczone lub smażone w głębokim tłuszczu pierogi lub pączki. Po wyschnięciu białka biszkopt pokryć glazurą lub polewą.
Ciasto biszkoptowe popękało, pokruszyło się
Ciasto wykorzystać do deserów np. tiramisu, albo nasączyć rumem i utoczyć kulki z siekanymi orzechami i suszonymi owocami.
Ciasto biszkoptowe kruszy sie podczas krojenia
Naostrzyć nóż.
Ciasto piaskowe jest zbyt suche
- Ciasto nakłuć głęboko drutem do dziergania i skropić likierem, kawą lub sokiem owocowym ( np. z cytryny, pomarańczy lub jabłka). Postawić na godzinę – ciasto wchłonie płyn i będzie wilgotne.
- Jeśli ciasto nie ma glazury, wystarczy posmarować wierzch mlekiem i wstawić na kilka minut do piekarnika nagrzanego do 50ºC.
Ciasto piaskowe jest w środku prawie surowe
Dalsze pieczenie nie pomoże – trzeba wyciąć nieupieczone warstwy ciasta, a resztę napełnić dżemem, budyniem, czekoladą, kremem…
Ciasto piernikowe zbyt mocno przylega do blachy
- Jeszcze ciepłą blachę położyć do góry dnem i przykryć ręcznikiem nasączonym bardzo zimną wodą.
- Zeskrobać ciasto, większe kawałki pokryć lukrem, małe pokruszone kawałki serwować z jogurtem jako deser.
Ciasto kruszy się podczas krojenia
Krojąc używać noża jak piłę (nie naciskać nożem na ciasto).
Sernik popękał
Nieduże pęknięcia w serniku zakryje polewa czekoladowa z płatkami migdałowymi lub lukier. Większe można ukryć pod bitą śmietaną.
Bita śmietana przykleja się do noża podczas krojenia
Do wysokiego naczynia nalać gorącą wodę i zanurzyć w nim ostry nóż. Naczynie postawić na stole obok ciasta/tortu i zanurzać nóż w wodzie przed każdym nacięciem.
Krem zawiera grudki żelatyny
Podgrzać krótko energicznie mieszając. Jeśli grudki nie rozpuszczą się, przetrzeć kremową masę przez sito.
Krem maślany ścina się
- Ścięty krem maślany podgrzać krótko w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, następnie dokładnie ubić.
- Zwarzony krem maślany dodawać małymi porcjami do 1-2 łyżek świeżo ubitego masła wciąż ubijając.
- Do zwarzonego kremu maślanego dodać łyżkę roztopionego ciepłego masła. Ucierać.
- Innym sposobem na ścięty krem jest dodanie tłuszczu. Stopniowo dodając 5 dag oleju kokosowego (w płynie) energicznie ubijać masę. Ubity krem koniecznie wstawić do lodówki.
- Aby krem nie zwarzył się, masło i pozostałe składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Nie miksować ich zbyt długo.
- W upale nie ukręci się dobrego kremu.
Krem maślany na torcie przykleja się do noża podczas krojenia
Nóż posmarować olejem kokosowym.
Lukier jest zbyt rzadki i nieszczelnie pokrywa ciasto
Dodać kilka kropel białka jaja i wymieszać.
Lukier nie rozprowadza się równomiernie na powierzchni ciasta
Dodać do lukru łyżeczkę masła i wymieszać.
Lukier nie trzyma się ciasta
Zeskrobać resztki z ciasta, podgrzać dżem morelowy i posmarować nim wierzch ciasta. Pozostawić, aby dobrze wysechł. Teraz posmarować lukrem.
Marcepan do dekoracji wysechł i popękał
Marcepan owinąć na około 2 godziny w ściereczkę zwilżoną niewielka ilością wody. Po tym czasie marcepan powinien na tyle zmięknąć, aby można go było uformować.
Piernik jest zbyt twardy
Pozostawić go na kilka dni w szczelnie zamkniętym słoiku z kilkoma plasterkami jabłek. Pochłonie wilgoć z jabłek i zmięknie. Jabłka wymienić po jakimś czasie, żeby nie spleśniały.
Piętra tortu przesuwają się podczas pokrywania polewą
Blaty tortu ustabilizować wbijając w nie surowe nitki makaronu spaghetti lub patyczki do szaszłyków.
Polewa karmelowa podczas krojenia przykleja do noża
Nóż posmarować masłem.
Polewa czekoladowa nie jest gładka
Dodać łyżkę jogurtu, masła lub oleju kokosowego i wymieszać dokładnie.
Polewa nie lśni, jest matowa
Spryskać lub pomalować ją koniakiem.
Polewa nie rozprowadza się równomiernie na powierzchni ciasta
Dodać do polewy łyżeczkę masła i wymieszać. Dodanie masła powoduje także, że polewa nie popęka podczas krojenia.
Polewa nie trzyma się ciasta
Zeskrobać resztki z ciasta, podgrzać dżem morelowy i posmarować nim wierzch ciasta. Pozostawić, aby dobrze wysechł. Teraz posmarować polewą czekoladową.
Polewa pęka podczas krojenia
Do wysokiego naczynia nalać gorącą wodę i zanurzyć w nim ostry nóż. Naczynie postawić na stole obok ciasta/tortu i zanurzać nóż w wodzie przed każdym nacięciem.
Polewa ścieka po cieście
Jest zbyt gorąca i trzeba trochę odczekać.
Śmietana nie da się ubić
Przełożyć śmietanę do metalowego pojemnika i schłodzić w lodówce. Spróbować ubić ją najpierw na najniższych obrotach (przez minutę), następnie szybciej, aż cukier całkowicie rozpuści się (nawet przez 10 minut).
(szkoła pieczenia: ciasto)
Artykuły powiązane:
Udane wypieki mimo błędu. Jak upiec dobre ciasto?
Udane wypieki, mimo że zabrakło…
Czym zastąpić składnik w wypiekach?
Bezglutenowe wypieki udają się jeśli…
Kilka rad, dzięki którym wypiek bez glutenu będzie udany można przeczytać w artykule Pieczemy z mąką bezglutenową cz. 1.
Dalsze rady w przypadku błędu w gotowaniu w cyklu artykułów Szkoła gotowania. Jeszcze możesz uratować potrawę.
Zapomniałam po rozłożeniu tarty w formie włożyć ja do piekarnika i włożyłam dżem z czekolada juz, moge to włożyć do piekarnika wszystko teraz ?
Niestety nie. Podgrzany w rondelku dżem (zmieszany z czekoladą) nakłada się na upieczone i ostudzone ciasto. Może uda się zdjąć masę i wytrzeć ciasto? Warto je włożyć na chwilę do zamrażalnika, a przed upieczeniem pokłuć widelcem.
Pozdrawiam, MDR
Dzień dobry, zrobiłam szarlotkę na kruchym cieście, niestety pomimo dużej ilości jabłek ciasto jest strasznie suche. Co mogę zrobić aby je jakoś poprawić i aby podczas jedzenia się nim nie udusić? ;(
Zbyt suche ciasto można nasączyć sokiem pomarańczowym, polać płynnym masłem lub pokroić i posmarować masłem.
Witam, upiekłam dziś sernik z brzoskwiniami, po wyjęciu z piekarnika i wystygnięciu okazało się że w środkowej części blachy ser jest rzadki jakby nie dopuszczony. Co mogę zrobić ? Czy mogę jeszcze raz włożyć go do piekarnika?
Trzeba wstawić sernik na najzimniejszą półkę w lodówce, nawet na cały dzień i sprawdzić przepis, może proporcje były podane dla mniejszej blachy.
Dzień dobry
Mąkę przenną (w cieście marchewkowym, które wychodzi idealnie w wersji oryginalnej) zastąpiłam mąką migdałową i kokosową pół na pół (ta sama objętość). Podobno trzeba dodać więcej płynu/tłuszczu gdyż mąka kokosowa bardzo wchłania wodę. Dodałam puszkę mleka kokosowego i odjęłam 50ml tłuszczu. Ciasto po upieczeniu się rozwala niestety. Nie ma szans wyciągnąć z formy. Wydaje mi się też, że mogłoby być mniej tłuste. Zastanawiam się, czy nie powinno być więcej jaj. Byłabym wdzięczna za rady. Nigdy nie bawiłam się ani mąką kokosową ani migdałową
Da sie dopiec wystudzone ciasto szczególnie kruche należy ustawic piekarnik na dolną grzałke i ponownie wstawic na pół godziny.Ciasto nic nie traci na jakości
Ratunku!
Sernik z kokosowa beza był idealnie. Niestety popełniłem straszny błąd
Nie wyciągnęła go z piekarnik, leżał tam z parę godzin. W piekarniku zamkniętym zaczol parowac i beza zrobiła się miękka. A był chrupiąca, cudowna .
Jak uratowac beze by znów była chrupiaca?
Bezę powinno się obserwować podczas pieczenia, bo nie jest łatwa. Teraz trzeba ratować sernik – zdjąć ostrożnie nieudaną kokosową piankę, tak żeby nie pokaleczyć wierzchu sernika, wierzch pokryć czymś smacznym, np. bitą śmietaną, czekoladą, lukrem, marmoladą, galaretką…
Trzymam kciuki za efekt końcowy, MDR
Robię ciasto skubaniec-pleśniak .Zamiast samych żółtek dałam całe jajka. Czy da się coś z tym ciastem zrobić?
Ciasto wyrośnie, jeśli doda Pani proszek do pieczenia, ale będzie miało inną grubość, konsystencję i smak. Ponieważ pleśniak robi się z bezą, musi Pani wziąć więcej jajek, żeby ubić pianę z białek. Pozostałe żółtka można zamrozić i po rozmrożeniu wykorzystać do następnego ciasta.
Pozdrawiam, Mama Dobra Rada
Blondie w/g przepisu Gordona Ramseya (modyfikacją moją jest 50g masła mniej-nie miała wpływu na efekt końcowy a jest mniej tłuste). Czwarte z rzędu, w przeciągu 3 dni, ciasto nie spełnia moich oczekiwań, próbowałem pieczenia od 170 do 190 stopni, termoobieg i góra-dół, 25-40 min, zawsze w środku jest surowe a nie wilgotne a góra mocno spieczona. Co ciekawe próby patyczkowe pokazują, ze ciasto jest „suche”. Przeprowadziliśmy się i mamy nowy piekarnik. Nic mi w nim nie wychodzi ani ciasta ani chleb. To ustrojstwo ma dziury w tylnej ścianie, w niekontrolowany sposób ogrzewając wypieki co szczególnie widac przy termoobiegu (przypalają się np. skrajnie ułożone na blasze bułeczki czy rogaliki). Ja juz nie potrafię piec czy zdarzyły się w Pani przypadku „niesforne” piekarniki?
Każdy piekarnik trzeba wyczuć, czasem „oswajanie” go trwa długo. Jeśli w przepisie temperatura jest podana dla obu grzałek, to chcąc zastosować termoobieg, temperaturę obniża się o 20°C-25°C i zachowuje podany czas pieczenia. Może się zdarzyć, że piekarnik nie nagrzewa się do wybranej temperatury i potrzebny jest fachowiec. Pozdrawiam, Mama Dobra Rada
Pomocy! Zrobilam tarte z herbatnikow imbirowych- wyszla. Do tego krem z soku z pomaranczy, skorki z pomaranczy, masla jajek i zoltek. Wydawalo sie ze jest odpowiednio scieta po podrzaniu. Schlodzilam 30 minut, wylalam na tarte, wstawilam do lodowki. Zajrzalam po godzinie a tu nadal sie nie scial wierzch, i sie rusza wszystko, jest zbyt plynne. Czy mozna to jakos uratowac?
Wydaje mi się, że to wina albo zbyt długiego ubijania masy, albo zbyt silnego podgrzania jej, albo przepisu – brakuje mi mąki/skrobi/budyniu w proszku i ew. cukru. Do kremu dodaje się żółtka, nie całe jaja. Prawidłowo przygotowany zimny krem można zagęścić bitą śmietaną. Pozdrawiam, Mama Dobra Rada
Ratunku! Ciasto ucierane nasiąkło lukrem, nie mam pojęcia co się stało! lukier robiłam z cukru pudru, mleka kokosowego i łyżeczki rumu….
Jeśli na cieście musi być glazura, a nie krem, śmietana i owoce itp., odciąć wierzchnią mokrą warstwę ciasta, posmarować jego wierzch dżemem morelowym. Gęsty dżem zapobiega wsiąkaniu glazury w ciasto. Poza tym ma jasny kolor i nie będzie bardzo widoczny spod glazury. Ma neutralny smak. Pozdrawiam, Mama Dobra Rada
Witam. Mam problem, przez niedopatrzenie przy mieszaniu składników na ciasto marchewkowe, wsypalam cukier do składników suchych a powinnam ubić z nim jajka… Czy ciasto mimo wszystko wyjdzie? Pozdrawiam
Tak! Do ubicia i utrwalenia piany z białek wystarczy niewielka ilość cukru albo szczypta soli. Pozdrawiam, Mama Dobra Rada
Ja ciasta z zakalcem kroję na kromki i dosuszam w piekarniku w temperaturze ok. 150 stopni. Wychodzą z tego pyszne sucharki 🙂
Przypomniałam sobie, że moja teściowa sklejała pierogi surowym białkiem jajka. Czy w przypadku ciasta białko trzeba ubić na sztywną pianę?
Białko lekko rozbijam, nie ubijam na pianę, bo piana nie skleja ciasta, a tylko je wypełnia. Pozdrawiam, Mama Dobra Rada
Witam
Chciałam zapytać dlaczego podczas pieczenia cała marmolada opada na dno ciasta?
Pewnie marmolada jest za ciężka, jest jej za dużo, albo ciasto jest bardzo delikatne, puszyste i nie może jej „udźwignąć”. Wtedy lepiej jest upiec ciasto bez dodatków a po przestudzeniu przeciąć w pół i posmarować marmoladą.
Proszę o poradę, zawsze mam kłopot z kremem maślanym, jest albo za rzadki albo ścina się. Co ja źle robię?
Wszystkie składniki trzeba wyjąć z lodówki na 2 godziny przed kręceniem kremu. Ciężkie i gęste składniki np. budyń, nutellę dodaje się stopniowo po łyżce pod koniec ucierania. Budyń trzeba wcześniej ostudzić. Jeśli krem nie gęstnieje po nocy w lodówce to może jest w nim za mało masła?
Jabłka są surowe w szarlotce… Ciasto wystygło…
Przed pieczeniem szarlotki kawałki twardych jabłek warto blanszować, czyli bardzo krótko podgotować. Ostudzone przełożyć do surowego ciasta. Szarlotkę piecze się przy włączonych obu grzałkach. Nie warto dopiekać ostudzonego ciasta, bo mocno wyschnie. Jeśli jabłka stanowią osobną warstwę można je zeskrobać, podsmażyć na maśle, nałożyć na ciasto, ew. posypać płatkami migdałowymi.
Smaruje ciasto dżemem morelowym nawet kiedy układam na nim owoce albo krem. To stary patent.
Witam.
Proszę powiedzieć czy sernik bez piany z białek wyjdzie?
Właśnie wstawiłam do piekarnika sernik,a za chwilę zauważyłam że białka które miałam ubić i dodać do niego stoją na blacie kuchennym.
Martwię się co będzie z tym sernikiemwyjdzie,czy nie ?
Wyjdzie dobry jeśli nie ma w nim mąki, ale może być trochę cięższy. Sernik podniosą świeże żółtka.
Witam
Mój pleśniak po upieczeniu jest za kruchy.
Mój przepis to 4 szklanki mąki
1,5 kostki tłuszczu margaryna +masło/
3 łyżki cukru
5 żółtek
Proszek do pieczenia
Szczypta soli
Potem co najmniej pół godziny w lodówce
Niestety zawsze po upieczeniu mam wrażenie że ciasto jest okropnie suche i się kruszy mocno.
Pozdrawiam
Zmniejszyłabym ilość tłuszczu w cieście o 1/3. Do drugiej warstwy ciasta (pod bezę) dodaję 2 łyżki gęstej śmietany 18% lub wodę. Ciasto pleśniak piekę na dolnej szynie piekarnika. Może lepsze byłoby dla Pani ciasto półkruche?
Proszę o szybką radę: zrobiłam biszkopt (udany) i na wierzch dałam piankę z jogurtu i galaretki a zapomniałam biszkopt nasączyć.
pianka oddziela się od biszkoptu. Jest jeszcze sposób na uratowanie ciasta?
Wierzch biszkoptu posmarować gęstym dżemem, najlepszy jest dżem morelowy. Na dżem nałożyć piankę.
Zapomniałam dodać cukru do sernika. Czy jestem w stanie go uratować? Sama polewa czekoladowa chyba nie jest w stanie go na tyle osłodzić, by w trakcie jedzenia smak był wyrównany. Będę wdzięczna za szybką odpowiedź, gdyż sernik upieklam dla kogoś. Dziękuję
Porcje sernika można oblać płynnym miodem, który bardzo dobrze pasuje do nie słodzonego twarogu. Wszystko zależy od jego rodzaju, dobrej jakości tłusty twaróg obroni się. Ale jeśli chce Pani zrobić komuś prezent, lepiej upiec nowy sernik.
Pomocy!! Upiekłam dzisiaj ciasto leśny mech. Chociaż ciężko powiedzieć, że upiekłam. W środku ciągle wydaje się surowe. Sprawdzam patyczkiem i mimo pieczenia już z 3 godziny patyczek ciągle jest wilgotny przy końcu. Nie wiem już co zrobiłam źle. Przepis z którego korzystałam to. Szpinak mrożony rozmrozić, odcisnąć (ale nie za bardzo), zmiksować blenderem na jednolity mus.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Jajka ( ciepłe w temperaturze pokojowej )wbić do miski, dodać cukier i ubić na puszystą oraz jasną masę. Następnie ciągle ubijając wlewać cieniutkim strumieniem olej. Dodać mus ze szpinaku i zmiksować na małych obrotach miksera do połączenia się składników. Oddzielnie przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesypać do ubitych jajek i krótko zmiksować na małych obrotach, tylko do połączenia się składników.
Masę wylać do formy o średnicy 24 cm – dno wyłożone papierem i piec przez ok. 40 – 45 minut do suchego patyczka.
Dodam, że z góry ciasto zaczęło mi się rumienić, wiec przykryłam je folią aluminiową i dalej piekłam, ale to nie daje żadnych rezultatów.
Może to kwestia proporcji składników – za mało mąki, za dużo oleju… Tego ciasta nie piecze się przez 3 godziny.
Prosze o rade ciasto ucierane z kruszonką którą cały czas wydaje się być surowa co mogę zrobić jak uratować ciasto?
Jeśli surowa kruszonka jest za mokra, to trzeba dodać trochę mąki. Jeśli jest surowa po upieczeniu, hm… pewnie trzeba ją zdjąć i zastąpić np. owocami wymieszanymi z dżemem albo budyniem.
POMOCY!?!?
Upiekłam sernik z pianką z białek z cukrem , po wyjęciu z piekarnika pianka siadła całkowicie. Czy mogę ją zdjąć z ciasta, zrobić nową i podpiec jeszcze raz , używając tylko górnej spirali w piekarniku?? Z góry dziękuję za pomoc.
Tak
Pomocy,ciasto piernikowe wyszło gorzkie w smaku,co robic?moze jak skropie obficie sokiem z cytryny to pomoze…
Może sok pomoże. Gorycz można lekko osłodzić przekładając ciasto słodkim dżemem, śmietaną, polewając słodką czekoladą. Gotowa przyprawa piernikowa nadaje ciastu gorzkawy smak, nawet jeśli jest jej trochę za dużo. Lepiej samemu przygotować delikatną mieszankę z wybranych składników.
Mam ciągle ten sam problem.Biszkopt z mojego piekarnika wychodzi suchy i jak wysytgnie to kruszy się jak piasek,jest do nieczego. Robię wszystko jak w przepisie,potem daje nawet niższa temperaturę niż w przepisie daje 175 zamiast 180.Jak wyciągam wydaje sie miekki,po chwili wysycha i robi się zakalec który kruszy sie jak piasek.W środku jest troche mokrego i to wszystko. Nie wiem co robic i w jakiej temperaturze piec, by wyszło to miękkie i smaczne.Serniki i innedobrze wychodza,tylko biszkopt zawsze zepsuty.Prosze o rade.
Tutaj są zebrane rady jak piec biszkopt i opisane są przyczyny nieudanego biszkoptu http://mama-dobra-rada.pl/jak-piec-biszkopt-bez-proszku-przepis/
Witam. Zrobiłam ciasto – korę. Niestety dałam za dużo alkoholu do nasączenia delicji i teraz są gorzkie w smaku. Można coś temu zaradzić czy trzeba wyrzucić ?
Długo przechowywane orzechy włoskie mają gorzkawy smak, a może kawa była zbyt mocna. Nic się nie poradzi.
Upieklam ciasto, wierzchnia warstwa się spaliła a ciasto jest chyba surowe (?). Pływa w formie, jest to placek miodowo cytrynowy. Wygląda jakby pod spalona warstwa był sam miód? Mimo mnóstwa innych składników. Co robic:(
Najlepiej zebrać albo ściąć spaloną warstwę i ciasto dopiec. Może tak się stało przez niedokładny przepis a może ciasto powinno się piec na niższej szynie lub przykrywać papierem do pieczenia. Przepisy są różne, ciasto cytrynowe jest często brązowe z wierzchu a w środku delikatne, jasne.
Upieklam chleb bezglutenowy z moczonej kaszy gryczanej białej niepalonej..
Piekł się godzinę ale wydaje mi się że jest za wilgotny w środku..Pomocy.
Chleb z moczonej kaszy niepalonej piekę przez przynajmniej 1,5 godziny w temperaturze 170°C-180°C, jest zawsze wilgotny. Rady jak uniknąć błędów podczas pieczenia wypieków bezglutenowych zawarte sa w artykułach z serii Pieczemy z mąką bezglutenową czyli
http://mama-dobra-rada.pl/jak-piec-chleb-bezglutenowy-ciasto-bezglutenowe-1/ oraz http://mama-dobra-rada.pl/jak-piec-chleb-bezglutenowy-ciasto-bezglutenowe-2/
Witam serdecznie, piekę tort w formie samochodu, niestety nie zabezpieczyłam boków i po przełożeniu śmietaną kabina auta przeciążyła, przygniotła dolne warstwy, cały tył usiadł i jest krzywy. Da radę coś z tym zrobić, żeby go jakoś podnieść i wyrównać. Pozdrawiam
Nie wiem jaką formę ma ciasto, są różne wzory tortów w formie samochodu. Może wystarczy uzupełnić krem między blatami na spodzie np. za pomocą szprycy. Jeśli tort jest gotowy, pokryty lukrem i ozdobiony, to trzeba upiec drugi tort.
Wyjadam surowe ciasto nawet 1/4 część później brakuje do pieczenia i nie wiem jak uzupełnić?
Kobiety same sobie stwarzają problemy. Lepiej kupić ciasto w cukierni dobrej jakości niż samemu się stresować. W końcu ciasta nie je się tak często
Witam . Moj sernik na zimno z truskawkami I galaretka wyszedl bardzo malo slodki, przypuszczam ze z winy sera. Czy jest szansa go jeszcze jakos doslodzic? Dziekuje I pozdrawiam
Można podać go w porcjach oblanych cienką strużką miodu. Pozdrawiam
Dzień dobry
Mąkę przenną (w cieście marchewkowym, które wychodzi idealnie w wersji oryginalnej) zastąpiłam mąką migdałową i kokosową pół na pół (ta sama objętość). Podobno trzeba dodać więcej płynu/tłuszczu gdyż mąka kokosowa bardzo wchłania wodę. Dodałam puszkę mleka kokosowego i odjęłam 50ml tłuszczu. Ciasto po upieczeniu się rozwala niestety. Nie ma szans wyciągnąć z formy. Wydaje mi się też, że mogłoby być mniej tłuste. Zastanawiam się, czy nie powinno być więcej jaj. Byłabym wdzięczna za rady. Nigdy nie bawiłam się ani mąką kokosową ani migdałową
Mąka kokosowa i migdałowa mocno wchłaniają płyn w cieście i są ciężkie. Niestety nie ma prostych wzorów ani tabel przeliczeniowych dla zastąpienia zwykłej mąki mąką kokosową. Lepiej najpierw skorzystać ze sprawdzonych przepisów lub wymienić tylko niewielką część mąki pszennej (max. 1/5), na każde 30 gramów mąki kokosowej dodać jedno jajko i więcej płynu do ciasta, niż od razu próbować tworzyć własne, nowe dzieła.
Ratunku nie dałam spodu do sernika został w lodówce czy mogę upiec osobno i złożyć z sernikiem ,
Można by spróbować skleić masę serową i spód ciepłym budyniem. Jednak obawiam się, że sernik pęknie przy tej operacji. Podałabym sernik bez spodu jako dietetyczny deser i ciasteczka upieczone z pozostałego ciasta dla łasuchów. I nie przyznałabym się do pomyłki.