Przechowywanie żywności w domu. Owoce (N-Ż)
Świeże i zdrowe owoce w domu
W jaki sposób przechowywać owoce, aby pozostałe świeże i wartościowe? Jak długo przechowywać owoce: nektarynki, opuncja figowa, papaja, kaki (sharon, hurma, persymona), pigwa, pomarańcze, pomelo, sapota, śliwki, truskawki, ugli, wiśnie, winogrona…
Jak przechowywać nektarynki?
Nektarynka to owoce o aksamitnej gładkiej skórce w kolorze żółto-czerwonym. W zależności od odmiany miąższ nektarynki może być kremowo-biały i trudno odchodzący od pestki lub żółty, z pestką łatwą do wyjęcia. Zawsze jest soczysty i aromatyczny. Powinno się wybierać owoce dojrzałe, gdyż nektarynki trudno dojrzewają po zbiorze. W temperaturze pokojowej nektarynki zachowają świeżość i aromat do 2-3 dni.
Jak przechowywać opuncję figową?
Dojrzałe owoce opuncji figowej są nieduże (do 10 cm długości), jędrne, skórka ma kolor żółto-pomarańczowy lub łososiowo-fioletowy z małą ilością kolców. Dojrzałe owoce opuncji mogą być przechowane w lodówce przez kilka dni. Niedojrzałe zmiękną w temperaturze pokojowej, ale nie zyskają na smaku i aromacie.
Jak przechowywać papaję?
Miękkie i soczyste żółto-pomarańczowe owoce papai, słodkie i aromatyczne przypominają w smaku brzoskwinie i jagody. Dojrzewają w temperaturze pokojowej w torebce papierowej w ciągu kilku dni. Owoce papai można przechować w chłodzie do 3-7 dni, lecz dojrzałą papaję trzeba spożyć w ciągu 1-2 dni (wtedy ma najlepszy smak). W lodówce marzną i psują się. Papaję można zamrozić w formie puree.
Jak przechowywać persymonę? (inne nazwy kaki, sharon, hurma)
Dojrzałe owoce persymony mają lekko twardy, galaretowaty i bardzo słodki miąższ. Kaki ma kolor żółty lub pomarańczowy, skórkę błyszczącą i gładką. W zależności od gatunku ma kształt kulisty, owalny lub lekko spłaszczony, a średnicę 2-10 cm. Można jeść go w całości. Niecałkowicie dojrzały owoc persymony ma cierpki smak, który traci po zamrożeniu lub ususzeniu. W temperaturze pokojowej kaki dojrzeje w ciągu 2-3 dni, w lodówce w ciągu 2 tygodni. Owoc kaki szybciej dojrzeje w czystym, suchym pojemniku razem z owocami wydzielającymi etylen (jabłko, gruszka, banan). Niedojrzały owoc sharon może wywołać poważne dolegliwości układu trawiennego.
Jak przechowywać pigwę?
Dojrzałe owoce pigwy mają jabłkowy lub gruszkowo-ananasowy smak i intensywny aromat. Owoce o smaku jabłkowym są kwaskowe, lekko korzenne, suche i twardsze. Owoce pigwy o smaku gruszki i ananasa są lekko słodkie. Skórka ma żółty kolor. Miąższ pigwy jest bladożółty, twardy, zawiera niewiele soku i po dłuższym przechowywaniu brązowieje. Owoce pigwy powinny być przechowywane osobno w chłodnym i przewiewnym miejscu, łatwo przejmują obce zapachy. W temperaturze pokojowej zachowają swoje walory przez tydzień. Nasiona pigwy mają właściwości lecznicze. Pigwa rośnie na drzewie i jest często mylona z drobnym okrągłym owocem pigwowca, który jest krzewem.
Jak przechowywać pomarańcze?
W zależności od odmiany mogą być żółto-pomarańczowe lub czerwone o słodkim lub gorzkawym smaku. W chłodnym i przewiewnym miejscu pomarańcze można przechować do 2 tygodni (luzem i z dala od owoców wydzielających etylen), w kuchni tylko przez 4 dni. Pomarańcze psują się w lodówce. Pomarańczowy kolor skórki nie świadczy o dojrzałości owoców pomarańczy, wczesne odmiany po dojrzeniu są żółto-zielone. Późniejsze odmiany pomarańczy, rosnąc jeszcze na drzewie, pod wpływem zimnego powietrza w nocy zmieniają kolor na pomarańczowy.
Jak przechowywać pomelo?
Dojrzałe pomelo ma intensywny cytrusowy aromat, jest słodkie i lekko kwaśne, w smaku przypomina grejpfruta. Owoc jste duży i ciężki. Niedojrzałe pomelo ma twardą skórę, a na jej powierzchni występują żółte lub zielone plamy. Nie powinno się kupować pomelo z brązowymi plamkami. Skóra pomelo jest bardzo gruba (do 5 cm), dlatego w szufladzie lodówki zachowa świeżość przez 4-6 tygodni. W temperaturze pokojowej pomelo owinięte w papier poleży najwyżej przez miesiąc. Pomelo szybko dojrzewa w pobliżu owoców i warzyw wytwarzających dużo etylenu. Przechowywane w słonecznym miejscu szybko wysycha i zaczyna się psuć (podobnie jak inne owoce cytrusowe). Jak każdy owoc tropikalny, pomelo nie toleruje ujemnych temperatur, w których straci konsystencję i swój niepowtarzalny smak. Obrany owoc pomelo można przechować w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 1-2 dni. Dłużej przechowywany nie psuje się, ale szybko traci smak, wysycha i traci swoje wartości odżywcze.
Jak przechowywać sapotę?
Dojrzałe owoce sapoty mają szorstką brązową skórkę, są miękkie jak śliwki. Miąższ jest ziarnisty i słodki o lekko miodowym smaku. Sapotę można przechowywać w chłodzie w opakowaniu do 2-3 tygodni.
Jak przechowywać śliwki?
Należy wybierać śliwki jędrne, z błyszczącą skórką bez plam, uszkodzeń i zabrudzeń. Dojrzałe śliwki można przechowywać w chłodzie do 3 dni, niedojrzałe do 7 dni, z dala od owoców i warzyw wrażliwych na wydzielany przez nią etylen. W lodówce śliwki stracą smak i zapach. Powinno się je myć dopiero przed spożyciem. Dojrzałe śliwki przechowuje się krótko w przewiewnym opakowaniu, w chłodnym i suchym pomieszczeniu. Suszona śliwka powinna mieć brązowy kolor, być wolna od pleśni i nie poczerniała. Czarne i błyszczące śliwki są pokryte gliceryną. Wybierać suszone śliwki z pestką.
Jak przechowywać truskawki?
Dojrzałe truskawki powinny być jędrne, z zielonymi szypułkami, jednolicie czerwone, z błyszczącą skórką, bez plam i wgnieceń. Trzeba zawsze wybierać w pełni dojrzałe owoce, gdyż po zbiorze truskawki nie dojrzewają. Truskawki można przechować w chłodzie przez najwyżej 2-3 dni (z dala od produktów o silnym zapachu). Truskawki szybko tracą aromat i smak. Myć bezpośrednio przed jedzeniem nie usuwając szypułek. Nadmiar truskawek można mrozić (owoce nie powinny być mokre).
Jak przechowywać ugli?
Owoc ugli powstał po skrzyżowaniu grejpfruta z mandarynką. Kształt ma lekko spłaszczony, kolor żółty z zielonym odcieniem na „biegunach”. Ugli można go przechować w temperaturze pokojowej przez 5 dni, w chłodzie do 10 dni.
Jak przechowywać wiśnie?
Dojrzałe owoce wiśni są jędrne i dobrze wybarwione, osadzone na zielonych sztywnych ogonkach. Wiśnie powinno się spożyć jak najszybciej, ponieważ są bardzo delikatne. Niemyte poleżą w lodówce najwyżej przez 2-3 dni. Trzeba wybierać owoce z lśniącą skórką, nie pobrudzone sokiem, bez plam, zaparzeń, zgnieceń i uszkodzeń. Wiśnie bez ogonków nie nadają się do przechowania, lepiej zrobić z nich sok, kompot, nalewkę. Wiśnie można mrozić. Łatwo przejmują zapachy, dlatego powinny leżeć z dala od produktów o silnym zapachu. Wiśnie po zerwaniu już nie dojrzewają, dlatego trzeba wybierać dobrze wybarwione i jędrne owoce.
Jak przechowywać winogrona?
Owoce winorośli jasnych odmian mają kolor żółto-zielony, żółty lub złoty, natomiast odmiany ciemne są różowe, fioletowe lub ciemnofioletowe. Winogrona nie dojrzewają po zbiorach, dlatego zawsze należy kupować w pełni dojrzałe owoce – jędrne i mocno przytwierdzone do zielonych, sztywnych i nie wysuszonych łodyżek. Winogrona najlepiej przechowywać niemyte w lodówce w szufladzie, po odrzuceniu zgniecionych, uszkodzonych i psujących się owoców. W lodówce winogrona można przechować przez 5 dni. Owoce niektórych odmian winorośli można mrozić.
Jak przechowywać żurawiny?
Owoce żurawiny powinny być twarde, jędrne, nie pomarszczone, zdrowe. Zepsute i zgniecione trzeba natychmiast usunąć. W lodówce w perforowanej torbie foliowej jagody żurawiny poleżą przez 2 miesiące, znacznie dłużej w słoju z bardzo zimną wodą (też w lodówce). Żurawina doskonale nadaje się do mrożenia, lecz jagody nie mogą być wilgotne. Suszona żurawina powinna być wolna od pleśni i obcych zapachów – w temperaturze pokojowej, w przewiewnym opakowaniu można ją przechować do 3 miesięcy.
(przechowywanie owoców)
Rady jak prawidłowo przechowywać w lodówce i w zamrażarce inne owoce można przeczytać w cyklu artykułów Przechowywanie żywności w domu. Owoce.
Rady jak prawidłowo przechowywać w lodówce i w zamrażarce warzywa, mięso, jaja, resztki potraw, produkty spożywcze znajdują się w zakładce Przechowywanie żywności.
Ja robię zakupy, resztą zajmuje się żona. Troche się marnuje, ale to norma że nie przeje się wszystkiego
Owoców ze sklepu nie da się przechować bo gniją już po 2 dniach zwłaszcza te z promocji
Nie robię zapasów bo nie lubię marnować jedzenia. Porady zawsze cenne