Dieta podczas karmienia piersią cz. 2. Które produkty można jeść i których trzeba unikać


Rady co można jeść podczas karmienia piersią w pierwszych tygodniach


W pierwszych tygodniach karmienia piersią trzeba bacznie obserwować reakcje dziecka na spożywany pokarm. Nawet jeśli w rodzinie nie mamy alergików, to mogą pojawić się niepożądane reakcje na składniki diety. Niektóre przyprawy zmieniają zapach skóry mamy, który nie będzie przyjemny dla malucha. Na liście przeciwwskazanych produktów znalazły się także te produkty, które niepotrzebnie obciążają układ pokarmowy karmiącej mamy, mogą mu zaszkodzić. A wiadomo, że jej samopoczucie wpływa na zachowanie dziecka podczas karmienia.

Lista produktów spożywczych zalecanych i przeciwwskazanych w czasie karmienia piersią w pierwszych tygodniach życia dziecka 

1. Pieczywo
Pieczywo zalecane w czasie laktacji: pieczywo pszenne czerstwiejące, biszkopt, bułki, chleb pszenny, herbatniki, pieczywo chrupkie, pieczywo drożdżowe (z poprzedniego dnia), pieczywo graham, pieczywo półcukiernicze (chałka, bułki maślane, rogale maślane), suchary.
Pieczywo przeciwwskazane podczas karmienia piersią: świeże pieczywo, pieczywo razowe pszenne i żytnie, pumpernikiel, ciasta francuskie.
2. Dodatki do pieczywa
Dodatki do pieczywa zalecane w czasie karmienia piersią:
 masło, mięsne galarety, mięso gotowane, rybne galarety, ryby chude, ser chudy i półtłusty, serowe pasty z różnymi dodatkami, sery topione niesmakowe i sery żółte w ograniczonych ilościach, wędliny chude (drobiowe, szynka, polędwica).
Dodatki do pieczywa przeciwwskazane podczas laktacji: mięsa tłuste, wędliny tłuste.

3. Mąki, kasze i makarony
Mąki, kasze i makarony zalecane w czasie laktacji: 
drobne kasze (gryczana łamana czyli krakowska, drobna jęczmienna, manna), płatki owsiane, ryż, drobne makarony pszenne. Kasze i płatki można dodatkowo przetrzeć przez sitko.
Mąki, kasze i makarony przeciwwskazane podczas karmienia piersią:  mąka żytnia oraz każda mąka razowa, grube kasze (gryczana cała, gruba jęczmienna typu pęczak), grube makarony, makaron z mąki pełnoziarnistej. Powinno się zrezygnować z potraw z dodatkiem mąki (np. zasmażek), smażonych na tłuszczu lub polewanych tłuszczem (kluski kładzione, pyzy, racuchy, placki ziemniaczane, naleśniki).

4. Nabiał
Nabiał zalecany podczas karmienia piersią: jajko 1 dziennie (jeśli nie ma alergii) gotowane na miękko, jajecznica na mleku, potrawy z jaj tylko na parze; mleko 2% tłuszczu ok. 2 szklanek dziennie, sery białe półtłuste, sery topione, sery żółte (wszystkie sery z umiarem), śmietana 12 lub 18%.
Nabiał przeciwwskazany w czasie laktacji: jajo na twardo i smażone na tłuszczu, jaja z majonezem; jogurty smakowe, kefir, mleko 3,2% tłuszczu, mleko powyżej 2 szklanek dziennie, mleko wiejskie i niepasteryzowane, mleko zsiadłe, produkty light, sery pleśniowe i pikantne twarożki, śmietana powyżej 18%.

5. Napoje
Napoje zalecane podczas laktacji: jogurt naturalny (małe ilości), herbatki specjalne dla kobiet ciężarnych i karmiących, herbatki z zalecanych owoców (1 filiżanka dziennie), koktajle mleczno-owocowe, kompot domowy z zalecanych owoców, napoje owocowo-mleczne, świeży sok jabłkowy rozcieńczony wodą, woda z kranu przegotowana.
Napoje przeciwwskazane w czasie karmienia piersią: czekolada, herbata, jogurt owocowy, kakao, kawa, napoje alkoholowe, napoje energetyzujące, napoje gazowane i mocno słodzone (typu cola, sprite, fanta), napoje wzbogacane witaminami, soki z owoców cytrusowych

6. Zupy
Zupy zalecane w czasie laktacji: krupnik (tylko z drobną kaszą), rosoły chude, zupy bez warzyw kapustnych, zupy bez warzyw strączkowych, zupy jarzynowe, zupy owocowe z jabłek lub owoców jagodowych, zupy zaprawiane żółtkiem jaja lub mlekiem.
Zupy i sosy przeciwwskazane podczas karmienia piersią: zupa fasolowa, grochówka, kapuśniak, zupy z zasmażką, zupy na wywarach z kości i mięsa, zupy z kostek i w proszku, sosy ciemne i pikantne.

7. Mięso, wędliny i ryby
Mięso i wędliny zalecane w czasie karmienia piersią: cielęcina, indyk, królik, kurczak bez skóry; szynka, polędwica, kiełbasa szynkowa, chuda wędlina drobiowa. Wątroba i wątrobiana rzadko i w małych ilościach.
Mięso i wędliny przeciwwskazane podczas laktacji: kiełbasy, wędliny z podrobów, pasztety, konserwy, mięsa pieczone, mięsa tłuste (baranina, kaczka, gęś, wieprzowina, dziczyzna), mięso surowe(tatar, krwisty befsztyk), mięso peklowane, wątroba, wędliny tłuste (wszystkie gatunki).

Ryby zalecane podczas karmienia piersią: ryby chude (dorsz, mintaj, morszczuk, leszcz, pstrąg, sandacz, szczupak, sola); niewędzony łosoś i śledź nie częściej niż raz w miesiącu. W razie lekkiej alergii ograniczyć spożycie ryb do jednej porcji w tygodniu. 
Ryby przeciwwskazane w czasie laktacji: ryby w konserwach, marynowane w occie, surowe (sushi), tłuste (makrela, sardynki, tuńczyk, śledź, łosoś), ryby wędzone i surowe.

8. Warzywa i owoce
Warzywa zalecane w czasie karmienia piersią: brokuł (w ograniczonych ilościach), buraki, cukinia, cykoria, dynia, fasolka szparagowa młoda (małe ilości), kabaczki, kapusta pekińska, koperek, młoda kukurydza w kolbach (nie na paszę), marchew, patisony, pomidor bez skórki duszony (w małych ilościach), sałata, seler, szczypiorek (z umiarem), szparagi, szpinak (w bardzo ograniczonych ilościach), zielona pietruszka (z umiarem), ziemniaki; dozwolone warzywa gotowane w wodzie i na parze.
Uwaga: pietruszka, pomidor i seler często są przyczyną alergii u niemowląt.
Warzywa przeciwwskazane podczas laktacji: cebula, czosnek, grzyby, ogórek kiszony, papryka, por, rabarbar, rzepa, rzodkiew, rzodkiewka, szczypior; warzywa w zalewie octowej; warzywa wzdymające: kapusta biała, czerwona i włoska, brukselka, kalafior, kalarepa, kapusta kiszona; warzywa strączkowe: groch, fasola, bób, fasolka szparagowa, groszek zielony (soczewicę i soję można spożywać w ograniczonych ilościach, warto je przetrzeć przez sitko); smażone warzywa.

Owoce zalecane podczas karmienia piersią: arbuz, banany (najwyżej jeden dziennie), brzoskwinia, dojrzałe winogrona bez skórki (z ogrodu i z dużym umiarem), jabłka pieczone i gotowane, jabłka świeże, melon, morela suszona na słońcu (na czczo przy zaparciach), napoje owocowe, plasterek cytryny do herbaty, domowe soki jabłkowe. Najpierw wprowadzić do diety gotowane jabłka i brzoskwinie (najlepiej przetarte przez sitko), gotowane soki z krajowych owoców (jabłka, maliny, jeżyny, porzeczki) rozcieńczone wodą, później w małych ilościach lekkostrawne owoce surowe.  
Owoce przeciwwskazane w czasie laktacji: agrest, ananas, gruszka, kiwi, owoce konserwowane, owoce cytrusowe, owoce pestkowe (np. morele, czereśnie, śliwki i wiśnie), porzeczki, poziomki, owoce szybko suszone i konserwowane chemicznie, soki owocowe z owoców pestkowych, sok winogronowy, soki z owoców cytrusowych, truskawki (nawet jeśli w rodzinie nie ma alergii).

9. Nasiona i orzechy przeciwwskazane w czasie karmienia piersią: len, mak, suche nasiona warzyw strączkowych (fasola, groch, soczewica, bób, fasolka szparagowa), orzeszki ziemne i pistacjowe.

10. Desery i słodycze
Desery zalecane w czasie laktacji: biszkopty, budynie, ciasto drożdżowe (podsuszone), przetwory owocowe w ograniczonych ilościach (niskosłodzony dżem bez pestek, galaretki – najlepiej domowe), jogurty naturalne (ograniczona ilość), domowe kisiele, domowe soki z jabłek, marchwi, bananów (początkowo zagotowane i rozcieńczone wodą).
Desery przeciwwskazane podczas karmienia piersią: ciasta francuskie i na proszku do pieczenia, ciasta tłuste, czekolada i wyroby czekoladowe, kakao, miód, chałwa; słodycze, zwłaszcza zawierające sztuczne i czerwone barwniki (żelki, landrynki) czy orzeszki ziemne.

11. Tłuszcze i przyprawy
Tłuszcze zalecane podczas laktacji: masło, oleje (najlepiej sojowy, rzepakowy, słonecznikowy), prawdziwa oliwa.
Tłuszcze przeciwwskazane w czasie karmienia piersią: twarda margaryna, boczek, podgardle, słonina, smalec.
Przyprawy zalecane w czasie karmienia piersią: tylko w ograniczonych ilościach kminek, koper, majeranek, wanilia.
Przyprawy i dodatki przeciwwskazane w czasie laktacji: wszystkie ostre przyprawy i zioła (np. chilli, chrzan, gorczyca, czosnek), gotowe mieszanki przyprawowe (np. mixy, kostki rosołowe i bulionowe, maggi, mieszanki przypraw do mięsa), keczup, kwasek cytrynowy, majonez, musztarda, ocet, sosy do grilla, sól; cukier trzeba ograniczyć.

Artykuły powiązane:

Dieta podczas karmienia piersią. Co pić w czasie laktacji?
Dieta podczas karmienia piersią. Jak zdrowo odżywiać się w czasie karmienia piersią?

Pierwsze stałe posiłki dla niemowląt karmionych piersią w 7. miesiącu życia.
Pierwsze stałe posiłki dla niemowląt karmionych piersią w 8.–9. miesiącu życia.
Pierwsze stałe posiłki dla niemowląt w 10.-12. miesiącu życia przygotowane w domu.

Dodaj do zakładek permalink.

6 odpowiedzi na „Dieta podczas karmienia piersią cz. 2. Które produkty można jeść i których trzeba unikać

  1. Gość mówi:

    Dużo mówi się że składniki diety matki nie przechodzą do jej mleka. Mam wrażenie że jednak kiedy jadłam kalafior albo gołąbki moją małą bolał brzuszek. Dlatego wolę być ostrożna. Studiuję listę i dziekuję za wskazówki.

  2. Antonina mówi:

    Bardzo lubię eksperymentować z przyprawami. W domu zawsze dodawaliśmy czosnek do obiadu,do kanapek. Nie zdawałam sobie sprawy że zmienia zapach skóry i że dzieci go czują.

  3. Ewelina mówi:

    Juz nie wiem sama tyle sprzecznych informacji np o malinach, ogorkach kiszonych czy jajkach. W co tu wierzyc ? I jeszcze podpowiedzi mam, kolezanek i cioc wszechwiedzacych 🙁 .

  4. Mama Dobra Rada mówi:

    Zapraszam do lektury artykułu „Jak zdrowo odżywiać się w czasie karmienia?”, w którym wyjaśnione są powody, dla których powinno się powstrzymywać od spożywania niektórych pokarmów.
    Pozdrawiam, MDR

  5. dobra_kasia mówi:

    Dla matek, które mają jeszcze problemy z laktacją … zdrowa dieta, zero alkoholu papierosów i innych używek. No i wszystko, co wymieniono we wpisie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *