Gotowanie grzybów. Maślaki

Idziemy na grzyby. Jak gotować maślaki?


Gdzie rosną grzyby? Kiedy zbierać maślaki? Rady jak czyścić maślaki. Dlaczego trzeba obierać maślaki? Jak gotować maślaki? Jak długo moczyć suszone grzyby? Ile gotować grzyby suszone? Jak długo gotować grzyby świeże? Jak długo gotować maślaki w zupie? Jak długo gotować maślaki na farsz?  Jak długo obgotować maślaki przed smażeniem?
Smażone maślaki ze śmietaną. Przepisy na grzyby bez octu do słoików: maślaki w zalewie z kwasku cytrynowego; maślaki marynowane w słonej zalewie. Przeciwwskazania do spożywania grzybów
Maślaki zawierają wysokowartościowe białka, potrawy z nich mogą zastąpić dania mięsne. Są doskonałym źródłem cynku. Zawierają witaminy B, C, PP, dużo żelaza, miedzi, manganu, jodu, soli potasu i fosforu. Młodsze maślaki mają więcej wartościowych substancji. Dieta bogata w maślaki przyczynia się do podniesienia odporności organizmu, usuwania szkodliwego kwasu moczowego z organizmu. Zaleca się ją także przy wyczerpaniu, osobom cierpiącym na chroniczne zmęczenie i depresje.  
Gdzie rosną maślaki? Kiedy zbierać maślaki? 
Niektóre gatunki maślaków rosną wyłącznie w lasach liściastych, inne w mieszanych (brzoza, dąb z przewagą sosny) lub przy drzewach iglastych, często wokół młodych sosen. Maślaki zbiera się od połowy czerwca do października. Wczesne maślaki są ciężkostrawne i przez niektóre osoby nietolerowane. Tak jak większość grzybów, pożywniejsze i łatwiej strawne są jesienią.
Zbiera się tylko młode maślaki, po trzech dniach wzrostu maślaki zaczynają gnić. Maślaki nie mogą być przechowywane dłużej, powinno się je przerabiać natychmiast po zbiorach.
Maślaki można smażyć, gotować, suszyć, marynować w słoikach, solić, mrozić. Zamraża się tylko małe grzyby w całości, średnie po przekrojeniu. Duże grzyby są mniej smaczne, stare mogą być trujące. Maślaki podaje się z rybami, mięsem, kapustą, kaszami, ziemniakami. Ze względu na doskonałą wartość odżywczą i walory smakowe, smażone czy duszone w śmietanie maślaki podaje się jako danie główne.

Jak czyścić maślaki? Czy trzeba zdjąć skórkę z maslaków?
Zatrucie grzybami często jest śmiertelne! Tylko odpowiednio oczyszczone i przygotowane grzyby są bezpieczne. Do czyszczenia maślaków trzeba założyć rękawice. Gnijące i robaczywe grzyby koniecznie wyrzucić. Nożem zeskrobać brud z trzonu, w każdym grzybie odciąć jego większą część. Maślaki można krótko opłukać w letniej wodzie. Zdjąć błonkę i skórkę z kapelusza (inaczej maślaki będą gorzkie i ciężkostrawne, a przetwory będą miały brzydki ciemny kolor). Tylko z maślaków przeznaczonych do suszenia nie zdejmuje się skórki. Przyklejone do kapeluszy zanieczyszczenia usuwać nożem lub trąc ręcznikiem.
Tylko bardzo brudne maślaki moczy się w zimnej wodzie. Po moczeniu maślaki stają się bardzo śliskie. Aby wymyć maślaki ze śluzu i pozbyć się drobnych robaczków, maślaki trzeba moczyć w osolonej zimnej wodzie przez 30-60 minut. Larwy opadną na dno, owady wypłyną na jej powierzchnię. Tak oczyszczone grzyby opłukuje się 2-3 razy pod bieżącą wodą. Teraz można pokroić większe kapelusze na części.
Dobra rada: brudne ręce po zbieraniu grzybów szybciej doczyści się po wymoczeniu ich w ciepłej wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego lub octu. Końce palców i paznokcie można pocierać plasterkami cytryny.

Sposób podania potrawy z grzybów decyduje o tym, jak gotować grzyby i ile czasu gotować grzyby. Smaku dodają również przyprawy. Do maślaków dodaje się sól, czarny pierz, koperek, cebulę, czosnek. Jeśli gotujemy same maślaki w osolonej wodzie, to na 1 kg grzybów wystarczą 2-3 dag soli. Trzeba pamiętać o tym, że grzyby gotuje się w emaliowanym garnku.

Jak gotować maślaki? Czas gotowania grzybów

Jak długo gotować świeże maślaki?
Maślaki, podobnie jak wszystkie zebrane grzyby, gotuje się w dwóch wodach, aby pozbyć się trujących substancji i wszelkich zanieczyszczeń.
Maślaki włożyć do garnka z zimną wodą, doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym gazie przez 10 minut. Podczas gotowania usuwa się tworząca się pianę, ponieważ zawiera ona substancje trujące. Wylać wodę, grzyby opłukać pod bieżącą chłodną wodą. Opłukane grzyby zalać świeżą zimną wodą, posolić, garnek przykryć pokrywką. Maślaki gotuje się na małym ogniu przez 30 minut licząc czas od momentu ponownego zagotowania wody. Grzyby są ugotowane, jeśli po zdjęciu garnka z gazu opadną na dno. Ugotowane maślaki serwować jako dodatek do sałatki, do drugiego dania. Przyprawia się je wymieszane z potrawą.

Jak długo gotować świeże maślaki na farsz?
Przed przygotowaniem farszu do pierogów, krokietów, naleśników, zrazów i zapiekanek oczyszczone i maślaki gotować jw. przez 45 minut zmieniając wodę przynajmniej raz. Wymieszać z uduszoną cebulą i przyprawami.

Jak długo gotować maślaki w zupie?
Dokładnie oczyszczone, wypłukane i osuszone grzyby pokroić, usmażyć na oleju wraz z cebulą i marchewką. Czas smażenia maślaków wynosi 15-20 minut. Pod koniec gotowania zupy wrzucić do niej usmażone grzyby i ziemniaki pokrojone w kostkę. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, liściem laurowym. Zupę doprowadzić do ponownego wrzenia, gotować następne 20 minut.

Jak długo gotować maślaki przed smażeniem?
Oczyszczone, wypłukane i osuszone maślaki włożyć do wrzątku i gotować na średnim ogniu przez 5-10 minut zbierając pianę. Grzyby wylać na sito, zagotować świeżą wodę, gotować w niej maślaki przez kolejne 10 minut. W tym czasie pokroić cebulę. Osączone z wywaru, ostudzone i pokrojone maślaki smażyć razem z cebulą przez kwadrans. Pod koniec smażenia grzyby przyprawić solą, pieprzem, śmietaną.

Jak długo moczyć suszone grzyby? Jak długo gotować suszone maślaki?
Przed gotowaniem suszonych maślaków, grzyby moczyć w zimnej wodzie przez 2 godziny. Wodę z moczenia grzybów wylać. W garnku zagotować wodę, posolić ją. Wymoczone grzyby przełożyć na sito, następnie włożyć do wrzątku. Gotować przez 2 godziny zdejmując pianę.
Dobra rada: suszone grzyby moczone w mleku po ugotowaniu smakują jak świeże.

Smażone maślaki ze śmietaną
Dokładnie oczyszczone, wypłukane i pokrojone na 2-4 części kapelusze maślaków sitarzy włożyć do garnka, zalać niedużą ilością wody i doprowadzić ją do wrzenia. Maślaki gotować jw. w dwóch wodach na średnim ogniu, zbierać tworzącą się pianę. Grzyby przełożyć na sito i dobrze wypłukać pod bieżącą chłodną wodą. Osaczyć z wody na sicie. W tym czasie obrać cebulę, pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię, wlać olej i smażyć cebulę mieszając. Dodać pokrojone grzyby, posolić, smażyć przez 5 minut. Dodać kwaśną śmietanę, świeży koperek i wymieszać. Serwować z ziemniakami lub pieczywem.

Przepis na grzyby bez octu do słoików: maślaki w zalewie z kwasku cytrynowego
Składniki
5 l oczyszczonych maślaków
1 l wody
2 łyżeczki cukru
2 łyżki stołowe soli kamiennej niejodowanej
pełna łyżeczka kwasku cytrynowego
5 liści laurowych
szczypta suchych nasion kopru
10-15 ziaren czarnego pieprzu
Do słoików wkłada się tylko małe maślaki lub średnie kapelusze. Oczyszczone maślaki zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia zbierając pianę. Gotować na średnim ogniu przez 5-10 minut. Wymienić wodę na świeżą, grzyby gotować przez pół godziny na małym ogniu. Przygotować zalewę w osobnym naczyniu. Zagotować litr wody z solą, cukrem, koprem i pieprzem. W tym czasie przełożyć ugotowane maślaki do wygotowanych słoików. Zalewę zdjąć z gazu, dodać kwasek cytrynowy i wymieszać. Natychmiast zalać nią maślaki w słoiku. Wytrzeć brzegi słoików, szczelnie zamknąć wymytymi i suchymi pokrywkami. Odstawić do ostudzenia. Przechowywać w lodówce.

Maślaki marynowane w słonej zalewie bez octu
Do marynowania wybiera się albo całe małe maślaki albo tylko średniej wielkości kapelusze (nie powinno się wkładać do jednego słoika razem młodych i starszych maślaków).
Grzyby oczyścić, zdjąć skórkę z kapeluszy, ugotować z cebulą (jw.). Przełożyć na sito, aby ściekł wywar. Zagotować marynatę: litr wody, łyżka soli, 1-2 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu. Odsączone maślaki ułożyć w słoikach, zalać wrzącą marynatą. Słoiki wstawić do rondla, wlać ciepłą wodę i podgrzewać. Pasteryzować grzyby w litrowych słoikach przez 25 minut, w mniejszych kwadrans (czas liczy się od momentu zawrzenia wody w rondlu). Słoiki wyjąć z wody, szczelnie dokręcić. Maślaki marynowane w słonej zalewie bez octu przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Uwagi i przeciwwskazania do spożywania grzybów

  • Nie powinno się spożywać grzybów rosnących w miastach, przy szosach  i na terenach przemysłowych, ponieważ łatwo kumulują toksyny zawarte w powietrzu i glebie.
  • Nawet prawidłowo przygotowanych grzybów nie powinno się podawać dzieciom, które nie ukończyły 7. roku życia*, kobietom w ciąży i karmiącym piersią, osobom cierpiącym na indywidualną nietolerancję grzybów, ostre zapalenie jelit, choroby trzustki, żołądka lub wątroby.

*Niektóre źródła podają granicę 12. roku życia. 

Artykuły powiązane:

Gotowanie grzybów. Opieńki miodowe.
Gotowanie grzybów. Borowiki szlachetne. 
Gotowanie grzybów. Koźlarze czyli kozaki. 
Gotowanie grzybów. Kurki. 
Gotowanie grzybów. Boczniaki.
Jak suszyć grzyby w domu?
Mrożenie grzybów. Rydze.
Mrożenie grzybów. Borowiki szlachetne czyli prawdziwki.
Mrożenie grzybów. Pieprznik jadalny czyli kurka żółta.
Kiszenie rydzów.

Podobne wpisy

4 komentarze

  1. Witam, świetny artykuł. Chcę tylko napisać, że ja nigdy z maślaków nie zdejmuje śliskiej skórki i wcale nie są gorzkie. Trochę inaczej wyglądają, są ciemniejsze ale za to maja dużo więcej aromatu. Tak mnie nauczyła moja babcia. Może warto spróbować

    1. Dziękuję. Rzeczywiście niektórzy grzybiarze nie czyszczą tak dokładnie maślaków, ale ja to robię dla smaku i dla odciążenia układu trawiennego.

  2. Jestem bardzo wdzięczna za te artykuły! Właśnie pierwszy raz sama przygotowuję grzyby i miałabym problem, a o moczeniu w wodzie z solą dla usunięcia larw nie miałam pojęcia… Pozdrawiam 🙂

    1. Dziękuję. Sezon na grzyby w tym roku mocno opóźnił się, ale teraz wystarczy wyjść do lasu na spacer i przy okazji można zebrać spory kosz smacznych grzybków.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *