Ciasto kruche bez jajek bez drożdży,bez proszku do pieczenia, bez sody

Rady jak zrobić kruche ciasto bez jajek i bez środków spulchniających

 

Co to jest ciasto kruche? Jak przygotować ciasto kruche? Przepisy kulinarne na kruche ciasto bez jajek, bez drożdży, bez proszku do pieczenia i bez sody:
– t
arta bez jajek, cukru i mleka;
– ciasteczka orzechowe bez jajek;
– ciasteczka cynamonowe bez jajek.
Kruche ciasto wykorzystuje się do wypieku spodów sernika, ciast owocowych, tart, mazurków, tortów, a także precli, rogalików, babeczek, herbatników. Jajka wiążą składniki ciasta nadają mu puszystości. Dzięki żółtku przybiera lekko złocisty kolor. Świeże żółtka jaj wpływają na plastyczność ciasta, a gotowane żółtka nadają ciastu kruchości. Jednak smaczne kruche ciasta i ciasteczka można upiec też bez dodawania jajek.

Dzięki dużej zawartości tłuszczu (masła, oliwy, smalcu) ciasto kruche posiada delikatną kruchą strukturę. Tradycyjnie na 2 części mąki przypada 1 część tłuszczu, choć przepisów na warianty ciasta kruchego jest wiele. Ciasto jest niezwykle kaloryczne, tym bardziej, że w wielu wypiekach waga tłuszczu stanowi nawet 1/7 wagi mąki.
Chyba najlepsza mąka do kruchego ciasta to mąka krupczatka, nada mu kruchość ze względu na mniejszą zawartość glutenu. Kruchość można uzyskać również dodając odrobinę skrobi ziemniaczanej, kukurydzianej lub mąki ryżowej.

Oprócz mąki (obowiązkowo przesianej) ciasto kruche wymaga bardzo dobrej jakości tłuszczu, najlepiej czystego masła z zawartością 82% tłuszczu. Maksymalnie 1/5 część masła można zastąpić smalcem, który bardzo poprawia kruchość ciasta (do większych ciast wystarczy dodać 1-2 łyżki smalcu).
Do kruchego ciasta dodaje się także surowe lub gotowane żółtka jaj (białko jaja sprawia, że ciasto jest twarde), cukier puder (cukier kryształ nie połączy się z ciastem, może palić się podczas pieczenia), sól, przyprawy i aromaty. Do ciasta kruchego nie dodaje się proszku do pieczenia ani drożdży.
Jeśli do ciasta kruchego dodawane są białka jaj, śmietana i proszek do pieczenia, nazywa się je ciastem półkruchym.

Ciasto kruche jest bardzo popularne, jednak należy do bardzo tłustych i kalorycznych ciast.

Jak przygotować kruche ciasto bez jajka?

 

Tradycyjne ciasto kruche bez dodatku jaj przygotowuje się z mąki, tłuszczu i cukru w stosunku wagowym 3:2:1. W kruchych ciasteczkach 20%-30% mąki można zastąpić mielonymi migdałami lub orzechami (ale nie więcej), ciasto przez dodanie tych składników będzie cięższe. Aromatyzować można je wanilią, kakao, skórkami cytryny czy pomarańczy, rumem.

Kruche ciasto bez jajek, bez drożdży, bez proszku do pieczenia i bez sody – przepis podstawowy

Składniki
30 dag mąki krupczatki (lub innej pszennej)* 
20 dag masła (z lodówki)
10 dag cukru pudru
szczypta soli

*Ciasto będzie delikatniejsze, jeśli 5 dag mąki krupczatki zastąpi się taką samą ilością skrobi ziemniaczanej lub mielonych migdałów.

Mąkę krupczatkę zmieszać z cukrem i solą, przesiać. Tłuszcz wyjąć z lodówki, drobno posiekać zimnym nożem, dodać do niego mąkę i szybko zagnieść (ciasto kruche nie lubi gniecenia). Ręce wcześniej schłodzić zimną wodą, strzepnąć ją. Masło nie powinno ogrzać się od dłoni, ponieważ tak zagniecione ciasto będzie twarde. Najlepiej połączy mąkę i tłuszcz mikser do ciast.

Uformować w prostokąt, włożyć w przecięty duży foliowy worek do zamrażania produktów i wsunąć do lodówki na przynajmniej 30 minut, najlepiej na 2-3 godziny (lub do zamrażalnika na 20 minut). Ciasto kruche można zostawić w lodówce na 4-5 dni, a nawet zamrozić.

Teraz, dosypując trochę mąki, ciasto trzeba rozwałkować do grubości 3 mm-5 mm (najlepiej w tym samym worku foliowym do zamrażania). Jeśli jest za mały to między 2 mocniejszymi foliami. Jeśli pieczemy ciasto o dużej powierzchni (np. blachy), to najlepiej jest je wałkować między 2 arkuszami papieru do pieczenia. Na dolnym łatwo przenieść ciasto, wtedy nie rwie się. Dobrze jest wałkować je butelką z zimną wodą wcześniej włożoną na kwadrans do zamrażalnika (nie zapomnieć o niej, bo pęknie, kiedy woda zamarznie!). Przy małej wprawie, zamiast wałkować ciasto, można przełożyć schłodzone ciasto na formę i szybko ją nim wylepić. Powinna być wysmarowana masłem, tylko lekko oprószona mąką lub wyłożona papierem do pieczenia. Przed pieczeniem ciasto o większej powierzchni (na tartę bez jajek, spód ciasta bez jajek) trzeba nakłuć widelcem, wtedy nie wybrzuszy się podczas pieczenia.

Wkładać do dobrze rozgrzanego piekarnika do temperatury 200°C-210°C. Pieczenie w niskiej temperaturze i w dłuższym czasie pogarsza jakość ciasta. Kruche ciasteczka piecze się przez 10-12 minut (aż brzegi zezłocą się), tarty bez jajek i spody ciast bez jajek przez 25-30 minut.

Rady

  1. Jeśli kruche ciasto przygotowywane jest w bardzo ciepłej kuchni lub w czasie upału, przed pieczeniem koniecznie włożyć je na 15 minut do lodówki, jeśli się mieści to do zamrażalnika.
  2. Jeśli chcemy wykorzystać ciasto do wypieku ciasta owocowego, to wierzch ciasta wysypać bułka tartą lub mielonymi orzechami, aby sok owoców nie wsiąkł w ciasto.  

Tarta bez jajek, cukru i mleka – przepis podstawowy na kruche ciasto bez drożdży, bez proszku do pieczenia, bez sody

Składniki
15 dag mąki pszennej orkiszowej
7 dag bezmlecznej margaryny z lodówki
1-2 łyżki zimnej wody
szczypta soli
forma o przekroju 26 cm, papier do pieczenia, ew. tłuszcz

Mąkę przesiać przez sito na posiekaną margarynę. Dodać sól i wodę, szybko zagnieść na gładkie ciasto. Wyłożyć nim formę, wykleić nim brzegi. Formę z ciastem włożyć do lodówki na 30 minut. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Ciasto w formie nakłuć widelcem, włożyć na środkową szynę do dobrze nagrzanego piekarnika i piec przez 20-25 minut (próba drewnianego patyczka).
Tartę bez jajek można wyłożyć owocami lub wędliną/rybą z warzywami.

Ciasteczka cynamonowe – kruche ciasteczka bez jajek, bez proszku do pieczenia, bez sody i bez drożdży

Składniki (50 sztuk)
10 dag migdałów 
25 dag mąki orkiszowej (typ 630)
20 dag masła z lodówki
8 dag cukru pudru
pół łyżeczki cynamonu
10 dag cukru pudru do posypania
blacha, papier do pieczenia, ew. tłuszcz
Migdały prażyć przez kilka minut na suchej gorącej patelni teflonowej. Ostudzić i drobno posiekać. Ciasto posiekać, przesiać na nie mąkę z cukrem i cynamonem, zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na części, rozpłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 20 minut. Włączyć piekarnik. Kawałki ciasta rozwałkować, wyciąć ciasteczka, ułożyć na blasze wyłożonej papierem. Wsunąć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C na środkową szynę. Piec przez 10 minut. Ciasteczka cynamonowe ostudzić, posypać cukrem pudrem.

Kruche ciasteczka orzechowe z imbirem, bez jajek, bez drożdży, bez proszku do pieczenia, bez sody

Składniki (45 sztuk)
22 dag mąki pszennej (mąki krupczatki)
10 dag masła
10 dag brązowego cukru
6 dag mielonych orzechów włoskich
1-2 łyżki wody
pół łyżeczki imbiru
Przygotować ciasto jak dla ciastek cynamonowych. Piec w temperaturze 180°C przez 8-10 minut. Ciasteczka orzechowe są gotowe, kiedy ich brzegi zezłocą się.

Kruche ciasteczka bez jajek i bez środków spulchniających można długo przechowywać w zamkniętej puszce.

Artykuły powiązane:
Udane wypieki mimo błędu. Jak upiec dobre ciasto?
Udane wypieki, mimo że zabrakło…

Porady nt. czym zastąpić jajko i inne uczulające składniki w różnych wypiekach i deserach znajdują się w artykułach Domowe wypieki, desery i smakołyki nie muszą uczulać oraz Udane wypieki mimo, że zabrakło… 

Przepisy na ciasta, ciasteczka bez drożdży i proszku do pieczenia i różnych uczulających składników na stronie Desery i wypieki.

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *