Udane wypieki mimo błędu. Jak upiec dobre ciasto?


Wypiek uda się, mimo że… 

Ciasto kruszy się podczas wyrabiania

  1. Zrobić dołek w mieszance, dodawać po 1 łyżce mleko i delikatnie zagniatać na gładkie ciasto.
  2. Mleko może zastąpić twarożek śmietankowy, jogurt, woda lub jajko.
  3. Zbyt długo wyrabiane ciasto pozostanie niestety zbyt kruche. Wtedy najlepiej jest je zużyć na kruszonkę (dodać trochę mielonych orzechów lub płatki owsiane – kruszonka będzie chrupiąca).

Ciasto nie jest gładkie mimo wyrabiania
Ciasto umieścić w misce, a miskę w ciepłej wodzie – teraz ciasto dokładnie wymieszać.

Ciasto przykleja się do wałka i powierzchni, na której jest wałkowane

  1. Zeskrobać resztki ciasta z wałka i dodać nieco więcej mąki do ciasta.
  2. Wałek włożyć do zamrażarki lub wałkować butelką napełnioną zimną wodą.
  3. Posypać mąką blat, papier lub folię, na której jest wałkowane oraz samo ciasto.

Drożdżowe ciasto przykleja się do rąk podczas wyrabiania
Dłonie posypać mąką lub zmoczyć w letniej wodzie.

Drożdżowe ciasto nie wyrasta
Ciężkie ciasto drożdżowe będzie lepiej rosło jeśli miskę z ciastem dokładnie przykryje się folią spożywczą i ciepłym ręcznikiem.

Forma okazała się za mała
Wylaniu się ciasta z formy podczas pieczenia można zapobiec wtykając w nie surowy krótki makaron. Na wszelki wypadek pod formę w piekarniku wstawić blachę.

Nie można rozwałkować kruchego ciasta
Ciastu często trzeba dać odpocząć godzinę lub dwie w lodówce. Następnie zagnieść ciasto ponownie, umieścić między dwoma arkuszami folii spożywczej i ostrożnie rozwałkować.

Nie można ubić białka jaja na sztywną pianę

  1. Dodać kilka kropli soku cytryny lub szczyptę soli.
  2. Jeśli ten sposób zawiedzie, na jakiś czas wstawić naczynie z białkiem do zamrażalnika i spróbować ponownie ubić.
  3. Z białka z resztkami żółtka i z białka ubijanego w mokrym lub tłustym naczyniu nigdy nie powstanie piana.

Surowe ciasto ma skrzepy

  1. Jeśli dodane jajko było zbyt zimne, ciasto, stale ucierając, rozgrzać w kąpieli wodnej.
  2. Na każde jajko w cieście dodać łyżkę mąki.

Orzechy zgorzkniały
Włożyć je do słoiczka z mlekiem i wstawić do lodówki na jakiś czas.

Suszone owoce zbyt wyschły

  1. Daktyle, rodzynki lub figi nawilżyć parą wodną (położyć na sitku na pojemniku z gorącą wodą i przykryć ) lub zalać niewielką ilością ciepłej wody.
  2. Owoce przełożyć do słoika, zalać chłodną wodą. Słoik zamknąć i włożyć do lodówki na jakiś czas.
  3. Rodzynki zalać rumem na noc lub ciepłą wodą z sokiem cytrynowym na pół godziny. Owoce zmiękną i można je użyć do pieczenia lub do deserów.

Artykuły powiązane:
Udane wypieki mimo błędu. Jak uratować ciasto?
Udane wypieki, mimo że zabrakło…
Czym zastąpić składnik w wypiekach?
Bezglutenowe wypieki udają się jeśli…

Kilka rad, dzięki którym wypiek bez glutenu będzie udany można przeczytać w artykule Pieczemy z mąką bezglutenową cz. 1.

Dalsze rady w przypadku błędu podczas gotowania w cyklu artykułów Szkoła gotowania. Jeszcze możesz uratować potrawę.

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *