Domowe przetwory z białej porzeczki bez cukru

Białe porzeczki bez cukru do słoików na zimę


Przepisy na dietetyczne przetwory z białej porzeczki na zimę: sok z porzeczki białej bez cukru, sok z białej porzeczki z czarną porzeczką bez cukru, kompot z białej porzeczki bez cukru i bez gotowania, kompot z białych porzeczek bez cukru, nalewka z białej porzeczki bez cukru na przeziębienie
Białe porzeczki zawierają dużo kwasów organicznych i pektyn, dlatego do słoików można wkładać przetwory z nich bez cukru. Owoce muszą być dojrzałe, zdrowe i czyste.

Sok z porzeczki białej bez cukru na zimę
Porzeczki przebrać, dobrze wypłukać, osączyć na sicie. Koniecznie zdjąć z szypułek, inaczej sok będzie miał posmak trawy. Przełożyć do emaliowanego lub szklanego garnka, zgnieść drewnianą pałką. Podgrzewać pod przykryciem na małym gazie. Białe porzeczki gotować tylko przez 5 minut, odstawić. Kiedy lekko przestudzą się, w rękach wycisnąć sok przez czyste płótno.
Sok z białej porzeczki podgrzać, a kiedy tylko zacznie wrzeć przelać do butelek lub do słoików. Wytrzeć brzegi, szybko zamknąć suchymi pokrywkami, wstawić do garnka z wrzącą wodą i podgrzewać przez 5 minut. Wyjąć z wody, słoiki postawić do góry dnem.

Sok z białej porzeczki z czarną porzeczką bez cukru na zimę
Dokładnie wypłukać dojrzałe i zdrowe owoce białej porzeczki, wyczesać z szypułek, wsypać do garnka i rozgnieść drewnianym tłuczkiem. Zalać przegotowaną i schłodzoną wodą (na 5 kg porzeczek potrzeba nie więcej niż litr wody). Przykryć i odstawić na 5 godzin. Po tym czasie wycisnąć sok ręcznie przez gazę lub czyste płótno. Aby sok miał ładny kolor na 1 kg owoców białej porzeczki dodać 1/2-1 szklanki czarnych porzeczek.
Otrzymany sok wlać do emaliowanego lub szklanego garnka, przykryć i ogrzewać do temperatury 90°C (sok zaczyna wrzeć). Zmniejszyć gaz, sok podgrzewać jeszcze przez 5 minut. Gorący sok z białych porzeczek przelać do wygotowanych słoików, wytrzeć brzegi, zakręcić szczelnie suchą pokrywką. Słoiki postawić do góry dnem do ostudzenia. Sok przechowywać z zimnej piwnicy.
Jeśli nie mamy zimnej piwnicy, gorący sok z białej porzeczki na zimę można utrwalić wkładając je do rondla z wodą o temperaturze 60°C. Wodę ze słoikami podgrzać do temperatury 85-90°C. Półlitrowe słoiki pasteryzować przez 10 minut, litrowe przez 15 minut. Słoiki wyjąć z wody postawić do góry dnem.
Dobra rada: sok z białych porzeczek można łączyć z sokiem z czerwonych porzeczek, malin, wiśni, truskawek albo kwaskowych jabłek. 

Kompot z porzeczki białej bez cukru i bez gotowania na zimę
Zdrowe, oczyszczone i dobrze wypłukane owoce wsypać do słoików, nie ugniatać. Przygotować słodką zalewę. Na 1,5 kg porzeczki potrzeba 0,5 l wody i świeży sok z pomarańczy (bez miąższu). Zagotować wodę z sokiem, schłodzić do temperatury pokojowej, a następnie zalać porzeczki w słoikach. Wytrzeć brzegi słoików, szczelnie zamknąć je. Słoiki  z porzeczkami stawić do rondla z wodą, podgrzewać najlepiej pod przykryciem. Kiedy woda zacznie falować kompot z białych porzeczek utrwalać jeszcze przez 5 minut.

Kompot z białych porzeczek bez cukru na zimę
Dojrzałe owoce dobrze wypłukać, odrzucić szypułki, przełożyć do emaliowanego lub szklanego garnka. Zalać wrzącą wodą, gotować na małym ogniu przez 10-15 minut. Wrzący kompot z białych porzeczek przelać do słoików. Wytrzeć brzegi słoików do sucha, słoiki szczelnie zakręcić suchymi nakrętkami i postawić do gry dnem. Tak przygotowanego kompotu z porzeczek nie trzeba utrwalać. Kompot z białych porzeczek bez cukru podaje się podczas infekcji z kaszlem, w czasie rekonwalescencji po przeziębieniu lub grypie, przy awitaminozie (braku witamin), w czasie ciąży, chorym na miażdżycę, reumatyzm

Nalewka z białej porzeczki bez cukru na przeziębienie, poprawę trawienia 
Składniki
litr soku z białych porzeczek
litr przegotowanej i ostudzonej wody
0,5 l wódki żytniej
ew. 2 łyżki płynnego delikatnego miodu
Owoce starannie przebrać, usunąć zepsute, liście i wszystkie zanieczyszczenia. Kilkakrotnie wypłukać, osuszyć na sicie. Zdjąć z szypułek, wsypać do słoja, rozgnieść drewnianą pałką i dodać alkohol. Słój zamknąć i postawić w szafce na tydzień. Po tym czasie odcedzić płyn, przelać do innego słoja, zamknąć go i wstawić do lodówki. Pozostałe białe porzeczki zalać wodą (można w niej rozpuścić miód), słoik zamknąć, tylko raz mocno wstrząsnąć. Następnego dnia przecedzić przez sitko wyłożone czystym płótnem lub złożoną gazą. Oba płyny połączyć i rozlać do butelek. Nalewkę przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Nalewką z porzeczki białej delektować się po 2-3 miesiącach, ma delikatny aromat.

Artykuły powiązane:

Domowe przetwory z białych porzeczek z cukrem. 

Biała porzeczka. Wartości odżywcze i przepisy terapeutyczne.  

Jak przygotować w domu zdrowe i smaczne przetwory na zimę? Podstawowe zasady.

Rady jak zamrażać białe porzeczki i inne owoce jagodowe, aby zachowały swoje wartości i wygląd można przeczytać w artykule Zamrażanie owoców jagodowych na zimę.

Spis przepisów na zdrowe domowe przetwory z owoców i warzyw, w tym przepisy na przetwory bez cukru, przepisy na przetwory bez octu można znaleźć na stronie Przetwory. 

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *