Domowy nawóz z pokrzywy

Rady jak zrobić i jak stosować nawóz z pokrzyw i oprysk z pokrzyw

Jakie są korzyści ze stosowania nawozu z pokrzywy pod roślinę i dolistnie? Jakie składniki ma nawóz z pokrzywy? Dla których roślin nawożenie pokrzywą jest pożyteczne, a dla których jest szkodliwe? Jak często podlewać rośliny gnojówką z pokrzyw? Jakie ilości nawozu wystarczą? Jak stosować zimny wyciąg z pokrzywy do oprysków? Przepisy: zimny wyciąg z pokrzywy do nawożenia, tradycyjna gnojówka z pokrzywy, gnojówka z pokrzywy z drożdżami piekarniczymi, gnojówka z pokrzywy z suchym chlebem…

Jakie są korzyści ze stosowania nawozu z pokrzywy?
Domowy nawóz z pokrzywy stosuje się na gleby słabe szczególnie wiosną, aby pobudzić w nich procesy biologiczne – rośliny zaczynają lepiej rosnąć, szybciej kwitną. Po nawiezieniu nawozem z pokrzywy rośliny lepiej zakorzeniają się, stają się bardziej odporne na choroby i atak niektórych szkodników. Pozytywny efekt stosowania gnojówki najszybciej widać na roślinach osłabionych, zwłaszcza po przesadzeniu. Po krótkim czasie stają się mocniejsze, ich liście nabierają zdrowego zielonego koloru. Gnojówka z pokrzywy zawiera związki humusowe, które przyciągają dżdżownice, a te poprawiają strukturę gleby. Zarówno zimny wyciąg z pokrzywy jak i gnojówka z pokrzywy nadają się do oprysków przeciwko chorobom i szkodnikom. Gnojówka przygotowana do opryskiwania upraw musi być dokładnie przefiltrowana i rozcieńczona, dlatego wygodniejsze jest przygotowanie zimnego wyciągu z pokrzywy.

Dobra rada: nierozcieńczoną gnojówką, nie tylko z pokrzywy, podlewa się stos kompostowy, aby przyspieszyć jego dojrzewanie.

W moim ogrodzie pokrzywa rośnie w różnych miejscach. Oczywiście dbam o to, aby nie rozrastała się nadmiernie. Zauważyłam, że w towarzystwie pokrzywy rośliny są silniejsze, krzewy i drzewa owocowe lepiej plonują a szkodniki nie atakują ich korzeni. W miejscu, gdzie wcześniej rosła pokrzywa, zawartość próchnicy wzrasta, więc są dodatkowe korzyści z nieusuwania jej w ogrodzie.

Domowy nawóz z pokrzywy uzyskuje się przez moczenie pociętej pokrzywy w wodzie. Delikatny wyciąg z pokrzywy czyli zupka pokrzywowa powstaje w ciągu 1-3 dni, natomiast „pokrzywówka” czyli gnojówka z pokrzywy w ciągu 2-3 tygodni. Gnojówka jest znacznie silniejszym nawozem i stosowana jest tylko do podlewania gleby wokół rośliny. Nawóz z pokrzywy jest przydatny dla prawie wszystkich roślin warzywnych, dla większości sadzonek i ziół, krzewów owocowych (szczególnie jagodowych), kwiatów i krzewów ozdobnych, a nawet roślin domowych i balkonowych. Jest przede wszystkim stymulatorem wzrostu, a wynik nawożenia jest szczególnie zauważalny, jeśli nawóz zastosuje się dla sadzonek i roślin słabych, opóźnionych we wzroście, z wyblakłymi liśćmi. Liście roślin po nawożeniu nabierają intensywnego zielonego koloru, a rośliny zagęszczają się.

Jakie składniki ma nawóz z pokrzywy?
Nawóz z pokrzywy wzbogaca glebę w związki humusowe, niezbędne składniki pokarmowe.
Pokrzywa zebrana wiosną dostarcza głównie duże ilości łatwo dostępnego azotu, zebrana latem zawiera mniej azotu, za to sporo krzemu, żelaza, wapnia, siarki, potasu, magnezu. Poza tym rośliny dostają sole fosforu, jod, mangan… Oprócz minerałów pokrzywa zawiera witaminy, kwasy organiczne, garbniki i fitoncydy. Wszystkie te związki mają pozytywny wpływ na wzrost i rozwój roślin, na ich wydajność oraz walory smakowe owoców. Do sporządzenia nawozu wykorzystuje się zarówno pokrzywę zwyczajną jak i drobniejszą pokrzywę żegawkę.

Dla których roślin nawożenie pokrzywą jest pożyteczne, a dla których jest szkodliwe? 
Nawóz z pokrzywy przeznaczony jest dla roślin rosnących zarówno w ogrodzie jak i na balkonie czy w domu. Dla ziół i kwiatów jednorocznych może być wystarczającym nawozem, ale warzywa, krzewy i drzewa potrzebują nawozów mineralnych.

Gnojówką z pokrzywy można wzmocnić:
większość warzyw, ale pomidory, cukinię, paprykę i kapustne trzeba koniecznie nawozić nawozami mineralnymi, a seler kompostem;
krzewy owocowe: porzeczki, maliny, jagoda kamczacka, szczególnie winogrona i truskawki nabierają aromatu i słodyczy;
krzewy i drzewa ozdobne;
kwiaty: dalie, geranie, róże, petunie, gazanie, pelargonie, piwonie, słoneczniki do zawiązywania pąków kwiatowych – mają zdrowszy wygląd, bujniej kwitną;
zioła;
trawnik

Nie nawozi się gnojówką z pokrzywy:
– agrestu,

– cebuli i czosnku,
– rzodkiewki,
– roślin strączkowych.
Sałata
podlewana gnojówką z pokrzywy jest bardziej podatna na zgniliznę twardzikową, a marchew i buraki wytwarzają bujne liście.

Jak często podlewać rośliny gnojówką z pokrzyw? Jakie ilości nawozu wystarczą?
Gnojówkę najlepiej stosować w dni pochmurne, po uprzednim podlaniu roślin czystą wodą. Wylewa się ją ostrożnie na glebę, aby nie pochlapać rośliny. Nie nawozi się roślin w upalne dni, ani kiedy jest susza!

Przy nawożeniu upraw gnojówką z pokrzyw prawdza się zasada: dla rozsad i młodych roślin nawóz sporządzony wg tradycyjnej receptury rozcieńcza się 20 częściami wody a dla starszych roślin i dobrze ukorzenionych 10 częściami wody.

Pomidory podlewam raz na 2 tygodnie w ilości około litra pod każdą roślinę. Stosuję gnojówkę od posadzenia rozsady do początku kwitnienia, ale dla pełnego odżywienia pomidorów należy ją łączyć z nawozami mineralnymi.

W przypadku ogórków pokrzywówkę można stosować przez cały sezon wegetacyjny raz na 2 tygodnie, począwszy od momentu posadzenia rozsady na grządkach. Zastosowanie gnojówki z pokrzywy powoduje zwiększenie wzrostu ogórków i poprawę ich smaku.

Krzewy oraz starsze, silnie rosnące rośliny nawożę nierozcieńczoną gnojówką na wiosnę raz w tygodniu.

Na nawożenie gnojówką bardzo dobrze reagują zioła: lubczyk podlewam od marca do sierpnia raz w miesiącu, a delikatniejsze zioła 2-3 razy w ciągu sezonu…

Róże podlewam gnojówką rozcieńczoną w stosunku 1:10 w ilości 3 l roztworu pod krzak. Jednoroczne kwiaty ogrodowe zasilam raz na 2 tygodnie. Pokrzywówką nie podlewam roślin ozdobnych podczas zawiązywania pąków kwiatowych i podczas kwitnienia, aby nie rozrastały się w zieloną masę.

Trawnik podlewa się gnojówką z pokrzywy rozcieńczoną 50 częściami wody.

Ponieważ nawóz z pokrzywy zawiera dużą dawkę azotu, należy stosować go z umiarem i całkowicie zaprzestać podlewania roślin w sierpniu, aby mogły przygotować się do okresu zimna.

Opryski z wyciągu z pokrzywy

Zimny wyciąg z pokrzywy jest stosowany do zwalczania szkodników na roślinach, takich jak mszyce, miseczniki i przędziorki. Ponieważ wzmacnia strukturę liści, stają się one twardsze i nieatrakcyjne dla szkodników. Ponadto gnojówka zawiera krzemionkę wzmacniającą tkankę rośliny oraz kwasy, które zabijają delikatne szkodniki.

Zimny wyciąg z pokrzywy do oprysków
Składniki:
2,5 l pociętej pokrzywy
2 l wody
Pokrzywę wrzucić do plastikowego wiadra, zalać wodą, wymieszać. Pokrzywa powinna być całkowicie zalana wodą, dlatego można obciążyć ją deseczką z kamieniem. Po 12 godzinach (najpóźniej po 24) przecedzić przez gęste sito. Odłowioną pokrzywę wrzucić do gnojówki albo na kompost.
Płyn wykorzystać od razu do profilaktycznych oprysków lub przeciw szkodnikom. Jeśli jest ich dużo, przygotować świeży wyciąg z pokrzywy i opryskać rośliny po 3 dniach od poprzedniego oprysku.

Wyciąg z pokrzywy jest skuteczny i nie pachnie!

Butelkę ze spryskiwaczem napełniam w 1/10 części dobrze przefiltrowaną gnojówką, resztę dopełniam czystą wodą. W chłodniejszy i pochmurny dzień spryskuję liście bylin, krzewów i róży (nigdy kwiaty!) zapobiegawczo lub kiedy są na nich mszyce, przędziorki, mączliki albo kiedy zaczyna je atakować mączniak, szara pleśń. Kilkakrotnie powtarzam oprysk, wtedy spali również nowo wyklute szkodniki.

Liście pomidora opryskuję dla wzmocnienia raz w miesiącu gnojówką rozcieńczoną czystą wodą w stosunku 1:20. Opryskiwanie przeprowadzam raz w miesiącu.

Dobra rada: aby usunąć chwasty można opryskać je nierozcieńczoną gnojówką. Zwłaszcza w słoneczny dzień ich liście zostaną szybko spalone.  

Przepisy na nawóz z pokrzywy: zimny wyciąg z pokrzywy i gnojówka z pokrzywy

Wyciąg z pokrzywy do nawożenia
Składniki:
1kg liści pokrzywy
10 l wody deszczowej lub odstanej z kranu
Wodę pokrzywową przygotowuje się kiedy jest mało czasu albo kiedy bardzo przeszkadza zapach gnojówki, bo woda pokrzywowa nie ma zapachu! Drobno pociętą pokrzywę wsypać do plastikowego pojemnika, zalać wodą, postawić w cieniu nie dłużej niż na na 3 dni. Najkorzystniejsza jest temperatura do 18°C, w wyższej zawartość szybciej zaczyna fermentować. Płyn przecedza się, rozcieńcza 5 częściami czystej wody i stosuje do podlewania roślin wiosną lub przelewa do szczelnie zamykanych pojemników plastikowych lub szklanych (nie metalowych) i robi zapas. Przechowuje się w zimnym i ciemnym miejscu (np. w piwnicy, w lodówce). Jeśli pojemniki nie są szczelne, wyciąg z pokrzywy zaczyna fermentować.

Tradycyjna gnojówka z pokrzywy
Składniki:
1 kg łodyg i liści świeżej pokrywy lub 20 dag suszonej
10 l zimnej wody (idealna jest deszczówka)

Jak zrobić gnojówkę z pokrzywy?
Zbieram pokrzywy, które rosną w ogrodzie albo w czystych miejscach, z dala od dróg i terenów przemysłowych. Najwartościowsza jest młoda pokrzywa, zanim zacznie kwitnąć. Z roślin trzeba strząsnąć zanieczyszczenia i owady, usunąć stare lub chore liście.
Starsze pokrzywy kroję nożem, młode rwę w dłoniach, przekładam do obszernego plastikowego pojemnika (nigdy do metalowego!). Pokrzywę zalewam zebraną wodą deszczową. Woda z kranu zawiera dużo jonów wapnia, który opóźnia fermentację.

Pojemnik stawiam w ustronnym, zacienionym miejscu, nigdy w nasłonecznionym, ponieważ gnojówka może się „przegrzać” i stracić właściwości. Pojemnik przykrywam luźno pokrywą, deską albo workiem z juty, żeby zapewnić dostęp powietrza. Zawartość mieszam dewnianym kijem do samego dna codziennie. Gnojówka powinna być dobrze natleniona. Nie mieszana masa nie fermentuje tylko pleśnieje! Gnojówka będzie fermentowała 2-3 tygodnie lub dłużej, jeśli jest zimno. Podczas fermentacji pokrzywa nieprzyjemnie pachnie amoniakiem. Garść popiołu wrzucona do wiadra częściowo pomoże rozwiązać problem.

Gnojówka jest gotowa, kiedy przestanie się pienić i nabierze ciemnego koloru. Łodygi pokrzywy nie rozkładają się, dlatego przed zastosowaniem gnojówkę lepiej przefiltrować. Nie rozłożone części roślin dodaję do kompostu.
Przed użyciem gnojówkę trzeba rozcieńczyć, aby nie poparzyła korzeni podlewanych roślin. Jeśli gnojówka dojrzewała w pojemniku do którego spadała deszczówka, rozcieńczanie nie jest konieczne. Nie przechowuję gnojówki z pokrzywy dłużej niż 4 tygodnie, ponieważ szybko traci składniki odżywcze.

Jak rozcieńczyć gnojówkę?
W przypadku opryskiwania rośliny roztwór filtruje się dokładnie, 1 część gnojówki rozcieńcza się 20 częściami wody. Przed wylaniem gnojówki na glebę pod roślinę rozcieńcza się ją 10 częściami wody. Do podlewania jarmużu rozcieńczam ją wodą w stosunku 1:1, do podlewania rozsad pomidorów dodaję 5 części wody.

Można też przygotować gnojówkę z dodatkiem składników. Na przykład pokrzywę łączy się ze zwykłymi drożdżami piekarniczymi (świeżymi lub suchymi), czerstwym pieczywem…

Gnojówka z pokrzywy z drożdżami piekarniczymi
Bardzo dobrze na wzrost roślin działa gnojówka z pokrzywy z drożdżami. Przygotowuje się rozczyn z drożdży świeżych lub suchych wg niżej zamieszczonych przepisów. Miesza się litr wcześniej przygotowanej gnojówki z pokrzywy z 200 ml rozczynu z drożdży, rozcieńcza się ok. 10 l czystej wody i używa do podlewania gleby pod wcześniej podlaną rośliną.

Rozczyn z drożdżami świeżymi do gnojówki z pokrzywy
Składniki:
max. 10 dag cukru
litr ciepłej wody (nagrzeje się w słońcu)
10 dag świeżych drożdży piekarskich
2 l zimnej wody

Drożdże rozdrobnić, wsypać do plastikowego wiadra, posypać cukrem, zalać ciepłą wodą. Dobrze wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Wiadro umieszcza się w ciepłym miejscu, a następnego dnia dodaje się zimną wodę.

Gnojówka z pokrzywy z drożdżami suchymi
Składniki:
1 dag suchych drożdży
2 łyżki cukru
2 l ciepłej wody
Drożdże i cukier wsypać do wiadra, zalać ciepłą wodą, mieszać, aż cukier całkowicie rozpuści się. Następnego dnia rozczyn dodaje się do gotowej gnojówki i rozcieńcza jak w opisie wyżej.

Gnojówka z pokrzywy z suchym chlebem
Składniki:
pokrzywa
suche pieczywo (piętki i skórki chleba, bułka tarta)
ew. drożdże
ciepła woda
Gnojówkę z pokrzywy z suchym chlebem używa się często do nawożenia ziemniaków.
Kawałki suchego pieczywa zalewa się ciepłą wodą do wysokości max. 3/4 wiadra (powstanie dużo piany), stawia w słonecznym miejscu. Niektórzy dodają niewielką ilość drożdży, żeby przyspieszyć fermentację. Po około 2 tygodniach, kiedy fermentacja całkowicie ustanie, gnojówkę można zastosować. Przed podlaniem roślin gnojówkę rozcieńcza się czystą wodą w stosunku 1 część gnojówki i 10 części wody. Gnojówka z pokrzywy z pieczywem wyjątkowo brzydko pachnie!

Do gnojówki z pokrzywy można również dodać piołun, łopian, mniszek lekarski, inne zioła i jednoroczne chwasty, aby wzbogacić nawóz w składniki pokarmowe.

Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *