Dietetyczne przetwory z truskawek

Domowe przetwory z truskawek bez cukru lub z miodem na zimę


Rady jak
przygotować zdrowe przetwory z truskawek bez cukru. Przepisy na dietetyczne przetwory z truskawek: truskawki w soku własnym bez cukru i bez gotowania, pasteryzowane; truskawki w soku bez cukru, bez gotowania, pasteryzowane; sok truskawkowy bez cukru i bez gotowania, pasteryzowany; dżem truskawkowy bez cukru; dżem z truskawek z miodem bez gotowania, dla dzieci na wzmocnienie odporności; przecier z truskawek bez cukru, pasteryzowany na zimę…
Dietetyczne przetwory z truskawek bez cukru przygotowuje się z truskawek o gęstym miąższu i mocno wybarwionych na czerwono. Powinno się wybrać dojrzałe i zdrowe truskawki, wypłukać je kilkakrotnie i dokładnie, ponieważ często są zanieczyszczone piaskiem. Piasek najlepiej usuwa się wsypując truskawki do dużego naczynia z wodą i zanurzając je całkowicie na 20-30 minut. Już po krótkim czasie piasek sam opada na dno. Po wymyciu truskawki przełożyć na sito. Z czystych i osuszonych truskawek zdejmuje się szypułki (przetwory z nimi smakowałyby trawą).

Najwięcej witamin i właściwości terapeutycznych zachowują przetwory z truskawek niegotowanych. Aby można było je dłużej przechować, trzeba zachować szczególną higienę: truskawki muszą być świeże i dojrzałe, całkowicie zdrowe, bez plam i uszkodzeń, całkowicie czyste. Słoiki i butelki myje się bardzo dokładnie, gotuje w wodzie przez kwadrans, wymyte i nieuszkodzone pokrywki gotuje się przez 30-60 sekund. Po przełożeniu przetworów z truskawek bez cukru do słoików wyciera się brzegi słoików do sucha, szczelnie zamyka suchymi pokrywkami. Następnie utrwala przez pasteryzację, tzn. słoiki wkłada się do rondla z wodą sięgającą do min. 2/3 wysokości słoików z domowymi przetworami. Ostudzone słoiki z truskawkami wstawia się do chłodnej wody, gorące do wody o temperaturze 60°C-70°C, aby nie obniżyć temperatury panującej w słoikach. Wodę podgrzewa się do zagotowania, następnie zmniejsza się gaz. Woda w której pasteryzuje się przetwory z truskawek bez cukru musi mieć temperaturę min. 85°C-90°C. Czas pasteryzacji przetworów z truskawek bez cukru w słoikach liczy się od momentu zawrzenia wody.

Dobra rada: przetwory na zimę przygotowuje się z późnych odmian truskawek. 

Przepisy na domowe przetwory z truskawek bez cukru na zimę

Truskawki w soku własnym bez cukru i bez gotowania, pasteryzowane na zimę
Truskawki wsypać do słoików po brzegi, słoiki stawić do rondla o szerokim dnie, wlać do niego letnią wodę do wysokości 3/4 słoików. Doprowadzić wodę do wrzenia. Zmniejszyć gaz do minimum, gotować pod przykryciem jeszcze przez godzinę. Podczas podgrzewania truskawki pokryją się własnym sokiem. Po tym czasie słoiki wyjąć, szybko wytrzeć ich brzegi i szczelnie zakręcić wygotowaną i suchą pokrywką. Słoiki z truskawkami w soku własnym postawić do góry dnem, okryć kocykiem i zostawić do powolnego studzenia się.
Dobra rada: truskawki można lekko przygniatać łyżką podczas gotowania, ale nie rozgniatać.

Truskawki w soku bez cukru, bez gotowania, pasteryzowane na zimę
Składniki
2 kg truskawek
400 ml świeżego soku truskawkowego lub porzeczkowego
Zdrowe, dojrzałe truskawki rozłożyć w słoikach, zalać gorącym sokiem truskawkowym (sok powinien tylko zawrzeć, nie powinien gotować się!). Wytrzeć brzegi słoików, zamknąć je suchymi pokrywkami. Słoiki z truskawkami wstawić do rondla, wlać do niego wodę o temperaturze około 60°C-70°C do wysokości przynajmniej 2/3 słoików, podgrzewać. Kiedy woda w rondlu zacznie lekko falować zmniejszyć gaz. Półlitrowe słoiki z truskawkami w soku pasteryzować 20 minut, litrowe przez 30 minut.
Dobra rada: sok ręcznie wycisnąć z owoców, wtedy przetwory lepiej przechowują się. Zamiast soku można użyć owoców przetartych przez sito.

Sok truskawkowy bez cukru i bez gotowania, pasteryzowany na zimę
Aby uzyskać 1 l soku potrzeba 1,5 kg świeżych truskawek i 150 ml przegotowanej i ostudzonej wody.
Do przygotowania soku wybiera się małe, mięsiste, intensywnie wybarwione truskawki. Duże truskawki, deserowe, nie są odpowiednie, ponieważ sok z nich nie jest tak pachnący i gęsty. Przygotowując sok z truskawek bez gotowania trzeba szczególnie zadbać o higienę. Osuszone na sicie truskawki wsypać do miski, rozgnieść drewnianą pałką. Miskę przykryć i odstawić na 3-4 godziny, aby sok miał lepszą jakość. Po tym czasie dodać wodę, wymieszać. Masę przelać na sito wyłożone wygotowanym białym płótnem lub sterylną, wielokrotnie złożoną gazą. Ręcznie wycisnąć sok; masę można wcześniej mieszając podgrzać do temperatury 60°C, wtedy sok łatwiej oddzieli się. Butelki (koniecznie z zamknięciem typu twist-off) z sokiem wstawia się do rondla, wlewa letnią wodę do wysokości 2/3 butelek i podgrzewa. Kiedy woda w rondlu zacznie lekko falować trzeba zmniejszyć gaz. Półlitrowe butelki podgrzewa się jeszcze przez 20 minut, litrowe przez 25 minut.
Dobra rada: przed przelaniem do butelek sok truskawkowy można podgrzewać w temperaturze 85°C-90°C przez 5 minut. Łatwiej zachować higienę przygotowując przetwory w słoikach. 

Dżem truskawkowy bez cukru na zimę
Składniki:
2,5 kg słodkich dojrzałych truskawek
duży strąk wanilii
5-6 łyżek soku z cytryny
Strąk wanilii przekroić wzdłuż, wyskrobać ziarna (wykorzystać je do ciasta, napojów lub sporządzenia domowego cukru waniliowego), strąk pokroić na grube kawałki i wymieszać w misce z truskawkami. Miskę przykryć, wstawić do lodówki na przynajmniej kilka godzin.
Po tym czasie wyjąć pokrojony strąk, truskawki wraz z sokiem przełożyć do garnka. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Ogień zmniejszyć, gotować przez pół godziny. Dodać sok z cytryny, gotować jeszcze przez 5-10 minut. Wrzący dżem z truskawek szybko przełożyć do słoików, wytrzeć ich brzegi, zamknąć suchymi pokrywkami. Postawić do góry dnem, otulić kocykiem, powoli studzić do następnego dnia. Dżem truskawkowy bez cukru przechowywać w lodówce lub utrwalić przez pasteryzację. Słoiki o pojemności 320 ml pasteryzować 5 minut, słoiki półlitrowe nie dłużej niż 10 minut.
Dobra rada: strąku wanilii lepiej nie gotować, ponieważ przetwory mogą mieć gorzki posmak.  

Dżem z truskawek z miodem bez gotowania, dla dzieci na wzmocnienie odporności
Składniki:
zdrowe dojrzałe truskawki
płynny miód o łagodnym smaku
Oczyszczone i osuszone truskawki zmielić, przetrzeć przez sitko. Na każdą szklankę przecieru daje się szklankę miodu, miesza drewnianą łyżką. Dżem z truskawek i miodu przełożyć do słoików wygotowanych i suchych, szczelnie zamknąć suchymi pokrywkami. Dżem z truskawek z miodem bez gotowania przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu.

Przecier z truskawek bez cukru, pasteryzowany na zimę
Aby uzyskać 1 kg przecieru z truskawek potrzeba 1,2 kg świeżych truskawek. Do przygotowania przecieru wybrać zdrowe, dojrzałe truskawki w jaskrawoczerwonym kolorze. Czyste owoce zmielić, przetrzeć przez sitko o drobnych oczkach.
Przecier przełożyć do słoików zostawiając kilka cm wolnego miejsca (przecier zwiększa objętość). Dokładnie wytrzeć brzegi słoików, szczelnie zamknąć suchymi pokrywkami. Wstawić do rondla z letnią wodą. Przecier z truskawek w słoikach półlitrowych podgrzewać przez 20 minut od momentu zagotowania się wody w rondlu.

Artykuły powiązane:

Domowe przetwory z truskawek z małą ilością cukru.  

Dietetyczny sok z truskawek.  

Przepisy na dietetyczny kompot z truskawek bez cukru lub z małą ilością cukru można przeczytać w artykule Zdrowy kompot z truskawek.

Rady jak mrozić jeżyny i inne owoce jagodowe, aby zachowały swoje wartości, kolor i kształt można przeczytać w artykule Zamrażanie owoców jagodowych na zimę.

Informacje o zasadach higieny zawarte są w artykule Jak przygotować w domu zdrowe i smaczne przetwory? Podstawowe zasady. 

Spis przepisów na zdrowe domowe przetwory z owoców i warzyw, w tym przepisy na przetwory bez cukru, przepisy na przetwory bez octu można znaleźć na stronie Przetwory. 

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *