Dietetyczne przetwory z truskawek

Domowe przetwory z truskawek bez cukru lub z miodem na zimę


Rady jak
przygotować zdrowe przetwory z truskawek bez cukru. Przepisy na dietetyczne przetwory z truskawek: truskawki w soku własnym bez cukru i bez gotowania, pasteryzowane; truskawki w soku bez cukru, bez gotowania, pasteryzowane; sok truskawkowy bez cukru i bez gotowania, pasteryzowany; dżem truskawkowy bez cukru; dżem z truskawek z miodem bez gotowania, dla dzieci na wzmocnienie odporności; przecier z truskawek bez cukru, pasteryzowany na zimę…
Dietetyczne przetwory z truskawek bez cukru przygotowuje się z truskawek o gęstym miąższu i mocno wybarwionych na czerwono. Powinno się wybrać dojrzałe i zdrowe truskawki, wypłukać je kilkakrotnie i dokładnie, ponieważ często są zanieczyszczone piaskiem. Piasek najlepiej usuwa się wsypując truskawki do dużego naczynia z wodą i zanurzając je całkowicie na 20-30 minut. Już po krótkim czasie piasek sam opada na dno. Po wymyciu truskawki przełożyć na sito. Z czystych i osuszonych truskawek zdejmuje się szypułki (przetwory z nimi smakowałyby trawą).

Najwięcej witamin i właściwości terapeutycznych zachowują przetwory z truskawek niegotowanych. Aby można było je dłużej przechować, trzeba zachować szczególną higienę: truskawki muszą być świeże i dojrzałe, całkowicie zdrowe, bez plam i uszkodzeń, całkowicie czyste. Słoiki i butelki myje się bardzo dokładnie, gotuje w wodzie przez kwadrans, wymyte i nieuszkodzone pokrywki gotuje się przez 30-60 sekund. Po przełożeniu przetworów z truskawek bez cukru do słoików wyciera się brzegi słoików do sucha, szczelnie zamyka suchymi pokrywkami. Następnie utrwala przez pasteryzację, tzn. słoiki wkłada się do rondla z wodą sięgającą do min. 2/3 wysokości słoików z domowymi przetworami. Ostudzone słoiki z truskawkami wstawia się do chłodnej wody, gorące do wody o temperaturze 60°C-70°C, aby nie obniżyć temperatury panującej w słoikach. Wodę podgrzewa się do zagotowania, następnie zmniejsza się gaz. Woda w której pasteryzuje się przetwory z truskawek bez cukru musi mieć temperaturę min. 85°C-90°C. Czas pasteryzacji przetworów z truskawek bez cukru w słoikach liczy się od momentu zawrzenia wody.

Dobra rada: przetwory na zimę przygotowuje się z późnych odmian truskawek. 

Przepisy na domowe przetwory z truskawek bez cukru na zimę

Truskawki w soku własnym bez cukru i bez gotowania, pasteryzowane na zimę
Truskawki wsypać do słoików po brzegi, słoiki stawić do rondla o szerokim dnie, wlać do niego letnią wodę do wysokości 3/4 słoików. Doprowadzić wodę do wrzenia. Zmniejszyć gaz do minimum, gotować pod przykryciem jeszcze przez godzinę. Podczas podgrzewania truskawki pokryją się własnym sokiem. Po tym czasie słoiki wyjąć, szybko wytrzeć ich brzegi i szczelnie zakręcić wygotowaną i suchą pokrywką. Słoiki z truskawkami w soku własnym postawić do góry dnem, okryć kocykiem i zostawić do powolnego studzenia się.
Dobra rada: truskawki można lekko przygniatać łyżką podczas gotowania, ale nie rozgniatać.

Truskawki w soku bez cukru, bez gotowania, pasteryzowane na zimę
Składniki
2 kg truskawek
400 ml świeżego soku truskawkowego lub porzeczkowego
Zdrowe, dojrzałe truskawki rozłożyć w słoikach, zalać gorącym sokiem truskawkowym (sok powinien tylko zawrzeć, nie powinien gotować się!). Wytrzeć brzegi słoików, zamknąć je suchymi pokrywkami. Słoiki z truskawkami wstawić do rondla, wlać do niego wodę o temperaturze około 60°C-70°C do wysokości przynajmniej 2/3 słoików, podgrzewać. Kiedy woda w rondlu zacznie lekko falować zmniejszyć gaz. Półlitrowe słoiki z truskawkami w soku pasteryzować 20 minut, litrowe przez 30 minut.
Dobra rada: sok ręcznie wycisnąć z owoców, wtedy przetwory lepiej przechowują się. Zamiast soku można użyć owoców przetartych przez sito.

Sok truskawkowy bez cukru i bez gotowania, pasteryzowany na zimę
Aby uzyskać 1 l soku potrzeba 1,5 kg świeżych truskawek i 150 ml przegotowanej i ostudzonej wody.
Do przygotowania soku wybiera się małe, mięsiste, intensywnie wybarwione truskawki. Duże truskawki, deserowe, nie są odpowiednie, ponieważ sok z nich nie jest tak pachnący i gęsty. Przygotowując sok z truskawek bez gotowania trzeba szczególnie zadbać o higienę. Osuszone na sicie truskawki wsypać do miski, rozgnieść drewnianą pałką. Miskę przykryć i odstawić na 3-4 godziny, aby sok miał lepszą jakość. Po tym czasie dodać wodę, wymieszać. Masę przelać na sito wyłożone wygotowanym białym płótnem lub sterylną, wielokrotnie złożoną gazą. Ręcznie wycisnąć sok; masę można wcześniej mieszając podgrzać do temperatury 60°C, wtedy sok łatwiej oddzieli się. Butelki (koniecznie z zamknięciem typu twist-off) z sokiem wstawia się do rondla, wlewa letnią wodę do wysokości 2/3 butelek i podgrzewa. Kiedy woda w rondlu zacznie lekko falować trzeba zmniejszyć gaz. Półlitrowe butelki podgrzewa się jeszcze przez 20 minut, litrowe przez 25 minut.
Dobra rada: przed przelaniem do butelek sok truskawkowy można podgrzewać w temperaturze 85°C-90°C przez 5 minut. Łatwiej zachować higienę przygotowując przetwory w słoikach. 

Dżem truskawkowy bez cukru na zimę
Składniki:
2,5 kg słodkich dojrzałych truskawek
duży strąk wanilii
5-6 łyżek soku z cytryny
Strąk wanilii przekroić wzdłuż, wyskrobać ziarna (wykorzystać je do ciasta, napojów lub sporządzenia domowego cukru waniliowego), strąk pokroić na grube kawałki i wymieszać w misce z truskawkami. Miskę przykryć, wstawić do lodówki na przynajmniej kilka godzin.
Po tym czasie wyjąć pokrojony strąk, truskawki wraz z sokiem przełożyć do garnka. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Ogień zmniejszyć, gotować przez pół godziny. Dodać sok z cytryny, gotować jeszcze przez 5-10 minut. Wrzący dżem z truskawek szybko przełożyć do słoików, wytrzeć ich brzegi, zamknąć suchymi pokrywkami. Postawić do góry dnem, otulić kocykiem, powoli studzić do następnego dnia. Dżem truskawkowy bez cukru przechowywać w lodówce lub utrwalić przez pasteryzację. Słoiki o pojemności 320 ml pasteryzować 5 minut, słoiki półlitrowe nie dłużej niż 10 minut.
Dobra rada: strąku wanilii lepiej nie gotować, ponieważ przetwory mogą mieć gorzki posmak.  

Dżem z truskawek z miodem bez gotowania, dla dzieci na wzmocnienie odporności
Składniki:
zdrowe dojrzałe truskawki
płynny miód o łagodnym smaku
Oczyszczone i osuszone truskawki zmielić, przetrzeć przez sitko. Na każdą szklankę przecieru daje się szklankę miodu, miesza drewnianą łyżką. Dżem z truskawek i miodu przełożyć do słoików wygotowanych i suchych, szczelnie zamknąć suchymi pokrywkami. Dżem z truskawek z miodem bez gotowania przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu.

Przecier z truskawek bez cukru, pasteryzowany na zimę
Aby uzyskać 1 kg przecieru z truskawek potrzeba 1,2 kg świeżych truskawek. Do przygotowania przecieru wybrać zdrowe, dojrzałe truskawki w jaskrawoczerwonym kolorze. Czyste owoce zmielić, przetrzeć przez sitko o drobnych oczkach.
Przecier przełożyć do słoików zostawiając kilka cm wolnego miejsca (przecier zwiększa objętość). Dokładnie wytrzeć brzegi słoików, szczelnie zamknąć suchymi pokrywkami. Wstawić do rondla z letnią wodą. Przecier z truskawek w słoikach półlitrowych podgrzewać przez 20 minut od momentu zagotowania się wody w rondlu.

Artykuły powiązane:

Domowe przetwory z truskawek z małą ilością cukru.  

Dietetyczny sok z truskawek.  

Przepisy na dietetyczny kompot z truskawek bez cukru lub z małą ilością cukru można przeczytać w artykule Zdrowy kompot z truskawek.

Rady jak mrozić jeżyny i inne owoce jagodowe, aby zachowały swoje wartości, kolor i kształt można przeczytać w artykule Zamrażanie owoców jagodowych na zimę.

Informacje o zasadach higieny zawarte są w artykule Jak przygotować w domu zdrowe i smaczne przetwory? Podstawowe zasady. 

Spis przepisów na zdrowe domowe przetwory z owoców i warzyw, w tym przepisy na przetwory bez cukru, przepisy na przetwory bez octu można znaleźć na stronie Przetwory. 

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *