Bezglutenowe wypieki z gryki, skrobi i migdałów

Dieta bezglutenowa. Przepis na ciasto i ciasteczka bez drożdży, bez proszku do pieczenia i bez sody 


Przepis na:
– bezglutenowe ciasteczka orzechowe z gryki – ciasteczka bez jajek;
– gryczane ciasto z owocami;
– szwajcarskie bezglutenowe ciasto czekoladowe;
– biszkopt na migdałach ze skrobią.
Szybkie bezglutenowe ciasto i ciasteczka można podać nie tylko osobom uczulonym na gluten, lecz również zdrowym domownikom, gościom i jako urozmaicenie menu na Wigilię i święta. 

Orzechowe ciasteczka z mielonej gryki i orzechów, ciasteczka bez jajek (przepis podstawowy)

ciastka_grykaSkładniki
15 dag niepalonej gryki lub mąki gryczanej
3 łyżki słodzonego soku z czarnego bzu lub ze świeżo startego czerwonego buraka 
3 dag masła (można zrezygnować i dać więcej soku)
50 orzechów laskowych
ew. szczypta ziaren wanilii
Grykę zmielić. Orzechy podprażyć na suchej patelni, aż nabiorą złocistego koloru. Ostudzić i drobno posiekać lub zmielić. Sok podgrzać w rondelku i rozpuścić w nim masło. Wszystkie składniki szybko zagnieść i odstawić przykryte na 45 minut. Porcje ciasta nałożyć do otworów w blasze do pieczenia ciastek i ugnieść, ponieważ ciasto jest suche. Blachę włożyć do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 175°C. Piec na najwyższej półce przez 20 minut. Orzechowe ciasteczka bez jajek  mają oryginalny zaskakujący smak.
Rada: Jeżeli gryka jest drobno zmielona trzeba dodać więcej soku.

Ciasto z owocami z mielonej gryki lub z mąki gryczanej

Składniki (8 porcji)
13 dag bardzo drobno mielonej świeżej niepalonej gryki lub czystej mąki gryczanej
3 dag masła (zamiast masła daję domowy sok z czerwonej porzeczki)
1 jajko
płaska łyżka cukru 
wanilia (nie koniecznie)
15 dag jabłek
15 dag gruszek
5 dag migdałów, mielonych lub siekanych
2-3 łyżki soku z cytryny
ew. cukier puder do posypania

forma 22 cm x 9 cm
masło do natłuszczenia formy i papier do pieczenia

Ciasto_bez_glutenu_z_gryki_i_owocow
Mąkę, rozpuszczone masło, jajko, wanilię i cukier wymieszać i zagnieść. Przykryć, wstawić do lodówki na min. 30 minut. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy wyłożonej papierem, przygnieść ręką, podnieść jego brzeg na wysokość ok. 2-3 cm.
Umyć owoce, pokroić w kostkę (2 cm x 2 cm), skropić sokiem z cytryny, a następnie ułożyć na powierzchni ciasta. Migdały rozłożyć na owoce. Umieścić formę w nagrzanym do temperatury 175°C-180°C piekarniku i piec przez około 30 minut.
Gryczane ciasto owocowe ma oryginalny orzechowy smak.
Rada: Jeśli owoce nie są słodkie, zamiast cukru pudru można przed pieczeniem dodać do nich drobno krojone daktyle, rodzynki lub figi.

Szwajcarskie bezglutenowe ciasto czekoladowe ze skrobi

Składniki
10 dag gorzkiej czekolady
2 łyżki wody
2 płaskie łyżki masła
15 dag cukru
3 żółtka
8 łyżek skrobi kukurydzianej lub 4 pełne łyżki skrobi ziemniaczanej
3 białka jaj
tłuszcz do formy
mikser, forma długości ok. 20 cm, papier do pieczenia

Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę (masło i jaja wyjąć wcześniej z lodówki). Oddzielić ostrożnie białko od żółtka. Białko wstawić do lodówki.
Roztopić czekoladę z wodą w rondelku na małym ogniu. Dodać masło i mieszać aż powoli stopnieje. Ostudzić nieco. Cukier i żółtka utrzeć na puch w misce, dodać masę czekoladową i połączyć. Dosypać skrobię przez sitko i całość wymieszać. Ubić sztywną pianę z białek w suchym naczyniu i ostrożnie wmieszać ją w pozostałe składniki. Formę natłuścić i wyłożyć papierem. Wlać do niej masę. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec na najniższym poziomie przez 50 minut. Ostudzone bezglutenowe ciasto czekoladowe można ozdobić śmietaną, migdałami, orzechami i owocami jagodowymi. Czekoladowe ciasto bezglutenowe na skrobi jest wyjątkowo puszyste.
Rada: Bezglutenowe ciasto powinno się szybko wkładać do piekarnika żeby zachowało swoją puszystość i miękkość. 

Biszkopt ze skrobi kukurydzianej i migdałów przepis podstawowy

Składniki
3 jajka
2-3 łyżki domowego cukru waniliowego
szklanka mielonych migdałów
pełna łyżeczka skrobi kukurydzianej
tłuszcz do formy
forma o średnicy 26 cm, papier do pieczenia

Włączyć piekarnik. Ubić jaja z cukrem na puszystą masę (cukier musi się całkowicie rozpuścić). Skrobię przesiać przez sitko prosto na masę i posypać ją mielonymi migdałami. Całość delikatnie wymieszać. Formę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.
Formę włożyć do nagrzanego piekarnika o temperaturze 175°C i piec 25-30 minut. Pod koniec pieczenia migdałowego biszkoptu można zrobić próbę wykałaczką. Formę wyjąć i postawić do góry dnem na kratce, aby ciasto bezpiecznie „wyszło”. Na wierzch papieru do pieczenia położyć na kilka minut lekko wilgotny płócienny kuchenny ręcznik. Kiedy biszkopt ostygnie, ostrożnie odkleić papier.
Na biszkopt można położyć pokrojone w plasterki ulubione owoce, domowy budyń lub dżem, domową masę z twarogu. Całość udekorować ulubionymi dodatkami nie zawierającymi glutenu.

Smacznego!

Artykuły powiązane:
Pieczemy z mąką bezglutenową.
Bezglutenowe wypieki udają się, jeśli…

Przepisy kulinarne na bezglutenowe i dietetyczne wypieki są zebrane na stronie Desery i wypieki.


Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *