Łatwe dietetyczne ciasta owocowe bez drożdży i środków spulchniających

Ciasto owocowe bez drożdży, bez proszku do pieczenia i bez sody


Rady jak piec ciasto owocowe. Przepisy kulinarne na dietetyczne ciasto owocowe dla osób z nadwagą i otyłością: jabłecznik, owocowe ciasto z mąki gryczanej i twarogu


Jak piec ciasto owocowe? 

 

  1. Do wypieku ciasta owocowego powinno się używać tylko dojrzałych owoców, które mają ustalony smak i nie puszczą zbyt dużo soku. Owoce z puszki najpierw położyć na sitku, aby osuszyć je z syropu.
  2. Połówki kwaśnych owoców (śliwek, moreli) na cieście można posypać cienką warstwą cukru pudru lub położyć na nie kostki cukru jeszcze przed włożeniem go do piekarnika.
  3. Krojone lub drobne suszone owoce warto obtoczyć cienką warstwą mąki przed dodaniem ich do surowego ciasta, aby nie opadły na jego spód.
  4. Jeśli na wierzchu upieczonego spodu mają być rozłożone owoce, wierzch najpierw posmarować cienką warstwą dżemu z moreli, aby sok z owoców nie wsiąkał w ciasto.
  5. Ciasto owocowe najlepiej smakuje, kiedy jest jeszcze lekko ciepłe.
  6. Ciasto owocowe koniecznie przechowywać w lodówce.  Przed podaniem wyjąć wcześniej, aby ogrzało się, wtedy ma lepszy aromat i smak.


Przepis na dietetyczne ciasto owocowe z mąki pszennej lub z mąki gryczanej bez drożdży i bez proszku do pieczenia

 

Niskokaloryczny_jablecznikDietetyczny jabłecznik
Składniki
7 dag masła lub margaryny do pieczenia
4 jaja (klasa M)
płaska łyżeczka cukru
10 dag mąki pszennej uniwersalnej lub pełnoziarnistej* 
5 dag płatków owsianych błyskawicznych
5 jabłek, najlepiej kwaśnych
2-3 łyżki wody lub soku z cytryny albo pomarańczy
tortownica o przekroju 24 cm, papier do pieczenia

*Sprawdza się też mieszanka 8 dag mąki tortowej i 2 dag otrębów pszennych.

Składniki postawić w ciepłej kuchni na przynajmniej godzinę. Włączyć piekarnik na 200°C. Jabłka obrać cienko, wyciąć twarde części, pokroić w grubsze plastry. Skropić sokiem, aby nie ciemniały. Jaja i cukier ubić w sporej misce, aż masa będzie jasna, dodać miękkie pokrojone masło i zmiksować na puch. Do miski przesiać przez sitko mąkę, dodać płatki. Składniki wymieszać mikserem. Formę wyłożyć przyciętym papierem do pieczenia. Do formy wylać ciasto, na wierzchu ułożyć kawałki jabłek. Ciasto wstawić głęboko do dobrze nagrzanego piekarnika na średnią szynę, zamknąć drzwiczki i obniżyć temperaturę do 180°C. Piec przez 40-45 minut. Po tym czasie wkłuć drewnianą wykałaczkę – jeśli ciasto nie przykleja się do niej, to znaczy, że jabłecznik jest dobrze upieczony. Postawić na kratce, zdjąć obręcz.
Rada: Płatki można zmielić mikserem na mąkę, wtedy ciasto będzie bardziej puszyste. Nie jest to jednak konieczne. Do tego typu ciasta owocowego można dodać inne twarde owoce sezonowe.

Dietetyczne ciasto owocowe z mąki gryczanej i twarogu, bez tłuszczu
Niskokaloryczne_ciasto_owocoweSkładniki
3 jaja (klasa M)
25 dag twarogu
0,3 l mleka
pełna łyżeczka cukru
18 dag mąki gryczanej
40-50 dag owoców (słodkie jabłka lub gruszki, rabarbar) 
okrągła forma o średnicy 22 cm-24 cm lub dwie nieduże keksówki, papier do pieczenia
Składniki wyjąć z lodówki na około godzinę przed rozpoczęciem pracy. Oddzielić białka jaj od żółtek do małych słoiczków, zakręcić. Białka wstawić do lodówki, żółtka zostawić w ciepłej kuchni. Włączyć piekarnik na 200°C. Jabłka i rabarbar wymyć, obrać ze skórki. Obciąć końce rabarbaru, łodyżki pokroić w paski o grubości 1-2 cm. Odrzucić twarde części jabłek, miąższ pokroić w niedużą kostkę. Twaróg rozgnieść widelcem w misce, dodać mleko, żółtka i cukier (zostawić łyżkę cukru do ubicia piany z białek). Wymieszać. Do miski wsypać mąkę gryczaną, całość zmiksować. Ciasto nie będzie gładkie, może mieć małe grudki twarogu. Dodać rabarbar i jabłka,  wymieszać. Ubić pianę z zimnych białek i łyżki cukru, nałożyć ją na ciasto i wmieszać łyżką. Formę można cienko natłuścić masłem, koniecznie wyłożyć przyciętym papierem. Wylać ciasto, formę wstawić do nagrzanego piekarnika na średnią szynę, zamknąć drzwiczki i obniżyć temperaturę do 180°C. Piec przez 45-50 minut. Wkłuć drewnianą wykałaczkę, żeby sprawdzić, czy ciasto jest dobrze upieczone. Jeśli ciasto jest mocno wilgotne, przestawić na kratkę na sam dół piekarnika i piec przez 10 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i postawić na kratce do ostudzenia.
Ciasto owocowe z mąki gryczanej z dodatkiem twarogu jest miękkie i ma oryginalny smak.
Rada: Warto użyć 3 części rabarbaru i 2 części jabłek. Najsmaczniejsze są czerwone łodygi rabarbaru.

 

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *