Udane wypieki mimo błędu. Jak uratować ciasto?


Ciasto można uratować, mimo że… 

Wierzch ciasta zbyt szybko brązowieje podczas pieczenia

  1. Przykryć go papierem do pieczenia lub folią do pieczenia (wyciąć odpowiednio do kształtu formy).
  2. Wstawić do piekarnika żaroodporny pojemnik z zimną wodą.
  3. Jeśli ciasto przypaliło się, można zeskrobać ciemne miejsca tarką lub nożem, następnie udekorować ciasto np. cukrem pudrem, posypką lub polewą czekoladową.

Nie wiadomo, czy ciasto się upiekło

  1. Pomoże „próba suchego patyczka” – głęboko nakłuć ciasto wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu na drewnie jest mokre ciasto, to znaczy, że trzeba je jeszcze (krótko) piec. Jeśli spód jest niedopieczony, dopiec ciasto na niższym poziomie. Do próby nie nadaje się makaron spaghetti ani drut.
  2. Biszkopt i niskie ciasta pieczone na blasze wystarczy lekko nacisnąć palcem – ciasto jest upieczone, jeśli lekko poddaje się naciskowi i nie pozostaje w nim wgniecenie.
  3. Ciasto drożdżowe i ciasto serowo-olejowe powinny mieć złoto-żółte brzegi i suchy spód.
  4. Chleb po opukaniu spodu powinien wydać pusty dźwięk.

Nie można wyjąć upieczonego ciasta z formy

Ciasto w formie dobrze schłodzić. Kiedy forma i ciasto zupełnie ostygną, ciasto ostrożnie podważyć nożem przy krawędzi formy. Jeśli ciasto nadal tkwi mocno w formie, owinąć całą formę ręcznikiem kuchennym zmoczonym w lodowatej wodzie i zostawić.

Ciasteczka są zbyt suche i twarde
Pozostawić je na kilka dni w szczelnie zamkniętym słoiku z kilkoma plasterkami jabłek. Pochłoną wilgoć z jabłek i zmiękną. Jabłka wymienić po jakimś czasie, żeby nie spleśniały.

Ciasto jest niedopieczone i wystygło
Niedopieczonego ciasta, które wystygło, nie można dopiec. Można przekroić je na pół, wykroić łyżeczką surowe miejsca, włożyć w nie bitą śmietanę lub budyń, krem czy marmoladę. Ciasto „złożyć”, całe pokryć bitą śmietaną posypaną np. mielonymi orzechami, aby dobrze zatuszować miejsce przecięcia.

Ciasto biszkoptowe nierówno wyrosło

Jeszcze ciepłe ciasto wyjąć z formy i położyć na 15 minut na desce. Po tym czasie biszkopt włożyć je do formy – powierzchnia ciasta będzie idealnie gładka.

Ciasto biszkoptowe pękło

  1. Szczeliny ciasta na spód tortu posmarować białkiem jaja. Po wyschnięciu białka nałożyć bitą śmietanę lub krem.
  2. Podobnie można postąpić kiedy popęka ciasto na roladę, strucla, pieczone lub smażone w głębokim tłuszczu pierogi lub pączki. Po wyschnięciu białka biszkopt pokryć glazurą lub polewą.

Ciasto biszkoptowe pokruszyło się
Ciasto wykorzystać do deserów np. tiramisu, albo nasączyć rumem i utoczyć kulki z siekanymi orzechami i suszonymi owocami.

Ciasto piaskowe jest zbyt suche

  1. Ciasto nakłuć głęboko drutem do dziergania i skropić likierem, kawą lub sokiem owocowym ( np. z cytryny, pomarańczy lub jabłka). Postawić na godzinę – ciasto wchłonie płyn i będzie wilgotne.
  2. Jeśli ciasto nie ma glazury, wystarczy posmarować wierzch mlekiem i wstawić na kilka minut do piekarnika nagrzanego do 50ºC.

Ciasto piaskowe jest w środku prawie surowe
Dalsze pieczenie nie pomoże – trzeba wyciąć nieupieczone warstwy ciasta, a resztę napełnić dżemem, budyniem, czekoladą, kremem…

Ciasto piernikowe zbyt mocno przylega do blachy

  1. Jeszcze ciepłą blachę położyć do góry dnem i przykryć ręcznikiem nasączonym bardzo zimną wodą.
  2. Zeskrobać ciasto, większe kawałki pokryć lukrem, małe pokruszone kawałki serwować z jogurtem jako deser.

Ciasto kruszy się podczas krojenia
Krojąc używać noża jak piłę (nie naciskać nożem na ciasto).

Sernik popękał
Nieduże pęknięcia w serniku zakryje polewa czekoladowa z płatkami migdałowymi lub lukier. Większe można ukryć pod bitą śmietaną.

Bita śmietana przykleja się do noża podczas krojenia

Do wysokiego naczynia nalać gorącą wodę i zanurzyć w nim ostry nóż. Naczynie postawić na stole obok ciasta/tortu i zanurzać nóż w wodzie przed każdym nacięciem.

Krem zawiera grudki żelatyny

Podgrzać krótko energicznie mieszając. Jeśli grudki nie rozpuszczą się, przetrzeć kremową masę przez sito.

Krem maślany ścina się

  1. Krem podgrzać krótko w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, następnie dokładnie ubić.
  2. Stopniowo dodając 5 dag oleju kokosowego (w płynie) energicznie ubijać masę. Ubity krem koniecznie wstawić do lodówki.

Krem maślany na torcie przykleja się do noża podczas krojenia

Nóż posmarować olejem kokosowym.

Lukier jest zbyt rzadki i nieszczelnie pokrywa ciasto

Dodać kilka kropel białka jaja i wymieszać.

Lukier nie rozprowadza się równomiernie na powierzchni ciasta

Dodać do lukru łyżeczkę masła i wymieszać.

Lukier nie trzyma się ciasta

Zeskrobać resztki z ciasta, podgrzać dżem morelowy i posmarować nim wierzch ciasta. Pozostawić, aby dobrze wysechł. Teraz posmarować lukrem.

Marcepan do dekoracji wysechł i popękał

Marcepan owinąć na około 2 godziny w ściereczkę zwilżoną niewielka ilością wody. Po tym czasie marcepan powinien na tyle zmięknąć, aby można go było uformować.

Piernik jest zbyt twardy

Pozostawić go na kilka dni w szczelnie zamkniętym słoiku z kilkoma plasterkami jabłek. Pochłonie wilgoć z jabłek i zmięknie. Jabłka wymienić po jakimś czasie, żeby nie spleśniały.

Piętra tortu przesuwają się podczas pokrywania polewą

Blaty tortu ustabilizować wbijając w nie surowe nitki  makaronu spaghetti lub patyczki do szaszłyków.

Polewa karmelowa podczas krojenia przykleja do noża

Nóż posmarować masłem.

Polewa czekoladowa nie jest gładka

Dodać łyżkę jogurtu, masła lub oleju kokosowego i wymieszać dokładnie.

Polewa nie lśni, jest matowa

Spryskać lub pomalować ją koniakiem.

Polewa nie rozprowadza się równomiernie na powierzchni ciasta

Dodać do polewy łyżeczkę masła i wymieszać. Dodanie masła powoduje także, że polewa nie popęka podczas krojenia.

Polewa nie trzyma się ciasta

Zeskrobać resztki z ciasta, podgrzać dżem morelowy i posmarować nim wierzch ciasta. Pozostawić, aby dobrze wysechł. Teraz posmarować polewą czekoladową.

Polewa pęka podczas krojenia

Do wysokiego naczynia nalać gorącą wodę i zanurzyć w nim ostry nóż. Naczynie postawić na stole obok ciasta/tortu i zanurzać nóż w wodzie przed każdym nacięciem.

Polewa ścieka po cieście

Jest zbyt gorąca i trzeba trochę odczekać.

Śmietana nie da się ubić

Przełożyć śmietanę do metalowego pojemnika i schłodzić w lodówce. Spróbować ubić ją najpierw na najniższych obrotach (przez minutę), następnie szybciej, aż cukier całkowicie rozpuści się (nawet przez 10 minut).

 

Artykuły powiązane:
Udane wypieki mimo błędu. Jak upiec dobre ciasto?
Udane wypieki, mimo że zabrakło…
Czym zastąpić składnik w wypiekach?
Bezglutenowe wypieki udają się jeśli…

Kilka rad, dzięki którym wypiek bez glutenu będzie udany można przeczytać w artykule Pieczemy z mąką bezglutenową cz. 1.

Dalsze rady w przypadku błędu w gotowaniu w cyklu artykułów Szkoła gotowania. Jeszcze możesz uratować potrawę.

Dodaj do zakładek permalink.

9 odpowiedzi na „Udane wypieki mimo błędu. Jak uratować ciasto?

  1. Kfadrat mówi:

    Blondie w/g przepisu Gordona Ramseya (modyfikacją moją jest 50g masła mniej-nie miała wpływu na efekt końcowy a jest mniej tłuste). Czwarte z rzędu, w przeciągu 3 dni, ciasto nie spełnia moich oczekiwań, próbowałem pieczenia od 170 do 190 stopni, termoobieg i góra-dół, 25-40 min, zawsze w środku jest surowe a nie wilgotne a góra mocno spieczona. Co ciekawe próby patyczkowe pokazują, ze ciasto jest „suche”. Przeprowadziliśmy się i mamy nowy piekarnik. Nic mi w nim nie wychodzi ani ciasta ani chleb. To ustrojstwo ma dziury w tylnej ścianie, w niekontrolowany sposób ogrzewając wypieki co szczególnie widac przy termoobiegu (przypalają się np. skrajnie ułożone na blasze bułeczki czy rogaliki). Ja juz nie potrafię piec czy zdarzyły się w Pani przypadku „niesforne” piekarniki?

    • Mama Dobra Rada mówi:

      Każdy piekarnik trzeba wyczuć, czasem „oswajanie” go trwa długo. Jeśli w przepisie temperatura jest podana dla obu grzałek, to chcąc zastosować termoobieg, temperaturę obniża się o 20°C-25°C i zachowuje podany czas pieczenia. Może się zdarzyć, że piekarnik nie nagrzewa się do wybranej temperatury i potrzebny jest fachowiec. Pozdrawiam, Mama Dobra Rada

  2. Cukierniczka mówi:

    Robię ciasto skubaniec-pleśniak .Zamiast samych żółtek dałam całe jajka. Czy da się coś z tym ciastem zrobić?

    • Mama Dobra Rada mówi:

      Ciasto wyrośnie, jeśli doda Pani proszek do pieczenia, ale będzie miało inną grubość, konsystencję i smak. Ponieważ pleśniak robi się z bezą, musi Pani wziąć więcej jajek, żeby ubić pianę z białek. Pozostałe żółtka można zamrozić i po rozmrożeniu wykorzystać do następnego ciasta.
      Pozdrawiam, Mama Dobra Rada

  3. Małpka mówi:

    Ratunku!
    Sernik z kokosowa beza był idealnie. Niestety popełniłem straszny błąd
    Nie wyciągnęła go z piekarnik, leżał tam z parę godzin. W piekarniku zamkniętym zaczol parowac i beza zrobiła się miękka. A był chrupiąca, cudowna .

    Jak uratowac beze by znów była chrupiaca?

    • Mama Dobra Rada mówi:

      Bezę powinno się obserwować podczas pieczenia, bo nie jest łatwa. Teraz trzeba ratować sernik – zdjąć ostrożnie nieudaną kokosową piankę, tak żeby nie pokaleczyć wierzchu sernika, wierzch pokryć czymś smacznym, np. bitą śmietaną, czekoladą, lukrem, marmoladą, galaretką…
      Trzymam kciuki za efekt końcowy, MDR

  4. mika mówi:

    Da sie dopiec wystudzone ciasto szczególnie kruche należy ustawic piekarnik na dolną grzałke i ponownie wstawic na pół godziny.Ciasto nic nie traci na jakości

  5. Słaba kucharka mówi:

    Zapomniałam po rozłożeniu tarty w formie włożyć ja do piekarnika i włożyłam dżem z czekolada juz, moge to włożyć do piekarnika wszystko teraz ?

    • Mama Dobra Rada mówi:

      Niestety nie. Podgrzany w rondelku dżem (zmieszany z czekoladą) nakłada się na upieczone i ostudzone ciasto. Może uda się zdjąć masę i wytrzeć ciasto? Warto je włożyć na chwilę do zamrażalnika, a przed upieczeniem pokłuć widelcem.
      Pozdrawiam, MDR

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *