Kompot z jabłek bez cukru cz. 3
Rady jak zrobić kompot z jabłek bez cukru pasteryzowany na zimę
Kompot z jabłek bez cukru jest zdrowy nie tylko dla diabetyków. Przepisy na kompot z jabłek bez cukru i bez gotowania do słoików na zimę: kompot z jabłek bez cukru i bez gotowania pasteryzowany na zimę; kompot z jabłek i z gruszek bez cukru i bez gotowania; kompot z jabłek, z gruszek i ze śliwek bez cukru i bez gotowania; kompot z jabłek i z winogron bez cukru i bez gotowania…
Pasteryzowany kompot z jabłek bez cukru i bez gotowania zachowuje wiele witamin i wartościowych składników owoców. Ma terapeutyczne właściwości, przygotowuje się go dla dzieci, dla cukrzyków, dla pacjentów osłabionych przewlekłą chorobą lub operacją. Jabłka z kompotu bez cukru można wykorzystać także jako nadzienie do ciasta i słodkich bułek, jako dodatek do mięsa.
Do kompotów najlepiej najlepsze są dojrzałe, ale nie przejrzałe jabłka. Dobry kompot uzyskiwany jest z jabłek słodko-kwaśnych odmian. Kwaśne jabłka są twarde, bez aromatu i pozbawione smaku. Do kompotu przygotowanego bez gotowania starannie wybiera się jabłka bez widocznych uszkodzeń i o podobnym czasie gotowania (najwygodniej wykorzystać jedną odmianę). Ponieważ kompot przygotowuje się bez gotowania, trzeba szczególnie zadbać o czystość owoców i sterylność słoików i pokrywek. Wymyte i wypłukane słoiki gotuje się w czystej wodzie przez kwadrans, a pasujące, nieuszkodzone i wymyte pokrywki przez minutę. Ponieważ delikatne przetwory z jabłek łatwo chłoną zapachy a nawet smaki innych przetworów, nie powinno się wykorzystywać słoików ani pokrywek po kiszonkach i ostrych sosach.
Jak zrobić kompot jabłek bez cukru na zimę? Jak pasteryzować kompot bez gotowania?
Obrane jabłka wkłada się do zimnej, lekko osolonej wody (płaska łyżeczka na 1 litr wody) lub zakwaszonej sokiem z cytryny, aby zapobiec ich ciemnieniu (tylko jabłka delikatnych odmian można wkładać do słoików bez obierania). Ponieważ witaminy i inne korzystne substancje przechodzą do wody, jabłka powinno się szybko pokroić i przygotować z nich kompot. Usunąć gniazdo nasienne z ogonkiem, jabłka pokroić w plastry.
Kompot bez gotowania przygotowuje się z jabłek blanszowanych. Plasterki jabłek wkłada się do garnka z wrzącą wodą, przykrywa garnek i wyłącza gaz. Woda powinna całkowicie przykryć owoce. Jabłka wyjmuje się z gorącej wody po 2-3 minutach (jabłka odmian bardzo twardych dopiero po 10 minutach), przenosi się łyżką cedzakową do słoików i nakłada do wysokości 2/3 słoika.
Wodę w której były blanszowane jabłka wykorzystuje się do przygotowania kompotu. Gotuje się ją przez 5 minut z sokiem z cytryny albo z pomarańczy, wrzącą zalewa się jabłka w słoikach. Brzegi słoików wyciera się, słoiki od razu szybko szczelnie zamyka się suchymi pokrywkami. Kompot przygotowany bez gotowania trzeba poddać pasteryzacji, aby nie popsuł się podczas przechowywania. Rozgrzane słoiki o podobnej pojemności wstawia się do garnka, wlewa do niego ciepłą wodę do wysokości 3/4 słoików, przykrywa i podgrzewa. Kiedy woda w garnku zacznie lekko falować trzeba zmniejszyć gaz do minimum. Półlitrowe słoiki z kompotem z jabłek pasteryzuje się przez 15 minut, litrowe przez 25 minut. Po ostudzeniu przechowywać w ciemnym miejscu.
Jabłka blanszowane nie ciemnieją i nie rozpadają się na kawałki w słoikach. W ten sposób otrzymuje się intensywny kompot, który można rozcieńczyć przed spożyciem, posłodzić miodem.
Przepisy na kompot z jabłek bez cukru i bez gotowania do słoików na zimę
Kompot z jabłek bez cukru i bez gotowania, kompot pasteryzowany na zimę
Składniki:
4 kg jabłek
duża cytryna
ew. kawałek kory cynamonu lub kawałek strąka wanilii
4 l wody
Obrane i pokrojone w plastry jabłka blanszować jw. Przełożyć do słoików. Wodę z sokiem z połowy cytryny i kawałkiem rozciętego strąka wanilii o długości 1 cm lub kawałkiem kory cynamonu doprowadzić do wrzenia, gotować na małym gazie przez 5 minut, wanilię/cynamon wyjąć. Wrzącą wodą zalać jabłka w słoikach. Wytrzeć brzegi słoików, szczelnie zamknąć je suchymi pokrywkami. Kompot z jabłek z wanilią bez cukru i bez gotowania w słoikach półlitrowych pasteryzuje się przez kwadrans.
Dobra rada: kompot z cynamonem zalecany jest dla cukrzyków, a z wanilią dla dzieci. W podobny sposób można przygotować kompot na święta dodając ulubione przyprawy korzenne.
Kompot z jabłek i z gruszek bez cukru i bez gotowania, kompot pasteryzowany na zimę
Składniki:
3 kg jabłek
1 kg gruszek
duża cytryna
4 l wody
Owoce dokładnie wymyć, cienko obrać, pokroić w ósemki, blanszować przez kilka minut, przełożyć łyżką cedzakową do słoików. Wodę z sokiem z cytryny doprowadzić do wrzenia, gotować 5 minut. Wrzącą zalać owoce w słoikach. Wytrzeć brzegi słoików, szczelnie zamknąć suchymi pokrywkami. Kompot z jabłek i z gruszek bez cukru i bez gotowania trzeba pasteryzować jw., w słoikach półlitrowych przez kwadrans, w litrowych przez 25 minut.
Kompot z jabłek, z gruszek i ze śliwek bez cukru i bez gotowania, kompot pasteryzowany na zimę
Składniki:
2 kg jabłek
1 kg gruszek
1 kg śliwek
pomarańcza z pępkiem
duża cytryna
4 l wody
Owoce dokładnie wymyć, ze śliwek usunąć pestki, połówki wsypać do słoików. Jabłka i gruszki obrać, pokroić w ósemki, blanszować przez kilka minut, przełożyć je łyżką cedzakową do słoików. Wodę z sokiem z cytryny i z pomarańczy doprowadzić do wrzenia, gotować 5 minut. Wrzącą zalać owoce w słoikach, wytrzeć ich brzegi, szczelnie zamknąć suchymi pokrywkami. Kompot z jabłek, z gruszek i ze śliwek bez cukru i bez gotowania trzeba pasteryzować jw., w słoikach półlitrowych przez kwadrans, w litrowych przez 25 minut.
Kompot z dodatkiem ciemnych śliwek ma ładny kolor.
Kompot z jabłek i z winogron bez cukru i bez gotowania, kompot pasteryzowany na zimę
Składniki (dla ok. 10 słoików o pojemności 0,9 l):
10 małych kiści winogron
10 średnich jabłek (miękkie i słodkie)
duża cytryna
5 l wody
Owoce dokładnie wymyć, winogrona zdjąć z szypułek, odrzucić nadgniłe i uszkodzone. Jabłka obrać, od razu wkładać do garnka z wodą i sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Wyjmować pojedynczo, wyciąć gniazda nasienne i twarde części, kroić w cienkie plasterki i układać w słoikach. Do każdego wsypać winogrona. Wodę z sokiem z cytryny gotować przez 5 minut, wrzącą zalać owoce w słoikach. Wytrzeć brzegi słoików, szczelnie zamknąć je suchymi pokrywkami. Kompot z jabłek i z winogron bez cukru i bez gotowania w słoikach półlitrowych pasteryzować jw. przez kwadrans. Kompot z dodatkiem winogron jest aromatyczny, ma dekoracyjny wygląd.
Artykuły powiązane:
Przetwory z jabłek bez cukru cz. 1. Przepisy na dżem, mus, gotowany kompot z jabłek bez cukru na zimę.
Przetwory z jabłek bez cukru cz. 2. Przepisy na sok z jabłek bez cukru na zimę.
Informacje o zasadach higieny zawarte są w artykule Jak przygotować w domu zdrowe i smaczne przetwory? Podstawowe zasady.
Spis przepisów na zdrowe przetwory, także z dodatkiem jabłek, znajduje się w zakładce Przetwory.