Mrożenie owoców jagodowych na zimę
Zasady mrożenia owoców jagodowych na zimę
Rady jak mrozić agrest, czarne jagody, czarny bez, dziką różę, głóg, jarzębinę, jeżyny, maliny, porzeczki, poziomki, truskawki, winogrona, wiśnie, owoce rokitnika, owoce wiciokrzewu (jagody kamczackiej) i inne owoce jagodowe z cukrem lub bez cukru na zimę, aby pozostały całe, smaczne i nie straciły swojego koloru.
Przepisy na jagodowe owoce mrożone w cukrze na zimę, jagodowe owoce mrożone w soku własnym z cukrem na zimę, jagodowe owoce mrożone w syropie na zimę, przecier i puree z owoców jagodowych mrożonych, mrożony niskosłodzony sos z owoców jagodowych
Do zamrażania przeznacza się tylko świeże, zdrowe, w pełni dojrzałe, ale nie przejrzałe owoce bez uszkodzeń. Powinno się zamrażać owoce jak najszybciej po zebraniu. Zawsze trzeba je oczyścić z twardych, zielonych i suchych końców, delikatnie lecz dokładnie wypłukać i osuszyć rozłożone na papierowym ręczniku. Owoce jagodowe, które mają mocniejszą skórkę, mogą być zamrażane w całości, delikatne owoce lepiej zamrażać w postaci rozdrobnionej (przecier i puree), jako sok lub w całości w przygotowanym syropie.
Im krótszy jest czas zamrażania owoców, tym mniejsze są kryształki lodu powstałego podczas zamrażania owoców jagodowych i ich delikatna skórka nie pęka. Poza tym są mniejsze straty smaku, konsystencji, barwy oraz soku podczas rozmrażania owoców. Dlatego delikatne owoce powinno się zamrażać szybko, w najniższych temperaturach zamrażarki (poniżej -25°C), na tacy w pojedynczej warstwie przykryte folią, aby jagody nie sklejały się ze sobą. Po zamrożeniu po 1-2 dniach owoce przenieść do szczelnie zamykanych pojemników lub foliowych woreczków do zamrażania.
Miękkie owoce jak maliny, truskawki najlepiej jest przechowywać w zamrażarce w szczelnie zamkniętych pudełkach. Twardsze owoce jak np. porzeczka, żurawina można przechowywać w woreczkach do zamrażania, z których trzeba usunąć powietrze. Opakowanie konieczne szczelnie zamknąć, podpisać zawartość i wyraźnie napisać datę zamrożenia produktu. Temperatura nie niższa niż -18°C w zamrażarce jest uważana za najbardziej korzystna dla przechowywania mrożonych owoców jagodowych. Powinno się wykorzystać je w ciągu 8-10 miesięcy.
Warto także zamrozić sok z owoców jagodowych na zimę w formie kostek lodu lub w małych pojemnikach o pojemności nie większej niż 0,5 l. Ma on większą wartość niż sok kupiony w sklepie. Jeśli jest sporo miejsca w zamrażarce zamrażać własne mieszanki owoców na kompot. Czas gotowania mrożonych owoców jagodowych jest 2-3 razy krótszy niż czas gotowania świeżych owoców.
Owoce mrożone w cukrze na zimę
Owoce mrożone mają często zaskakująco kwaśny smak, delikatne owoce jagodowe delikatne rozpadają się po rozmrożeniu. Dlatego zamraża się je z cukrem. Cukier pomaga zachować smak, kolor owoców jagodowych oraz ich kształt po rozmrożeniu. Cukier chroni przed stratami witaminy C podczas rozmrażania owoców. Przed zamrożeniem owoce jagodowe posypuje się drobno zmielonym cukrem w ilości około szklanki cukru na litr owoców i miesza się przez delikatne potrząsanie. Owoce w cukrze najlepiej zamrażać w niższej temperaturze, niż wynosi temperatura przechowywania, tj. -32°C do -40°C, aby zamroziły się równomiernie.
Owoce mrożone w soku własnym z cukrem (truskawki, maliny, jeżyny) na zimę
Owoce umieścić w płytkim pojemniku, zasypać cukrem (30 dag cukru na 1 kg owoców jagodowych) i umieścić w lodówce na 2-3 godziny, aby puściły sok. Następnie nie zamykając pojemnika, umieścić je w zamrażarce. Następnego dnia pojemnik szczelnie zamknąć, podpisać i umieścić w zamrażarce do przechowywania.
Owoce mrożone w syropie na zimę
Owoce jagodowe z twardszą skórką można zamrozić w syropie. Słodki syrop zapobiega rozpadaniu się owoców po rozmrożeniu. W litrze wrzącej wody rozpuszcza się 40 dag cukru i studzi. Do syropu można dodać sok z cytryny, który dodatkowo zapobiega ciemnieniu owoców. Chłodnym syropem zalewa się drobne owoce w płaskim naczyniu i wstawia do lodówki na 6-8 godzin na najzimniejszą półkę, dopiero po tym czasie do zamrażarki. Po 1-2 dniach pojemnik można zamknąć i podpisać.
Przecier z owoców jagodowych mrożonych bez cukru
Szczególnie delikatne owoce jagodowe takie jak truskawki, maliny, czarne porzeczki, rokitnik, czarny bez można zmielić przed zamrożeniem. Najpierw je wypłukać, przebrać, osuszyć na papierowym ręczniku. Suche zmielić (można dodać niewiele soku z cytryny aby nie ciemniały), przełożyć do małych zamykanych pojemniczków i zamrozić. Przecier lub puree (przecier zagęszczony przez gotowanie) z owoców jagodowych można zamrozić w pojemnikach na kostki lodu, a następnie kostki przełożyć do zamykanego pojemnika (oszczędzamy miejsce w zamrażarce).
Przecier z owoców jagodowych mrożonych z cukrem
Aby owoce zachowały kolor i nie były kwaśne, zmieloną masę ucierać z cukrem (10-20 dag cukru na 1 kg słodkich owoców, 30-40 dag cukru na 1 kg kwaśnych), aż cukier się rozpuści. Owoce zmielić (można je przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek), utrzeć z cukrem i przełożyć do plastikowych pojemników, szczelnie zamknąć, podpisać i włożyć do zamrażarki. Po zamrożeniu masa owocowa jest miękka, można z niej przygotować sos do naleśników, lodów, ciast z serem i deserów mlecznych.
Niskosłodzony sos z owoców jagodowych mrożonych
Z wielu owoców jagodowych – malin, truskawek, poziomek, porzeczek, jagód, jeżyn, agrestu – można przygotować niskosłodzony sos do zamrożenia na zimę. Po przebraniu i oczyszczeniu owoce wymyć w misce, osuszyć z wody na sicie i zmielić blenderem, szybko przetrzeć przez sito o drobnych oczkach. Dodać niewielką ilość cukru (2 łyżki drobnego cukru lub 4 łyżki cukru pudru na 0,5 l jagód), masę utrzeć. Kiedy cukier rozpuści się sos przelać do małych szczelnie zamykanych pojemników. W zimie porcje sosu wykorzystuje się do przygotowania lodów, potraw z serem, napojów mleczno-owocowych i innych deserów. W ten sposób przygotowane owoce jagodowe smakują jak świeże.
Jak mrozić agrest bez cukru?
Do zamrażania wybrać dobrze dojrzałe średniej wielkości owoce agrestu w kolorze żółto-zielonym. Usunąć suche i zielone części, umyć i wysuszyć. Przygotowane owoce wsypać do płytkiego pojemnika (warstwa o grubości max. 2-3 cm), delikatnie potrząsnąć i umieścić w zamrażarce na 1-2 dni. Zamrożone owoce przesypać do foliowych woreczków do mrożenia i umieścić w zamrażarce.
Jak mrozić czarne jagody na zimę?
Ponieważ po zebraniu nieuszkodzone czarne jagody mogą być przechowywane krótko w lodówce, warto je zamrozić. Jagód borówki czernicy nie myje się przed zamrożeniem, tylko czyści z liści, odrzuca pomarszczone i zniszczone. Następnie jagody wysypuje się w jednej warstwie na tacę wyłożoną papierowym ręcznikiem i umieszcza w zamrażarce na minimum godzinę. Zamrożone jagody przesypać do pojemnika i przechowywać w zamrażarce przez 8-9 miesięcy. Jagody borówki brusznicy warto mrozić w chłodnym syropie z cukru, aby nie straciły kształtu i smaku.
Jak mrozić czarny bez?
Owoce czarnego bzu ostrożnie zdjąć grzebieniem, odrzucić pomarszczone, niedojrzałe, rozgniecione owoce. Zdrowe i dojrzałe wysypać bez mycia na tacę w jednej warstwie i zamrozić. Następnego dnia przełożyć do pojemnika i przechowywać w zamrażarce. Można zamrozić także całe kiście czarnego bzu. Mrożone owoce czarnego bzu po zagotowaniu wykorzystuje się do barwienia i aromatyzowania kompotów i soków.
Jak mrozić czereśnie bez cukru?
Aby pozbyć się robaczków z późnych odmian czereśni, owoce z ogonkami moczy się w lekko osolonej chłodnej wodzie przez 30-60 minut. Czereśnie płucze się i suszy. Przed mrożeniem trzeba je wydrylować, następnie wyłożyć jedną warstwą na płytę, zamrozić. Przesypać do zamykanego pojemnika i przechowywać w zamrażarce. Mrożone czereśnie zachowują smak i kształt przez 8 miesięcy.
Jak mrozić dziką różę?
Owoce dzikiej róży mogą być zamrożone w zamrażarce w formie przecieru, puree (przecier zagęszczony przez gotowanie) lub wywaru. Szybko zamrożone i przechowywane w temperaturze poniżej -15°C zawierają więcej witaminy C niż suszone. Przed mrożeniem dojrzałe owoce umyć, usunąć końce, przeciąć owoce na pół i usunąć pestki. Kilka razy umyć, aby całkowicie usunąć kłujące włoski.
Mrożony przecier z dzikiej róży
Oczyszczone i wydrylowane owoce dzikiej róży zmielić, przetrzeć przez sito, aby pozbyć się drażniących włosków. Szybko przełożyć do foliowych woreczków do mrożenia, szczelnie zamknąć, podpisać i umieścić w zamrażarce.
Mrożony przecier z dzikiej róży z wywarem
Oczyszczone owoce dzikiej róży gotować w emaliowanym lub szklanym garnku pod przykryciem przez 20 minut. Odcedzić wywar przez drobne sito, przetrzeć owoce, zmieszać z wywarem i ponownie przecedzić i przetrzeć. Wywar z przetartymi owocami dzikiej róży wlać do foremek na lód, zamrozić. Po 1-2 dniach kostki przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika.
Jak mrozić głóg bez cukru?
Głóg mrozi się na tacy przykrytej folią lub od razu w woreczkach ułożony w cienkich warstwach. Nawet zamrożony w bardzo niskich temperaturach głóg nie traci swoich właściwości leczniczych, dlatego można go wykorzystać do przygotowania zdrowotnych napojów w czasie zimy.
Jak mrozić jarzębinę bez cukru?
Owoce jarzębiny powinno się wypłukać, wysuszyć na papierowym ręczniku. Oberwane jagody zamrażać na tacy w pojedynczej warstwie. Można zamrażać kiście jarzębiny.
Jak mrozić jeżyny w cukrze?
Wybrać zdrowe, nieuszkodzone i dojrzałe owoce, opłukać i wysuszyć na papierowym ręczniku. Jeżyny wsypać do pojemnika, zasypać cukrem, lekko potrząsnąć. Pojemnik szczelnie zamknąć i podpisać.
Jak mrozić owoce kaliny bez cukru?
Do mrożenia trzeba wybrać zdrowe i dojrzałe jagody, wszystkie jednolicie wybarwione na czerwono. Przed mrożeniem owoców kaliny nie myje się. Zerwane z szypułek owoce kaliny zamrażać na tacy w pojedynczej warstwie, następnie przesypać do pojemnika. Można zamrażać na tacy całe kiście, a zamrożone owoce odciąć nożyczkami, przełożyć do pojemników i szczelnie zamknąć.
Przepis na przecierowy sok z kaliny bez cukru mrożony na zimę
Wymyte pod bieżącą wodą owoce kaliny zalać wrzącą wodą. Po 2-3 minutach odcedzić, rozgnieść drewnianą pałką w emaliowanym naczyniu. Przełożyć na sito o drobnych oczkach, przetrzeć drewnianą pałką lub drewnianą łyżką. Sok z kaliny przelać do plastikowych pojemników do mrożenia lub pojemników na kostki lodu, zamknąć lub przykryć folią i zamrozić.
Jak mrozić maliny bez cukru na zimę?
Jeśli w malinach są larwy chrząszczy, można się ich pozbyć mocząc maliny przez kwadrans w zimnej słonej wodzie (w litrze wody rozpuścić łyżkę soli). Zebrać larwy, które wypłyną na powierzchnię, maliny ostrożnie opłukać zimną wodą. Maliny osuszyć rozkładając na papierowym ręczniku. Suche maliny zamrażać rozkładając pojedynczą warstwę owoców na tacy, nie powinny stykać się. Po 1-2 dniach przełożyć do pojemników. Maliny zamrożone w całości można przechowywać do 12 miesięcy, przecier z malin przez 10 miesięcy.
Jak mrozić porzeczki?
Dobrze umyte porzeczki wysuszyć rozłożone na stole. Teraz można je zdjąć z szypułek, ale nie jest to konieczne. Osuszone zamrażać luźno rozłożone w jednej warstwie na tacy, aby po zamrożeniu zachowały naturalny kolor i smak. Zamrożone porzeczki przesypać po 1-2 dniach do foliowych woreczków do mrożenia, szczelnie zamknąć. Okres przechowywania w mrożonych porzeczek zamrażarce wynosi 12 miesięcy. Delikatne porzeczki najlepiej zamrozić w formie przecieru lub soku w małych pojemnikach.
Jak mrozić poziomki na zimę?
Poziomki zamraża się tak jak truskawki.
Jak mrozić owoce rokitnika?
Do zamrożenia wybrać czyste jagody rokitnika nie pobrudzone spadzią. Powinny mieć przynajmniej 5 mm długości. Owoce rokitnika najlepiej zamrozić w formie przecieru lub puree (przecier zagęszczony przez gotowanie). Owoce rokitnika zmielić, przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek, utrzeć z cukrem. Przecier i puree z owoców rokitnika zamrażać w małych porcjach w foliowych woreczkach do mrożenia lub w pojemniku na kostki lodu (po 1-2 dniach przenieść do zamykanych pojemników). Jeśli uda się oddzielić całe jagody rokitnika od gałązek przed mrożeniem schłodzić je w lodówce przez 2-3 godziny, przełożyć do woreczków lub niewielkich pojemników w włożyć do zamrażarki.
Jak mrozić truskawki na zimę?
Wybrać zdrowe, dojrzałe, twardsze truskawki. Owoce wymyć, osuszyć z wody na sicie. Teraz można zdjąć ogonki. Truskawki najlepiej otrzeć drewnianą pałką lub zmielić z cukrem (4-5 płaskich łyżek cukru na 1 kg truskawek), bo zamrożone bez cukru są wyjątkowo kwaśne. Truskawki zmielone z cukrem przełożyć do foliowej torebki do zamrażania, szczelnie zamknąć, podpisać i umieścić w zamrażarce.
Jak mrozić owoce wiciokrzewu?
Duże, zdrowe i dojrzałe jagody umyć w letniej bieżącej wodzie, wysuszyć na rozłożonym ręczniku. Owoce wysypać na tacę w warstwie o grubości 2-2,5 cm i zamrozić. Po 2 dniach zamrożone owoce wiciokrzewu przesypać do foliowej torebki do zamrażania.
Jak mrozić winogrona na zimę?
Do mrożenia wybiera się ciemne odmiany winogron. Owoce winorośli można zamrażać w pojemnikach ułożone cienką warstwą, lub całe kiście w torebkach.
Jak mrozić wiśnie?
Wybrać zdrowe i dojrzałe wiśnie. Przed zamrożeniem wymyć, osuszyć na papierowym ręczniku, usunąć ogonki, ewentualnie ostrożnie wydrylować. Zamrażać ułożone w cienkiej warstwie, zamrożone przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika lub foliowej torebki do zamrażania. Można zamrażać także suszone wiśnie.
Jak rozmrażać owoce jagodowe?
Stopniowe rozmrażanie pozwoli lepiej chronić witaminy i inne składniki odżywcze. Takie rozmrażanie owoców trwa od 10 do 18 godzin. Zamrożone owoce jagodowe najlepiej rozmrażać w lodówce (owoce zamrażane bez cukru można polać miodem). Nie powinno się ich ogrzewać, rozmrażać w temperaturze pokojowej ani zasypywać cukrem. Do przygotowania kompotu, ciast i deserów owoców jagodowych nie trzeba rozmrażać.
Rady jak przechowywać owoce, warzywa, produkty spożywcze i resztki potraw znajdują się w zakładce Szkoła gotowania. Przechowywanie żywności.
Witam. Dziś dostałam maliny ale już niestety zasypane cukrem, jest tego dużo i część chciałabym zamrozić. Czy mogę takie maliny w cukrze przesyłać do pojemniczka i zamrozic?
Oczywiście, że tak. Maliny można zamrozić w porcjach całe i zalane własnym sokiem lub zmielone (można je nawet przetrzeć przez sitko) w formie do robienia kostek lodu. Pozdrawiam, Mama Dobra Rada
Bardzo pozyteczne porady… Chcialabym zapytac co Pani sadzi na temayt mrozenia swiezego nieprzerobionego rokitnika? Lubie dodawac rokitnik do potraw bez cukru, czy jesli zamroze cale owoce, pozostana jego wartosci? Mam tez owoce kaliny i zastanawiam sie co z nia zrobic.
Tak, można zamrozić rokitnik bez cukru, jednak ze względu na pestki i delikatność owoców mrozi się go najczęściej po przetarciu. Mrożone owoce zawsze tracą część witaminy C. Owoców kaliny nie myje się przed mrożeniem. Można je też rozbić, przetrzeć przez sito i utrzeć z cukrem. Słoiki z przecierem z kaliny na zimno pasteryzuje się przez 10 minut. Zdrowy jest sok z kaliny słodzony miodem, ale można go przechowywać tylko w lodówce.
Dziekuje. Jak najlepiej przeciskac przez sito owoce kaliny?
Czy podobnego efektu nie bedzie miala wyciskarka do sokow albo sokowirowka?
Jakie proporcje do tego przecieru z kaliny sie stosuje?
Wyciskarka i sokowirówka dają sok bez miąższu. Owoce zebrane po pierwszym silnym mrozie przekłada się na sito (może być zwykłe kuchenne sito nylonowe) i rozciera drewnianą łyżką. Na sicie pozostają pestki i trochę skórki. Przetarta kalina potrzebuje dużo cukru ze względu na jej goryczkę – na 1 słoik kaliny dodaje się 1 słoik cukru. Można odlać trochę soku, wtedy na 1 kg gęstego przecieru daje się 50 dag cukru.
Czyli miaz ktory zostaje na sicie rowniez sie dodaje do uzyskanego soku, rozumiem. A co z pestkami?
Czy mozna pic sok z surowych owocow kaliny?
Pestki są jadalne, ale ja wolę przecier bez pestek. Surowe owoce i surowy sok kaliny po spożyciu wywołują wymioty, silne zawroty głowy, objawy ze strony układu nerwowego. Powinno się je spożywać z dużym umiarem. Sok silnie obniża ciśnienie tętnicze.
Czy moze Pani powiedziec sok z kaliny z miodem, o ktorym Pani wspomniala? Zagotowalam i przetarlam juz przez sito kaline. Teraz zaczelam sie zastanawiac czy mi bedzie zmakowalo jesli dodam duzo cukru i spasteryzuje. Pomyslalam, ze moze lepsze bedzie z miodem zamiast cukru i nie ma problemu z trzymaniem w lodowce, moge to teraz zaczac regularnie jesc, bo nie zaszkodzi sie wzmocnic przed infekcjami. Dziekuje.
Miód po podgrzaniu traci swoje cenne właściwości, a nawet wytrącają się w nim szkodliwe substancje. Sok przecierany lepiej posłodzić cukrem (na 1 l soku dać 10 dag – 20 dag cukru), doprowadzić tylko do wrzenia, nie gotować. Od razu włożyć do słoików.
Mam pytanie a propos mrozenia rokitnika.
Kilka tygodni temu zaprozilam troche rokitnika – najpierw ustawilam na najnizsza temperature jaka jest mozliwa w zamrazalniku, a po paru dniach na -18 stopni.
Teraz bym chciala zamrozic w tym samym zamrazalniku (mam 3 szuflady) kolejna porcje rokitnika.
Jesli teraz znowu ustawie temperature na -26 stopni, rokitnik ktory jest juz zamrozony i stoi w temperaturze -18 stopni nie zniszczy sie?
Nie zaszkodzi mu.
Bardzo dziękuję za rady
Zamroziłem maliny na koktajl i przymierzam się do zamrożenia rokitnika na zimę, dzięki za przepisy!
Zazdroszczę. U nas w tym roku jest niewiele owoców rokitnika.
Czy można zamrozić czarne porzeczki tylko umyte, a po ok.miesiącu rozmrozić i wtedy zrobić z nich dżem? Muszę wyjechać, i nie będę mogła sama zrobić dżemu, a zebrać mogłaby moraz nastoletnia córka. Dziękuję za odpowiedź.
Jest to możliwe, ale dżem będzie miał znacznie mniej witaminy C
Co może się stać po zjedzeniu porzeczek, przechowywanych w zamrażarce przez minimum 2,5-3,5 roku?
Jeśli porzeczki były dojrzałe, czyste, szybko zamrożone i prawidłowo przechowywane, można je spożyć nawet po kilku latach. Długo mrożone tracą jednak smak i wartości.
Super porady, na pewno skorzystam bo sklepowe mrożonki to najczęściej zbite bryły lodu.
Zawsze słyszałam,że owoce wiciokrzewu są trujące,więc po co ktoś miałby je zamrażać?
Tak samo kalina.
Pozdrawiam
Owoce kaliny po zamrożeniu i po poddaniu działaniu wysokiej temperatury tracą trujące właściwości. Owoce dziko rosnących wiciokrzewów, zwłaszcza w lasach (koloru czerwonego lub czarnego) są rzeczywiście trujące, ale są jadalne uprawne odmiany wiciokrzewu sinego, np. popularna jagoda kamczacka. Pozdrawiam.
Dzień dobry, chciałabym zamrozić czerwoną porzeczkę na zimę – do konkretnego celu – aby dodać ją do galaretek. Czy powinnam zalać galaretką zamrożone owoce czy też najpierw rozmrozić porzeczkę w lodówce (tak jak w radach powyżej)? Z góry dzięki za odpowiedź.
Najpierw rozmrozić porzeczki, następnie można przetrzeć je przez sito.
Z uwagą przeczytałem komentarze i narzuca mi się jedna myśl. Przecież owoce, które są tu opisane, wystarczy przelać wodą, lekko obsuszyć, wrzucić do woreczka i ulokować w zamrażarce a po 3 godzinach poruszać tymi woreczkami by je wzruszyć i tyle. A to z czym i jakie proporcje to wybaczcie, lecz własna inwencja wystarczy. Najlepiej nie dodawać cukru, ta trucizna nie zna litości.
a jak mrozicie maliny? nie obawiacie poparzenia ich w zamrażarce? jakieś sposoby ciekawe?