Surówka z czerwonej kapusty cz. 1

Czerwona kapusta bez octu dla zdrowia i urody


Przepisy na surówkę z czerwonej kapusty bez octu i bez cukru: surówka z kapusty czerwonej ze szpinakiem; surówka z czerwonej kapusty z marchewką i pomarańczą; surówka z kapusty czerwonej z marchewką, z ogórkiem i z cebulą dymką; surówka z kapusty czerwonej i z buraków; surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem, z selerem…

Jeśli ktoś zada pytanie, jakie potrawy z czerwonej kapusty są popularne, najczęściej wymieniana jest gotowana czerwona kapusta (modra kapusta) zakwaszana octem, marynowana sałatka pasteryzowana na zimę, czerwona kapusta duszona w winie z owocami na święta… Jednak najwięcej korzyści przynosi spożywanie surówek ze świeżej i kiszonej czerwonej kapusty, ponieważ podczas obróbki cieplnej jej wartościowe składniki są niszczone.
Spożywanie surówek z czerwonej kapusty bez octu pomaga oczyścić organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii, nagromadzonych w nim toksyn po chorobie i na skutek zanieczyszczenia środowiska, zmniejsza skutki biernego palenia. Poza tym wzmacnia się system nerwowy, odpornościowy i poprawia się kondycja skóry.

Do przygotowania surówki wybiera się małą główkę kapusty, odrzuca wierzchnie liście, główkę kroi się na pół, następnie w ćwiartki. Ponieważ czerwona kapusta jest twarda i mało soczysta, wycina się i odrzuca grube części (także nerwy), a liście kroi się na bardzo cienkie i krótkie paski (można rozdrobnić je w blenderze). Do surówki nie dodaje się wyciętego głąba.

Kapustę warto przygotować wcześniej, poszatkowaną i posoloną wstawić do lodówki na 1-2 godziny, aby zmiękła. Porcja czerwonej kapusty do surówki to szklanka drobno posiekanej kapusty.

Przepisy na niskokaloryczną surówkę z czerwonej kapusty bez octu


Surówka z kapusty czerwonej ze szpinakiem bez octu

Składniki
ćwierć główki czerwonej kapusty
pęczek rzodkiewki
natka pietruszki
duża garść świeżego młodego szpinaku
olej, sól i pieprz do smaku
Cienko pokroić liście kapusty. Wymyć rzodkiewkę, pokroić. W naczyniu wymieszać z poszatkowaną kapustą, przyprawić olejem, solą i pieprzem. Przykryć i wstawić do lodówki. Natkę i liście szpinaku wypłukać pod bieżącą wodą. Strzepnąć wodę z liści, osuszyć na sicie. Natkę pociąć, większe liście szpinaku można porwać. Dodać do schłodzonej czerwonej kapusty z rzodkiewką, wymieszać.

Surówka z czerwonej kapusty z marchewką i pomarańczą bez octu
Składniki
ćwierć główki czerwonej kapusty
mała marchew
2 średnie pomarańcze*
natka pietruszki
3 łyżki soku z cytryny
2-3 łyżki orzechów laskowych
Kapustę drobno posiekać. Marchew dokładnie wymyć, wyszorować, obrać, wypłukać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Obrać pomarańcze, podzielić na plastry, zdjąć błonki i odrzucić pestki. Wypłukać natkę pod bieżącą ciepłą wodą, dobrze strzepnąć i pokroić. Drobno posiekaną czerwoną kapustę wymieszać z marchewką, filetami z pomarańczy, posiekaną natką. Przyprawić sokiem z cytryny, przełożyć do salaterki. Orzechy uprażyć na suchej teflonowej patelni, posiekać i posypać nimi surówkę z czerwonej kapusty z marchewką i pomarańczami.
* Do pomarańczy można dodać delikatne mandarynki lub trochę gorzkawego grejpfruta.

Surówka z kapusty czerwonej z marchewką, z ogórkiem i z cebulą dymką bez octu
Składniki
ćwierć główki czerwonej kapusty
ogórek szklarniowy*
marchew średniej wielkości
cebula dymka
natka pietruszki
3 łyżki nasion dyni
sól, pieprz do smaku
olej roślinny
Kapustę drobno poszatkować. Marchew dokładnie wymyć, wyszorować, obrać, wypłukać i zetrzeć na tarce. Obrać ogórek, pokroić w półplasterki. Wypłukać dymkę i natkę, strzepnąć wodę. Drobno posiekać. Składniki wymieszać, przyprawić. Nasiona dyni podprażyć na złoty kolor na suchej teflonowej patelni, posypać nimi surówkę w salaterce. Surówka z kapusty czerwonej z marchewką, z ogórkiem i z cebulą dymką dostarcza dużo niezbędnych soli mineralnych i błonnika, „czyści” organizm z nagromadzonych w nim substancji toksycznych.
*Można zamienić na 2-3 ogórki gruntowe.

Surówka z kapusty czerwonej i z buraków bez octu
Składniki
3 szklanki posiekanej czerwonej kapusty
20 dag buraków
świeży koperek
3 łyżki oleju roślinnego
sól i pieprz do smaku
10 orzechów włoskich
Kapustę cienko posiekać, w przykrytym naczyniu wstawić do lodówki. Buraki wymyć, obrać, odciąć końce, wypłukać. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w cienkie paski, usmażyć na oleju. Ostudzone buraki wymieszać z kapustą. Surówkę z czerwonej kapusty i z buraków przyprawić solą i pieprzem, posypać posiekanymi orzechami.

Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i z selerem bez octu
Składniki
3 szklanki posiekanej czerwonej kapusty
słodkie jabłko
kawałek selera korzeniowego
kilka listków selera korzeniowego
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oleju roślinnego
sól i zmielony pieprz do smaku
10 posiekanych orzechów włoskich
Jabłko wymyć, cienko zdjąć skórkę, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Seler wymyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Poszatkowaną kapustę, jabłko i seler wsypać do miski. Natkę selera wymyć w gorącej wodzie, strzepnąć ją, liście poszatkować, posypać nią pokrojone składniki. Wymieszać olej, sok z cytryny, sól i pieprz, wlać do miski, wszystko dokładnie wymieszać. Przykryć miskę, wstawić do lodówki.
Przed podaniem surówkę z kapusty czerwonej z jabłkami posypać posiekanymi orzechami.

Rady jak kisić czerwoną kapustę zebrane są w artykule Kiszenie kapusty cz. 3.
Spis przepisów na zdrowe surówki znajduje się na stronie Sałatki, surówki, sosy, marynaty. 

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *