Domowe przetwory warzywne bez octu. Cukinia, papryka i fasolka szparagowa na zimę
Jak przygotować domowe przetwory warzywne bez octu na zimę?
Przepisy na przetwory bez octu do słoików na zimę:
– cukinia na zimę z papryką w zalewie z kwaskiem cytrynowym,
– zielona fasolka szparagowa na zimę w wodzie z cukrem i solą,
– papryka na zimę w zalewie z kwaskiem cytrynowym.
Warzywa można utrwalić w środowisku słonym w zalewie z solą i cukrem lub w środowisku kwaśnym w zalewie z bezpiecznym kwaskiem cytrynowym. Zalewa z kwaskiem cytrynowym jest łagodniejsza niż zalewa z octem. Na smak zalewy z kwaskiem cytrynowym mają również dodane do warzyw przyprawy. Zawsze trzeba wygotować słoiki i pokrywki, dokładnie wymyć, wyczyścić i pokroić warzywa, ponieważ higiena to podstawa udanych domowych przetworów na zimę. Warzywa muszą być dłużej utrwalane niż owoce, w prawie wrzącej wodzie. Tylko fasolę trzeba podgrzewać w słoiku dwukrotnie, ponieważ w domowych przetworach z niej szybko mnożą się bakterie. Przetwory na zimę trzeba przenieść do ciemnego i chłodnego pomieszczenia i próbować dopiero po kilku tygodniach, kiedy warzywa nabiorą dodatkowego smaku zalewy i aromatu przypraw.
W jaki sposób przygotować zalewę z kwaskiem cytrynowym?
Zagotować wodę, wsypać cukier i sól. Mieszać, aż całkowicie się rozpuszczą. Wyłączyć gaz. Teraz można wsypać kwasek cytrynowy (nie powinno się go gotować!) i dokładnie wymieszać. Szybko przelać ją do słoików z warzywami.
W jaki sposób utrwalać domowe przetwory warzywne w zalewie?
Gorącą zalewą zalać warzywa w słoiku, dokładnie wytrzeć jego brzegi papierową serwetką, dobrze zakręcić czystą i suchą pokrywką. Słoiki odwrócić do góry dnem. Kiedy ostygną włożyć do garnka o szerokim dnie, wlać letnią wodę do wysokości 3/4 słoików i podgrzewać. Kiedy woda zacznie się gotować, zmniejszyć gaz i podgrzewać jeszcze przez podany w przepisie czas. Zostawić w wodzie do ostudzenia. Wynieść do ciemnego pomieszczenia.
Cukinia na zimę z papryką bez octu
Składniki:
cukinie
czerwona papryka
nasiona gorczycy
ziarna pieprzu
Zalewa:
1 l wody
po 3 łyżeczki soli niejodowanej i łyżeczki cukru
łyżeczka kwasku cytrynowego
2-3 liście laurowe
Wybrać świeże, twarde i młode cukinie. Wymyć dokładnie warzywa, cukinie obrać, odciąć końce i pokroić w plastry o grubości 1,5 cm. Do słoików o pojemności 330 ml wsypać łyżeczkę ziaren gorczycy i 2 ziarna pieprzu, ułożyć szczelnie plastry cukinii nie gniotąc jej. Paprykę oczyścić z zielonych i twardych końców, odrzucić nasiona. Pokroić w pasy i wetknąć w wolne miejsca. Czerwona papryka jest tu mnie dodatkiem, który nada bladej cukinii żółto-kremowego koloru. Przygotować zalewę (opis wyżej). Domowe przetwory na zimę utrwalać przez 30-40 minut (opis wyżej). Zostawić w wodzie do ostudzenia. Wynieść do ciemnego pomieszczenia. Cukinia w zalewie z kwaskiem cytrynowym jest tylko lekko kwaskowa, zachowuje swój delikatny smak.
Papryka na zimę w zalewie z kwaskiem cytrynowym
Składniki:
1,5 kg słodkiej czerwonej papryki
0,5 kg słodkiej pomarańczowej papryki
łyżka nasion gorczycy
Zalewa:
1 l wody
3 łyżeczki soli niejodowanej
3 łyżeczki cukru
łyżeczka kwasku cytrynowego
2-3 liście laurowe
Wybrać zdrowe, twarde, mięsiste i dobrze wybarwione strąki. Papryki dokładnie wymyć, usunąć końce, nasiona i białe „żeberka” w środku. Przekroić na pół i wrzucić do wrzątku na 3 minuty, aby trochę zmiękła. Przełożyć na sitko, ostudzoną przekroić jeszcze raz na pół. Włożyć do słoików, wsypać nasiona gorczycy (zamiast rozdzielić podaną porcję nasion gorczycy na słoiki można łyżkę nasion wymieszać z obgotowaną i pokrojoną papryką przed włożeniem jej do słoików). Wymyć liście laurowe i przełamać. Przygotować zalewę z podanych składników i utrwalać przez 30 minut (opis wyżej). Zostawić w wodzie do ostudzenia. Wynieść do ciemnego pomieszczenia. Papryka w zalewie bez octu jest trwała i zachowuje wartości odżywcze.
Dobra rada: można dodać trochę żółtej słodkiej papryki, ale zielona nadaje mieszance lekko gorzkawy posmak.
Zielona fasolka szparagowa na zimę w wodzie z cukrem i solą
Składniki:
3 kg młodej zielonej fasolki szparagowej
Zalewa:
2 l wody
3 łyżeczki soli
3 płaskie łyżki cukru
Zdrową, świeżą i cienką fasolkę bez włókien wymyć dokładnie, odciąć końce strąków. Zagotować wodę i na wrzącą wrzucić całe strąki. Gotować przez 5-8 minut licząc czas od momentu zagotowania się wody. Przełożyć na sito. Strąki fasolki szparagowej pokrojone na około pięciocentymetrowe kawałki włożyć do słoików. Przygotować zalewę. Zagotować wodę, wsypać cukier i sól. Mieszać, aż całkowicie się rozpuszczą. Gorącą zalewą zalać fasolkę szparagową w słoikach. Wytrzeć brzegi słoików, dobrze zakręcić czystą i suchą pokrywką. Słoiki odwrócić do góry dnem. Kiedy ostygną włożyć do garnka o szerokim dnie, wlać letnią wodę do wysokości 3/4 słoików i podgrzewać. Kiedy woda zacznie się gotować, zmniejszyć gaz i podgrzewać jeszcze przez 60 minut. Zostawić w wodzie do ostudzenia. Następnego dnia koniecznie powtórzyć podgrzewanie przetworów z fasolką przez 30-40 minut, aby zapobiec rozmnażaniu się bakterii. Domowe przetwory z fasolką szparagową bez octu wynieść do chłodnego i ciemnego pomieszczenia.
Przepisy na cukinię bez octu można przeczytać w artykule Domowe przetwory z cukinii bez octu.
Przepisy na słodką i ostrą paprykę bez octu można znaleźć w artykule Domowe przetwory warzywne bez octu. Papryka na zimę.
Spis przepisów na zdrowe domowe przetwory z owoców i warzyw, w tym przepisy na przetwory bez cukru, przepisy na przetwory bez octu można znaleźć na stronie Przetwory.
Informacje o zasadach higieny w artykule Jak przygotować w domu zdrowe i smaczne przetwory? Podstawowe zasady.
przepis mało precyzyjny, robiłam paprykę i musiałam się zastanawiać czy łyżka gorczycy jest na 2 kg papryki czy do każdego słoika? i to samo z liścmi laurowymi do zalewy 3 iście czy do każdego słoika ? zrobiłam intuicyjnie zobaczymy czy wyjdą 🙂
Trzymam kciuki za dobrą intuicję, czyli zalanie pokrojonej papryki (waga przed oczyszczeniem 2 kg) zmieszanej z łyżką gorczycy zalewą z litra wody, w której pływają 2-3 listki laurowe.