Jak prawidłowo przechowywać żywność w lodówce i zamrażarce?

Które produkty mogą leżeć poza lodówką? Jaka temperatura panuje w lodówce na półce a jaka w szufladzie? Co układać na najwyższej półce w lodówce, a co przechowywać na niższych półkach? 
Aby przechowywanie żywności w lodówce było skuteczne i energooszczędne, trzeba najpierw ustawić optymalną temperaturę chłodzenia. W ten sposób można ekonomicznie zużywać pobieraną przez urządzenie energię. Temperatura chłodzenia zależy od pory roku i temperatury pomieszczenia, w której stoi lodówka. Warto zaopatrzyć się w termometr, który wskaże rzeczywistą temperaturę na każdym poziomie lodówki. Niektóre nowoczesne lodówki powinny utrzymywać wewnątrz jednakową temperaturę. W większości urządzeń, zwłaszcza starszego typu, najchłodniej jest na niższych półkach nad szufladami na warzywa, natomiast w szufladach jest najcieplej. Produkty spożywcze powinny być luźno układane (nie jeden na drugim), a lodówka nie może być przeładowana, gdyż wtedy chłodne powietrze nie cyrkuluje równomiernie i znacznie spada efektywność chłodzenia.
Drzwi lodówki powinno się otwierać tyko na czas wkładania produktów spożywczych i wyjmowania ich. Zawsze powinny być dokładnie zamykane i mieć sprawne uszczelki.

Nie wszystkie produkty spożywcze muszą być trzymane w lodówce. Niektóre produkty przechowywane w niskiej temperaturze stracą aromat, smak, wartości odżywcze, inne szybciej się psują. Do takich produktów należą: ananas, bakłażan, cytryna, cukinia, dynia, mango, melon, ogórek, oleje, owoce niedojrzałe, papaja, papryka, pieczywo, pomarańcze, pomidory, śliwki, warzywa strączkowe, ziemniaki. Pieczywo trzymane w lodówce szybciej stanie się czerstwe, a białe pieczywo popsuje się. Nie powinno się wkładać do lodówki mokrych produktów spożywczych, gdyż gromadząca się wilgoć powoduje rozwój pleśni.

Aby sprawdzić jaka temperatura panuje na półce w lodówce wystarczy umieścić tam na kwadrans pokojowy termometr. 

Na najwyższej półce w lodówce panuje temperatura około 8°C. Można tu odłożyć żółty ser, owoce cytrusowe, schłodzone przygotowane posiłki i produkty spożywcze o długim terminie przydatności do spożycia.  
Na środkowej półce
 lodówki panuje temperatura około 4°C-5°C. Umieszcza się tam świeże i gotowane jaja, produkty mleczne (twaróg, jogurt, śmietanę, masło), kanapki, wypieki oraz produkty, na których opakowaniach podano informację, że po otwarciu powinny być przechowywane w lodówce. Napoczęte produkty mleczne muszą być szczelnie zamknięte, inaczej przejmują obce zapachy oraz szybko psują się.
Na niższej półce w lodówce jest najzimniej. Panuje tam temperatura 0°C-3°C, idealna do przechowywania świeżego mięsa i ryb.  Trzeba zapobiec ich kontaktowi z inną żywnością, koniecznie opakować, aby zapobiec wyciekowi soków i przenoszeniu zarazków i zapachów na inne produkty spożywcze.
Szuflady na samym dole lodówki przeznaczone są do przechowywania warzyw i owoców, które dobrze znoszą temperaturę wynoszącą około 10°C.
Napoczęte napoje, dodatki (musztarda, keczup, dżem) do szybkiego wykorzystania wystarczy umieścić w zamkniętym oryginalnym opakowaniu w temperaturze 8°C, czyli na drzwiach lodówki. Jednak częste otwieranie lodówki powoduje niekorzystne zmiany temperatury i szybsze psucie się przechowywanych produktów.

W zasięgu ręki powinny stać produkty spożywcze z najkrótszym terminem przydatności do spożycia, aby o nich nie zapomnieć.

Aby żywność długo zachowała świeżość, smak i aromat, powinna być przechowywana owinięta w pergamin, folię do żywności lub w zamkniętym opakowaniu. Resztki potraw trzeba koniecznie przełożyć do czystych szklanych lub plastikowych pojemników ze szczelnym przykryciem (resztki posiłków, zawartość otwartych puszek).

Nigdy powinno się wkładać gorących posiłków do lodówki, ponieważ podnoszą temperaturę wewnątrz i powodują szybkie oszronienie płyty i niższą wydajność pracy lodówki. Przygotowane potrawy trzeba jak najszybciej schłodzić.

Powinno się zawsze czytać informacje zawarte na opakowaniu produktów, zwracać uwagę na datę ważności produktu. Przechowywanie produktów spożywczych w lodówce przedłuży ich trwałość, lecz nie wydłuży ich terminu przydatności do spożycia. W przypadku wątpliwości (brzydki zapach, zmiana koloru, smaku i konsystencji), najbezpieczniej jest wyrzucić jedzenie. Widocznej pleśni czy zepsucia żywności nie da się usunąć poprzez podgrzewanie, zamrażanie, zakwaszanie czy suszenie.

Artykuły powiązane:
Przechowywanie żywności w domu. Warzywa: Lista  B-Clista D-G, lista J-K, lista M-P, lista R-Z.
Przechowywanie żywności w domu. Owoce: lista A-H, lista J-M, lista N-Ż.
Jak prawidłowo przechowywać żywność w lodówce i zamrażarce? Lista produktów A-M, lista produktów N-Z.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *