Surówka z czerwonej kapusty cz. 2
Świeża czerwona kapusta bez octu
Przepisy na niskokaloryczną surówkę z czerwonej kapusty bez octu i bez cukru: surówka z czerwonej kapusty ze słodką papryką; surówka z kapusty czerwonej z jabłkiem i z miodem; pikantna surówka z czerwonej kapusty z marchewką, z czosnkiem i z chilli; surówka z kapusty czerwonej z marchewką i z ogórkiem; surówka z kapusty czerwonej i białej z jabłkiem i z selerem…
Czerwona kapusta, podobnie jak inne odmiany kapusty, ma wysoką wartość odżywczą. Jest ważnym źródłem krzemu, ponadto dostarcza żelazo, jod, potas, wapń, magnez, mangan, sód, selen, cynk, fosfor. Zawiera znacznie więcej beta-karotenu i witaminy C niż biała kapusta, jest bogata w witaminę K, ma witaminy z grupy B (w tym dużo kwasu foliowego), witaminę A, E. Dostarcza wyjątkowo dużo wartościowych białek roślinnych.
Czerwona kapusta jest źródłem substancji biologicznie aktywnych, mających wiele właściwości prozdrowotnych (np. hamujących rozwój bakterii, pobudzających proces gojenia się uszkodzonej błony śluzowej żołądka i jelit, zapobiegających powstawaniu zmian nowotworowych), a także właściwości żółciopędne i moczopędne.
Niskokaloryczne surówki z czerwonej kapusty są obowiązkową pozycją w diecie dla diabetyków, ponieważ przyczyniają się do normalizacji poziomu glukozy we krwi), a także dla pacjentów cierpiących na otyłość, nadciśnienie, miażdżycę, zaparcia oraz dla wzmocnienia kości i zębów.
Przepisy na niskokaloryczne surówki z czerwonej kapusty bez octu
Surówka z czerwonej kapusty ze słodką papryką bez octu
Składniki
3 szklanki posiekanej czerwonej kapusty
czerwona papryka słodka
średnia czerwona cebula
natka pietruszki
3 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego
sól i pieprz do smaku
Wymyć paprykę, wyciąć zielone i twarde części, usunąć nasiona. Paprykę pokroić w kostkę, czerwoną kapustę cienko i drobno posiekać. Cebulę pokroić w piórka. Natkę wymyć w ciepłej wodzie, mocno strzepnąć, osuszoną posiekać. Warzywa wymieszać. Surówkę z czerwonej kapusty ze słodką papryką przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i z miodem bez octu
Składniki
3 szklanki posiekanej czerwonej kapusty
duże kwaśne jabłko
3 łyżki płynnego miodu o delikatnym smaku
6 łyżek oleju roślinnego
sól i pieprz do smaku
Olej wymieszać z miodem. Jabłka wymyć, cienko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z drobno posiekaną czerwoną kapustą, olejem i miodem. Surówkę z czerwonej kapusty z jabłkiem i z miodem przyprawić solą i pieprzem.
Pikantna surówka z czerwonej kapusty z marchewką, z czosnkiem i z chilli bez octu
Składniki
3 szklanki posiekanej czerwonej kapusty
średnia marchew
pęczek natki pietruszki
łyżeczka zmielonej papryczki chilli
2-3 ząbki czosnku
sok z cytryny
6 łyżek oleju roślinnego
sól i pieprz do smaku
Marchew wymyć, obrać, wypłukać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do poszatkowanej kapusty. Dobrze wymieszać olej, sok z cytryny, posiekany czosnek i zmieloną ostrą paprykę. Składniki wymieszać w misce, przykryć i wstawić do lodówki na noc lub na całą dobę. Przed podaniem wypłukać natkę w gorącej wodzie, dokładnie strzepnąć i pokroić. Surówkę z kapusty czerwonej z marchewką, z czosnkiem i z chilli przełożyć do salaterki, posypać natką.
Surówka z kapusty czerwonej z marchewką i z ogórkiem bez octu
Składniki
3 szklanki posiekanej czerwonej kapusty
średnia marchew
ogórek szklarniowy
cytryna
3 łyżki oleju roślinnego
świeży koperek i natka pietruszki
ew. sól do smaku
Marchew wymyć, obrać, wypłukać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ogórek wymyć, obrać, pokroić w półplasterki. Wymieszać z drobno posiekaną czerwoną kapustą, posolić. Przez sitko wycisnąć sok z cytryny, wymieszać z olejem, dodać do warzyw, wymieszać. Przed podaniem surówkę z czerwonej kapusty z marchewką i z ogórkiem posypać posiekanym koperkiem i natką.
Surówka z kapusty czerwonej i białej z jabłkiem i z selerem bez octu
Składniki:
szklanka posiekanej czerwonej kapusty
szklanki posiekanej białej kapusty
jabłko
marchew średniej wielkości
3 łyżki drobno startego korzenia selera
czerwona cebula
2-3 łyżki soku z cytryny
5 łyżek oleju
miód, sól do smaku
Marchew wymyć, cienko obrać, wypłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jabłko wymyć, cienko zdjąć skórkę, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, aby nie pociemniało. Posiekać kapusty. Zdjąć łuski z cebuli, pokroić ją w piórka. Seler wymyć, obrać, zetrzeć. Wymieszać olej, sok z cytryny, miód i sól, dodać do warzyw w misce, wymieszać. Surówkę z czerwonej i białej kapusty z jabłkiem i z selerem schłodzić przed podaniem.
Rady jak kisić czerwoną kapustę zebrane są w artykule Kiszenie kapusty cz. 3.
Spis przepisów na zdrowe i niskokaloryczne surówki znajduje się na stronie Sałatki, surówki, sosy, marynaty.