Sos pomidorowy bez octu na zimę

Zdrowe przetwory z pomidorów bez octu

Przecier_pomidorowy_na_zime

Rady jak zrobić sos pomidorowy bez octu i przecier pomidorowy bez octu do słoików na zimę. Przepisy kulinarne na dietetyczny sos z pomidorów bez octu na zimę: uniwersalny sos pomidorowy bez octu i bez cukru; sos pomidorowy z czosnkiem bez octu; słodko-pikantny sos pomidorowy bez octu; sos pomidorowo-marchewkowo-paprykowy bez octu i bez cukru…

W jaki sposób przygotować pomidory na sos pomidorowy i przecier pomidorowy na zimę do słoików?

Do domowych przetworów trzeba wybrać zdrowe, dojrzałe ale twarde pomidory gruntowe, bez zielonych czy zdrewniałych środków. Najlepsze są są pomidory o gęstym miąższu i cienkiej skórce (np. Lima). Pomidory wymyć, naciąć skórkę na krzyż na obu końcach. Włożyć do garnka, zalać wrzącą wodą. Po kilku minutach (czas zależy od grubości skóry pomidorów) wylać wrzątek, pomidory od razu zalać zimną wodą z kranu. Skórka zacznie się marszczyć i łatwo zdjąć ją nożem. Pomidory pokroić, wykroić zielone i twarde części i ugotować do miękkości. Można je zmielić blenderem przed lub po ugotowaniu.


W jaki sposób gotować pomidory na sos i na przecier pomidorowy na zimę? 
Warzywa, które są składnikami przetworów z pomidorów trzeba gotować osobno, gdyż zawarte w pomidorach substancje wydłużą znacznie czas gotowania warzyw. Mieszać od czasu do czasu drewnianą łyżką. Przyprawy dodać na 20 minut przed końcem gotowania. Domowe przetwory z pomidorów z dodatkiem ziół są mniej trwałe, dlatego zioła lepiej dodać bezpośrednio przed przygotowaniem potrawy z dodatkiem warzyw ze słoika. Tak przygotowany dietetyczny przecier pomidorowy jest doskonały do przyprawiania zup, jako dodatek do dań mięsnych i warzywnych, jako sos pomidorowy do makaronu, do kaszy czy do ryżu.

W jaki sposób pasteryzować domowe przetwory z pomidorów bez octu?
Słoiki i pokrywki trzeba przygotować przed przystąpieniem do robienia przetworów, tzn. wymyć je, a następnie wygotować. Do słoików wkładać bardzo gorącą masę drewnianą łyżką. Wytrzeć brzegi słoików papierową serwetką, szczelnie zakręcić czystymi i suchymi nakrętkami. Słoiki odwrócić do góry dnem i zostawić do ostudzenia. Przetwory do długiego przechowywania warto utrwalić przez pasteryzację. Ostudzone słoiki wstawić do garnka z szerokim dnem, wlać chłodną wodę do wysokości 3/4 słoików i powoli podgrzewać pod przykryciem. Kiedy woda zacznie się gotować, zmniejszyć gaz i podgrzewać małe słoiki przez 15-20 minut, średnie przez 20-25 minut a duże przez 35-40 minut w temperaturze bliskiej wrzenia. Wyłączyć gaz, słoiki wyjąć i zostawić do ostudzenia.
Pasteryzowane przetwory z pomidorów można przechowywać do następnego sezonu w ciemnym i chłodnym miejscu.

Przepisy na dietetyczny sos z pomidorów bez octu do słoików na zimę


Uniwersalny dietetyczny s
os pomidorowy bez octu i bez cukru na zimę

Gotowanie_pomidorow
Składniki
pomidory gruntowe
niejodowana sól kamienna
mielony czarny pieprz
olej o delikatnym smaku (np. słonecznikowy)
Przygotowane pomidory (opis wyżej) zagotować w garnku i gotować na zmniejszonym gazie od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką. Przetrzeć przez sito lub zmielić blenderem. Przyprawić dodając płaską łyżkę soli, niepełną łyżeczkę cukru na litr sosu. Sos zagotować mieszając. Gorący sos pomidorowy bez octu przelać do słoików, na wierzch wlać po łyżeczce oleju. Wytrzeć brzegi słoików, mocno zakręcić i utrwalić przez podgrzewanie (opis wyżej). Przed spożyciem dietetyczny sos pomidorowy przyprawić ulubionymi ziołami. Do pomidorów pasują m. in. estragon, bazylia, natka pietruszki i selera, koper, czosnek, cebula. Sos pomidorowy bez octu i bez cukru przechowuje się  w ciemnym i suchym miejscu.
Dobra rada: ten uniwersalny sos pomidorowy bez octu i bez cukru można wykorzystać także do sporządzania zup. 

Dietetyczny sos pomidorowy bez octu na zimę, pomidorowy sos z czosnkiem i majerankiem
Składniki
3 kg gruntowych pomidorów
ew. 30 dag białej części pora*
średnia główka fioletowego czosnku
2 łyżeczki ziołowego pieprzu
kilka ziaren czarnego pieprzu
łyżka otartego majeranku
pełna łyżeczka niejodowanej soli kamiennej
2-3 łyżki cukru
olej o delikatnym smaku (np. słonecznikowy)
Pomidory przygotować (opis wyżej), włożyć do garnka i gotować do miękkości. W tym czasie obrać czosnek i por, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju (nie smażyć). Ugotowane pomidory przetrzeć przez sito lub zmielić blenderem. Składniki połączyć, przyprawić i gotować razem przez 10-15 minut. Po włożeniu do słoików gorącego sosu pomidorowego na zimę na wierzch wlać po łyżeczce oleju. Wytrzeć brzegi słoików, mocno zakręcić i utrwalić przez podgrzewanie (opis wyżej). Sos pomidorowy sos z czosnkiem i majerankiem bez octu najlepiej przechowuje się  w ciemnym i suchym miejscu.
Rada: Cebula czasem powoduje psucie się domowych przetworów z pomidorów, dietetyczny sos pomidorowy lepiej zaostrzyć podsmażonym porem.

Słodko-pikantny dietetyczny sos pomidorowy na zimę bez octu i bez cukru
Składniki
3 kg gruntowych pomidorów
30 dag białej części pora
30 dag niedużych cukinii
strąk dużej czerwonej słodkiej papryki
1 kg kwaskowych jabłek
strąk ostrej czerwonej papryki
łyżka otartego majeranku
pełna łyżeczka niejodowanej soli kamiennej
kilka ziaren czarnego pieprzu
ew. dodatkowo mielony czarny pieprz do smaku
olej o delikatnym smaku (np. słonecznikowy) 
Warzywa i owoce wymyć dokładnie. Przygotowane pomidory (opis wyżej) włożyć do garnka i gotować do miękkości. W tym czasie obrać jabłka i cukinię, wykroić gniazda nasienne w jabłkach. Paprykę wydrążyć, odrzucić zielone części. Cukinię, paprykę pokroić w kostkę, jabłka zetrzeć na tarce. Por oczyścić, przekroić i wypłukać pod bieżącą wodą sprawdzając, czy między warstwami liści nie ma brudu lub larw robaków. Pokroić w drobne krążki, zeszklić na 2-3 łyżkach rozgrzanego oleju (nie smażyć). Wsypać paprykę, cukinię i jabłka, dolać trochę oleju, ew. 2 łyżki ciepłej wody i dusić do miękkości. Ugotowane pomidory przetrzeć przez sito lub zmielić blenderem. Składniki połączyć, przyprawić i gotować razem przez kilka minut bez pokrywki. Po włożeniu do słoików gorącego sosu pomidorowego na zimę na wierzch wlać po łyżeczce oleju. Wytrzeć brzegi słoików, słoiki mocno zakręcić. Sos z pomidorów trzeba utrwalić przez pasteryzację (opis wyżej). Słodko-pikantny dietetyczny sos pomidorowy bez octu i bez cukru przechowuje się  w ciemnym i suchym miejscu.

Dietetyczny sos pomidorowo-marchewkowo-paprykowy bez octu i bez cukru na zimę
Składniki:
2,5 kg mięsistych pomidorów gruntowych
10 strąków słodkiej czerwonej papryki
1 kg marchwi
2-3 duże pory
2/3 szklanki oleju słonecznikowego
1 łyżka soli kamiennej niejodowanej
ew. cukier do smaku, jeśli pomidory są kwaśne
ew. ostra papryka do smaku
Wybrać słodszą odmianę pomidorów gruntowych. Warzywa dokładnie wymyć. Marchew oskrobać, pokroić w cienkie paski lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć do dużego garnka (5 l). Paprykę oczyścić z zielonych i białych części, odrzucić pestki, pokroić w cienkie paski. Dodać do marchwi i gotować pod przykryciem przez około godzinę. Odrzucić twarde części pomidora, miąższ razem ze skórką pokroić w ósemki, zmielić i gotować w osobnym garnku z pokrywką przez około godzinę. Mieszać od czasu do czasu składniki w obu garnkach. Białą część pora pokroić w pół-krążki, poddusić w oleju. Składniki połączyć, przyprawić i gotować razem przez około pół godziny. Zmniejszyć gaz, wrzący sos pomidorowo-marchewkowo-paprykowy na zimę przełożyć do wygotowanych słoików. Wytrzeć ich brzegi, szybko zakręcić czystymi i suchymi pokrywkami, owinąć kocykiem.  Z tych składników można uzyskać 4 l gęstego dietetycznego sosu. Sos pomidorowo-marchewkowo-paprykowy bez octu i bez cukru przechowywać w ciemnym i suchym miejscu.

Artykuły powiązane:
Sos pomidorowy bez octu na zimę.
Sos pomidorowo-paprykowy bez octu na zimę
Przecier pomidorowy bez octu i bez cukru na zimę.
Zdrowy, dietetyczny sok pomidorowy na zimę bez octu, bez cukru i bez soli.

Leczo bez octu na zimę w słoikach.
Warzywa w sosie pomidorowym bez octu na zimę.  

Spis przepisów na zdrowe domowe przetwory z owoców i warzyw, w tym przepisy na przetwory bez cukru, bez octu i bez soli można znaleźć na stronie Przetwory. 

Informacje o zasadach higieny zawarte są w artykule Jak przygotować w domu zdrowe i smaczne przetwory? Podstawowe zasady. 

Podobne wpisy

4 komentarze

    1. Przecier powinien być bardziej słony, dla nas najwyżej pełna łyżka soli na 3 kg pomidorów.

  1. Witam, chciałam zapytać o proporcje pomidorów, cukru i soli w tradycyjnym sosie pomidorowym. Ostatnio przesolilam…

    1. Nie ma uniwersalnych proporcji soli do wagi pomidorów, dużo zależy od gatunku pomidorów i upodobań smakowych. Sos pomidorowy solę małymi porcjami od połowy czasu gotowania, daję najwyżej łyżeczkę soli na 3 kg obranych pomidorów. Lepiej nie dosolić sos niż go przesolić. Jeśli robię sos tylko z pomidorów to najchętniej w ogóle nie dodaję cukru.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *