Sprzątamy kuchnię. Jak utrzymać porządek i czystość w kuchni?
Podstawowe zasady utrzymania porządku i czystości w kuchni
1. Trzeba systematycznie zapobiegać gromadzeniu się wilgoci w kuchni, powstawaniu pleśni i grzybów pamiętając o regularnym wietrzeniu pomieszczenia (okno lepiej szeroko otwierać niż uchylać, zwłaszcza zimą), regularnie ogrzewając chłodną kuchnię, szczególnie jeśli jest położona od strony północnej, gotując potrawy w przykrytych szczelną pokrywką naczyniach na małym ogniu.
2. Pod ręką zawsze powinny być czyste pomoce do sprzątania i czyszczenia: gąbki, czyściki, ściereczki, płócienne ręczniki, ścierka do podłogi, szczotka i szufelka.
3. Szybko zetrzeć rozlane płyny z podłogi – zapobiegnie to poślizgnięciu i trwałemu zabrudzeniu powierzchni.
4. Jak najszybciej usuwać z każdej powierzchni rozlany sok owocowy i sos, inaczej pozostają trwałe przebarwienia.
5. Powierzchnia robocza do przygotowywania posiłków w kuchni powinna być czysta i nie zagracona. Nie powinno się jej czyścić żrącymi środkami do czyszczenia ani zawierającymi wybielacze, ze względu na szkodliwe substancje. Najczęściej wystarczy mleczko, płyn do mycia naczyń kuchennych, woda z niewielką ilością octu, sodka kuchenna z wodą. Po wymyciu powierzchnie wytrzeć ściereczką zmoczoną w czystej wodzie.
6. Wszystkie użyte naczynia i urządzenia w kuchni należy myć i czyścić bezpośrednio po ich użyciu, aby nie rozwinęły się bakterie. Z tych samych powodów regularnie myć powierzchnię urządzeń wilgotną ściereczką z detergentem.
7. Nigdy nie kroić chleba, nie obierać warzyw i owoców bezpośrednio na powierzchniach do tego nie przeznaczonych, aby zapobiec zniszczeniu i trwałemu zabarwieniu delikatnej nawierzchni mebli.
8. Do zlewozmywaka nie powinno się wylewać fusów herbaty ani kawy, tłuszczów czy resztek zup. Resztki po zaparzonej kawie w połączeniu z tłuszczem i innymi odpadkami tworzą twardą skorupę, którą trudno jest usunąć nawet hydraulikowi.
9. Do zlewozmywaka warto wylewać słoną wrzącą wodę po ziemniakach, lub kilka razy w tygodniu 2-3 l wrzącej wody, aby zabić mnożące się bakterie i zapobiec zapychaniu się odpływu. Jeśli odpływ się zapycha pomoże wsypanie do niego 3-4 pełnych łyżek sody oczyszczonej i wlanie pół szklanki octu (najlepiej ciepłego). Po 10 minutach działania mieszanki do odpływu wlać gorącą wodę.
10. Należy zachować ostrożność podczas każdej czyszczenia powierzchni, nie tylko z delikatnych materiałów. Zawsze sprawdzają się rozcieńczone wodą środki do mycia naczyń kuchennych. Przy braku pewności sprawdzić najpierw działanie detergentów w niewidocznym miejscu czyszczonej nawierzchni.
Szafki kuchenne są nie tylko praktyczne, lecz przy odpowiedniej pielęgnacji długo pozostają ozdobą kuchni.
- Półki w szafkach kuchennych wyłożyć papierem lub ceratą kuchenną, aby ochronić je przed zabrudzeniem resztkami przechowywanych produktów.
- Wierzch wiszącej w kuchni szafki wyłożyć gazetą i usuwać co jakiś czas wraz z nagromadzonym tłuszczem i kurzem. Jeśli trzymamy tam doniczki z roślinami, lepiej jest położyć ceratę, aby zapobiec nadmiernemu działaniu wilgoci, a doniczki wstawić do dużych podstawek.
- Szafki kuchenne z zapasami żywności regularnie przeglądać pod kątem przydatności do spożycia środków spożywczych, występowaniu szkodników (szczególnie w mące, kaszach, ryżu, płatkach i otrębach), szczelności opakowań. Powinny być starannie przemywane wodą z octem, szczególnie zagłębienia i kąty, a przed wstawieniem żywności dokładnie wysuszone przy otwartych drzwiczkach. Również w papierze, którym są wyłożone półki w szafkach, chowają się larwy moli.
- Szafki kuchenne z naczyniami wystarczy opróżnić i starannie wyczyścić raz w roku.
- Do szafek wstawiać tylko czyste i wysuszone naczynia kuchenne!
- Tłuste plamy na szafkach kuchennych posmarować olejem jadalnym, następnie czyścić delikatną gąbką nasączoną nierozcieńczonym płynem do mycia naczyń kuchennych. Olej rozpuszcza tłuszcz, płyn go usuwa. Resztki tłuszczu zmyć czystą wodą. Innym skutecznym sposobem usuwania śladów po pryskającym tłuszczu na kuchennych szafkach jest potarcie ich gąbką z sodą kuchenną.
Kratki wywietrznika w kuchni zdejmować raz w miesiącu, przecierać ściereczką nasączoną płynem do mycia naczyń i wypłukać, najlepiej pod bieżącą wodą, ale nigdy w zlewozmywaku. Bardzo zabrudzone zanurzyć w wiaderku z ciepłą wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Po jakimś czasie wyjąć, wyczyścić gąbką nasączoną płynem do mycia naczyń lub ciepłym octem i wypłukać czystą wodą.
Powierzchnie szklane – przed czyszczeniem dodać do wody trochę spirytusu. Czyścić delikatna gąbką i ściereczką z mikrofibry. Małe powierzchnie szklane można czyścić plasterkami cytryny.
Powierzchnie drewniane – podczas czyszczenia i konserwacji zawsze stosować się do zaleceń producenta.
- Unikać rozlania soków i sosów, nie dopuścić do wyschnięcia rozlanych płynów na drewnie.
- Używać podkładek pod gorące naczynia kuchenne, aby nie powstały białe odciski na stole z drewna czy drewnianym blacie. Ślady po gorących naczyniach kuchennych i inne trudne do usunięcia zabrudzenia można usunąć z wielu drewnianych powierzchni mieszaniną oleju lnianego i środka czyszczącego w płynie (stosunek 1:1) lub sokiem z cytryny.
- Do czyszczenia każdego rodzaju drewna można wykorzystać zimną herbatę.
- Wiele plam na drewnie można zatuszować pastą do butów – kolor pasty musi pasować do koloru drewna.
Jak czyścić marmurowy blat?
Podczas czyszczenia i konserwacji powierzchni marmurowych zawsze stosować się do zaleceń producenta.
- Marmurowy blat wystarczy przemywać ciepłą wodą i wytrzeć do sucha szmatką. Przetarcie wilgotną irchą zapobiega powstawaniu smug.
- Zabrudzenia usunie ciepła woda z dodatkiem delikatnego detergentu. Należy używać podkładek pod gorące naczynia kuchenne, aby nie powstały białe odciski na marmurowej powierzchni.
- Unikać rozlania soków i sosów, nie dopuścić do wyschnięcia rozlanych płynów. Plamy na marmurowym blacie usunie sok z cytryny lub ocet. Należy jednak zachować ostrożność i nie pozostawiać ich na dłużej niż 2 minuty, gdyż kwasy mogą uszkodzić marmurową powierzchnię.
- Na plamy po kawie, herbacie na marmurowym blacie dobrze działa roztwór z 20% wody utlenionej i kilku kropli amoniaku.
- Plamy z tłuszczu na marmurowym blacie posypać kilkakrotnie mąką kukurydzianą lub kredą malarską, następnie usunąć je i szorować miękką szczotką zmoczoną w roztworze detergentu.
Plamy na dywanikach w kuchni usuwać natychmiast, sięgając najpierw po delikatne środki dostępne w każdym domu: gazowaną wodę mineralną, ocet, płyn do mycia naczyń kuchennych lub szkła, piankę do golenia (koniecznie bez mentolu i in. dodatków), pastę do zębów. Świeże plamy zwilżyć gazowaną wodą mineralną i po krótkim czasie wytrzeć do sucha czystą suchą ściereczką.
Jak czyścić linoleum? Jak czyścic wykładzinę PCV?
Po zamieceniu podłogi z linoleum wymyć płynem do mycia podłogi, rozcieńczonym płynem do mycia naczyń kuchennych lub mieszanką pół filiżanki delikatnego środka wybielającego, pół filiżanki octu i 2 łyżek sody kuchennej na 5 l wody.
- Na świeże plamy tłuszczu na linoleum nanieść olej (olej rozpuszcza tłuszcz), następnie posmarować płynem do mycia naczyń. Wytrzeć ściereczką zwilżoną ciepłą wodą.
- Jeśli wymyte linoleum nie błyszczy (ma smugi lub nalot po środku czyszczącym), wystarczy przetrzeć ją woda z octem (1 filiżanka octu na wiadro wody).
Sposoby usuwania plam po posiłkach w artykułach Usuwanie plam po posiłkach na obrusach i ubraniach cz.1, cz. 2, cz. 3, cz. 4.
Artykuły powiązane:
Sprzątamy kuchnię. Jak wyczyścić piekarnik i mikrofalówkę?
Sprzątamy kuchnię. Jak wyczyścić lodówkę, zamrażarkę i zmywarkę?
Sprzątamy kuchnię. Jak utrzymać porządek i czystość w kuchni?
Sprzątamy kuchnię. Jak wyczyścić kuchenkę i okap kuchenny?
Plan generalnych porządków w mieszkaniu. Kuchnia.
świetne porady! jestem początkującą panią domu i na pewno się do nich zastosuję w mojej kuchni. mam marmurowy blat, wiem, że będę musiała o niego dbać cały czas, żeby był w dobrym stanie. pozdrawiam serdecznie! 😉
Porady są lekko przesadzone, z bakteriami mamy żyć i przyzwyczajać się do nich. pozdrawiam
Dlatego zachęcam do czyszczenia delikatnymi, domowymi preparatami.
Fajne porady, chociaż… nie dajmy się zwariować! 😀