Przetwory z moreli bez cukru

Domowe przetwory bez cukru. Dietetyczne przetwory z moreli bez cukru do słoików na zimę


Rady jak przygotować przetwory z moreli bez cukru, bez słodzików i bez kwasku cytrynowego na zimę do słoików. Przepisy na kompot z moreli bez cukru: przecierany sok z moreli bez cukru; przecier morelowy bez cukru dla dzieci; morele w soku z marchwi i cytryny bez cukru; morele bez cukru bez gotowania; dżem z moreli, jabłek i gruszek bez cukru przygotowywany metodą tradycyjną; szybki dżem morelowy bez cukru do słoików na zimę …
Do przygotowania przetworów z moreli bez cukru powinno się wybierać tylko zdrowe, nieuszkodzone owoce bez plam i dziur po robakach. Morele powinny być bardzo dojrzałe, nawet lekko pomarszczone, ponieważ wtedy mają najwięcej cukru. Owoce nie mogą być zielonkawe!

Aby przetwory udały się, należy zachować zasady higieny, wygotować słoiki, używać tylko szczelnych, krótko wygotowanych i suchych pokrywek. Nie powinno się zapełniać słoików po brzegi przetworami, lecz zostawić wolną przestrzeń około 3 cm od brzegu słoika. Brzegi słoików przed zamknięciem trzeba wytrzeć czystą papierową serwetką.
Pasteryzowanie przetworów z moreli bez cukru pozwoli dłużej je przechowywać. Czas utrwalania przetworów w słoikach liczy się od momentu falowania wody w rondlu. Woda podczas pasteryzacji nie powinna gwałtownie gotować się.

Okres przydatności do spożycia przetworów bez cukru jest krótszy, za to mają one bardziej bogaty i naturalny smak. Ponadto są zdrowsze, nie tylko w przypadku nadwagi czy wysokiego poziomu glukozy we krwi.
Morele mają działanie odtruwające organizm. Dżem morelowy bez cukru wzmacnia organizm zarówno młodszych jak i starszych łasuchów, jest jednym z ulubionych niesłodzonych przetworów owocowych, ponieważ zachowuje naturalny słodki smak i niepowtarzalny aromat. Kwaskowy kompot z moreli bez cukru zaleca się na zaparcia, sok z moreli bez cukru ma działanie wzmacniające żołądek, przecier morelowy bez cukru dostarcza dużo witamin, wapnia i żelaza, stymuluje wzrost dzieci i młodzieży.

Przetwory z moreli bez cukru na zimę


Kompot z moreli bez cukru na zimę pastryzowany

Morele wymyć w ciepłej wodzie, usunąć łodyżki, przeciąć wzdłuż rowka i wyjąć pestki nie dzieląc owoców na pół. Przełożyć do garnka. Na każdy kilogram moreli dodaje się pół szklanki wody. Garnek przykryć, podgrzewać na małym ogniu tak długo, aż morele pokryją się jasnopomarańczowym sokiem. Co jakiś czas delikatnie mieszać drewnianą łyżką. Owoce powinny zachować swój kształt. Morele bez pestek przełożyć do słoików, zalać wrzącym sokiem. Brzegi słoików wytrzeć serwetką, słoiki szczelnie zamknąć czystymi i suchymi pokrywkami. Słoiki z kompotem z moreli wstawić do rondla, wlać ciepłą wodę o temperaturze około 60°C do wysokości 3/4 słoików. Rondel przykryć pokrywką. Wodę podgrzewać na średnim ogniu, a kiedy zacznie falować zmniejszyć gaz. Półlitrowe słoiki pasteryzować jeszcze przez kwadrans, litrowe nie dłużej niż przez 20 minut. Szybko ostudzić, aby morele nie straciły kształtu. Otrzyma się bardzo smaczny, gęsty i kwaskowy kompot z moreli. Kompot z moreli bez cukru przechowywać w ciemnym i zimnym miejscu.

Sok z moreli przecierany bez cukru na zimę
Do przygotowania przecieranego soku z moreli przeznacza się dojrzałe lub nawet przejrzałe owoce. Po umyciu owoców usuwa się łodyżki i pestki. Połówki można pokroić.
Wrzucić do garnka, wlać wodę (na każdy kilogram moreli wlewa się 100 ml wody), przykryć pokrywką. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu. Zmniejszyć gaz i gotować przez 10 minut. Ugotowane morele przetrzeć. Przecierany sok z moreli bez cukru doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować. Natychmiast przelać do słoików. Wytrzeć brzegi, szczelnie zamknąć. Słoiki postawić do góry dnem, szczelnie okryć kocykiem. Po ostudzeniu sok z moreli przechowywać w ciemnym i zimnym miejscu. Jeśli nie mamy zimnej piwnicy sok morelowy można krótko zapasteryzować.
Dobra rada: jeśli sok z moreli bez cukru ugotuje się z sokiem z cytryny albo pomarańczy będzie miał więcej witamin i zachowa ładny kolor.

Przecier morelowy bez cukru dla dzieci na zimę pasteryzowany
Do przygotowania przecieru z moreli bez cukru wybiera się słodkie, bardzo dojrzałe i miękkie morele. Owoce wymyć w ciepłej wodzie, usunąć ogonki i pestki, zmielić, przetrzeć przez sito. Przecier przełożyć do garnka, dodać trochę wody lub soku z pomarańczy (około 70 ml na 1 kg moreli). Na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia, gotować przez 10 minut na małym ogniu. Mieszać, bo przecier łatwo przypala się. Wrzący przecier morelowy przelać do słoików, szczelnie zamknąć.
Słoiki wstawić do rondla z ciepłą wodą, podgrzewać pod pokrywką. Kiedy woda zacznie falować zmniejszyć gaz. Półlitrowe słoiki z przecierem morelowym pasteryzować jeszcze przez 15 minut. Przecier powoli ostudzić stawiając słoiczki do góry dnem, otulić kocykiem.
Dobra rada: przecier morelowy bez cukru dla dzieci warto przygotować z moreli duszonych na parze bez dodatku wody. Morele uduszone na parze zmielić, przetrzeć przez sito z drobnymi oczkami. Przecier z moreli doprowadzić do wrzenia, przełożyć do słoiczków, pasteryzować 15-20 minut.

Szybki dżem morelowy bez cukru na zimę
Składniki:
2 kg moreli
pomarańcza z pępkiem
Wybrać miękkie, bardzo dojrzałe morele, wymyć w ciepłej wodzie, usunąć pestki, grubo zmielić. Masę przełożyć do rondla, dodać sok z pomarańczy. Przykryć i podgrzewać na małym ogniu. Kiedy zacznie wrzeć zdjąć pokrywkę, gotować jeszcze przez 5-8 minut stale mieszając. Wrzący dżem morelowy przełożyć do wygotowanych słoiczków, wytrzeć brzegi, szczelnie zakręcić suchymi pokrywkami. Dżem morelowy bez cukru przypomina w smaku suszone owoce.
Dobra rada: zamiast soku z pomarańczy można dodać kilka łyżek świeżo wyciśniętego kwaskowego soku jabłkowego, porzeczkowego, cytrynowego…

Dżem morelowy bez cukru przygotowywany tradycyjną metodą
Składniki
6 kg moreli
150 ml wody
Bardzo dojrzałe, miękkie morele wymyć, usunąć ogonki i pestki. Miąższ pokroić albo grubo zmielić, przełożyć do rondla, wlać wodę, przykryć i podgrzewać na małym ogniu. Morele doprowadzić do wrzenia, nie gotować. Po ostudzeniu podgrzewać ponownie do zawrzenia. Ponieważ masa z owoców gęstnieje, przy każdym podgrzewaniu owoce mieszać drewnianą łyżką. Po kilkakrotnym podgrzewaniu dżem jest gotowy. Jest to metoda dla cierpliwych, ponieważ dżem gotuje się przez 3-4 dni, codziennie jest podgrzewany 3 razy.
Wrzący dżem morelowy przełożyć do słoików, wytrzeć ich brzegi, szczelnie zamknąć suchymi pokrywkami. Słoiki postawić do góry dnem, otulić kocykiem. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Dżem z moreli bez cukru jest zdrowym przysmakiem dla osób cierpiących na zaburzenia metabolizmu, nadwagę i dbające o figurę.

Połówki moreli bez cukru bez gotowania, pasteryzowane
Wybrać bardzo dojrzałe i zdrowe owoce podobnej wielkości, wymyć, usunąć łodyżki. Przekroić na pół, sunąć pestki. Połówki moreli układać gęsto w słoiku, natychmiast zalać wrzącą wodą (zostawić 3 cm wolnej przestrzeni od brzegu słoika). Wytrzeć brzeg słoika, szczelnie zamknąć suchą pokrywką. Słoiki wypełnione połówkami moreli włożyć do rondla. Wlać do niego ciepłą wodę o temperaturze około 60°C do wysokości 3/4 słoików. Podgrzewać powoli pod przykryciem. Kiedy woda zacznie falować zmniejszyć gaz. Morele bez cukru w słoikach o pojemności 0,5 l podgrzewać jeszcze przez 20 minut, w słoikach litrowych przez pół godziny. Przetwory z moreli przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Dobra rada: morele można zalać wodą, która gotowała się przez 5 minut z sokiem z cytryny albo pomarańczy.

Morele w soku z marchwi i cytryny bez cukru pasteryzowane
Z dojrzałych, zdrowych i dobrze wymytych moreli usunąć ogonki i pestki. Ułożyć je ściśle w wygotowanych słoikach. Świeżo wyciśnięty sok z marchwi zakwasić sokiem z cytryny, podgrzać do wrzenia. Morele w słoikach zalać wrzącym sokiem z marchwi i cytryny. Wytrzeć brzegi, szczelnie zamknąć czystymi, suchymi pokrywkami. Słoiki wstawić do rondla, wlać ciepłą wodę do wysokości 3/4 słoików, przykryć. Wodę podgrzewać powoli. Kiedy woda zacznie falować, zmniejszyć gaz. Morele w słoikach o pojemności 0,5 l podgrzewać jeszcze przez 20 minut, w słoikach litrowych przez pół godziny. Morele w soku z marchwi i cytryny bez cukru przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Dżem z moreli, jabłek i gruszek bez cukru przygotowywany metodą tradycyjną
Składniki:
2 kg moreli
1 kg jabłek
1 kg gruszek
duża cytryna

Dżem przygotowuje się z moreli późnych odmian lub z garści moreli suszonych w słońcu. Zdrowe i dojrzałe owoce wymyć w ciepłej wodzie. Jabłka i gruszki obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki i skropić sokiem z cytryny, aby zachowały ładny kolor. Usunąć ogonki, pestki w morelach, morele pokroić albo grubo zmielić. Owoce wsypać do rondla, przykryć i podgrzewać na małym ogniu. Doprowadzić do wrzenia, szybko zdjąć z gazu, ostudzić. Procedurę trzeba powtarzać wielokrotnie, aż dżem z moreli, jabłek i gruszek zgęstnieje. Dżem gotuje się 3 dni, jest podgrzewany 3-4 razy dziennie. Wrzący dżem przełożyć do wygotowanych słoików, wytrzeć ich brzegi, szczelnie zamknąć suchymi pokrywkami. Słoiki postawić do góry dnem, otulić kocem. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Dżem z moreli, jabłek i gruszek bez cukru jest zdrowym przysmakiem dla osób cierpiących na zaburzenia metabolizmu, nadwagę i dbające o figurę.
Dobra rada: jeśli owoce nie są bardzo soczyste przy pierwszym podgrzewaniu dżemu dodać 2-3 łyżki wody albo świeżo wyciśniętego soku owocowego, aby się nie przypalały. Najlepszy będzie kwaśny sok jabłkowy, pomarańczowy, porzeczkowy, cytrynowy…

Artykuły powiązane:

„Robimy zimowe zapasy z moreli. Przepisy na przetwory z moreli z małą ilością cukru.”
„Wartości odżywcze i właściwości lecznicze moreli.” 
„Lecznicze przepisy z morelami.”
„Jak przygotować w domu zdrowe i smaczne przetwory na zimę? Podstawowe zasady”.

Spis przepisów na zdrowe i dietetyczne przetwory z moreli oraz innych owoców i warzyw znajduje się w zakładce Przetwory.

Dodaj do zakładek permalink.

2 odpowiedzi na „Przetwory z moreli bez cukru

  1. Honorata mówi:

    czy morele można połączyć z jeszcze innym owocami i zrobić dżem albo kompot bez cukru? Z góry dziękuje za odpowiedź

    • Mama Dobra Rada mówi:

      Robi się kompoty z moreli i czarnych porzeczek, wiśni lub ciemnych czereśni bez cukru, do dżemów z moreli dodaje się brzoskwinie i pomarańcze.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *